Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.
Foto: Colourbox

Anbefaling og danskernes faktiske indtag

SFA = mættede fedtsyrer (saturated fatty acids)
MUFA = enkeltumættede fedtsyrer (unsaturated fatty acids)
PUFA = flerumættede fedtsyrer (polyunsaturated fatty acids)
TFA = transfedtsyrer (trans fatty acids)  

Fedt er kroppens mest koncentrerede energikilde, og kroppen oplagrer overskudsenergi i form af fedtvæv. Fedtstofferne fosfolipid og kolesterol indgår i opbygningen af alle cellemembraner, og endelig er kostens fedt kilde til essentielle fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. 


ANBEFALING - OG DANSKERNES FAKTISKE FEDTINDTAG

Anbefaling og indtagelse, voksne og børn over 4 år

  Total fedt, E% SFA, E% TFA, E% MUFA, E% PUFA, E%
NNR 2012  25 – 40  Maks. 10 Så lav som muligt 10 – 20 5 – 10 
DK 2011-13, mænd 
M 36 15 0,5
13 5,5
DK 2011-13, kvinder
K 36
14  0,5
13
5,6
Kilde: Nordic Nutrition recommendations, 2012
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013
 

Hvis energiprocenten i kosten er 30 E% for fedt, svarer det til at en kvinde med stillesiddende arbejde og begrænset fysisk aktivitet i fritiden gennemsnitligt får 75 g fedt om dagen. Tilsvarende vil en mand få 95 g i dagskosten.

Den gennemsnitlige fedtenergiprocent ligger indenfor anbefalingerne, men

  • 10% af befolkningen spiser mad med en fedtenergiprocent på over 40 
  • Ca. 1% af befolkningen ligger på knap 25 E%
  • 47,4 % af danskerne er overvægtige (BMI ≥25), hvor hver syvende er svært overvægtige (BMI ≥30)

Kilde: Sundhedsstyrelsen - Den nationale sundhedsprofil 2013