Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Monoumættede fedtsyrer

Monoumættede fedtsyrer (MUFA) kaldes ind i mellem enkeltumættede fedtsyrer, og har en enkelt dobbeltbinding i kulstofkæden. Bortset fra transfedtsyrer, som dannes i små mængder i vommen hos drøvtyggere, er alle naturens MUFA cis-fedtsyrer.



MUFA er forholdsvis varmestabile, hvorfor fx raps- og olivenolie har god holdbarhed og egner sig til at stege i, og de har en neutral eller positiv effekt på blodlipiderne. 

ANBEFALING – OG DANSKERNES FAKTISKE INDTAG AF MONO-UMÆTTET FEDT


SFA, E%   TFA, E%  MUFA, E%   PUFA, E%  
NNR 2012 Max 10 Så lav som muligt    10-15   5-10 
DK 2011-13   14 0,5 13 5,5

Kilde: Nordic Nutrition recommendations, 2012
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013

Gennemsnitligt får både kvinder og mænd 13 E% MUFA pr. dag, altså indenfor anbefalingerne. Hos ca. 10 % af befolkningen ligger kostens indhold af MUFA tæt på eller under grænseværdierne 10-15 E% og 10 % ligger over.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013