Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Mættede fedtsyrer

Kroppen bruger mættet fedt (SFA) i nogle fysiologiske og strukturelle funktioner, og kroppen er selv i stand til at danne SFA af acatat.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

SFA har ingen dobbeltbindinger, og kulstofkæden er cis-forbundet, med mindre der er tale om transfedt.




ANBEFALING – OG DANSKERNES FAKTISKE INDTAG AF MÆTTET FEDT 


  SFA, E%  TFA, E%  MUFA, E%  PUFA, E% 
NNR 2012 

Max 10

 Så lav som muligt 10–15  5–10
DK 2011-13
14  0,5
13 5,5

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013

Danskernes gennemsnitlige indtag af mættede fedtsyrer ligger 50 % over anbefalingerne, og kun ca. 3 % af befolkningen overholder anbefalingen på max 10 E%.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes kostvaner 2011-2013

For at følge de officielle anbefalinger skal forbruget af fedt generelt reduceres, og forbruget SFA reduceres til fordel for MUFA og PUFA.