Introduktion
24. januar 2023
DTU Fødevareinstituttet laver løbende kostundersøgelser, der undersøger, hvad danskerne spiser og drikker. I kostundersøgelsen 2011-2013 deltog personer i alderen 4-75 år. Deltagerne registrerede deres indtag af mad og drikke i syv dage. Der blev samtidig indsamlet oplysninger om deltagernes øvrige livsstil - blandt andet deres fysiske aktivitet.
De enkelte fødevaregrupper bidrager ifølge undersøgelsen Danskernes kostvaner 2011-2013 med følgende:
Fødevaregrupper, som bidrager mest (grøn) og mindst (rød) til indholdet af energi, kostfiber og udvalgte vitaminer og mineraler i dansk gennemsnitskost. Gule felter angiver intermediære indhold. Tallene angiver procentdelen af de samlede indhold i den danske gennemsnitskost for de levnedsmiddelgrupper, som giver mest og næstmest af de enkelte vitaminer, mineraler og kostfibre.
Som det ses, bidrager kød og fjerkræ væsentligt med næringsstoffer i danskernes kost.
- Kød giver kun 12 % af energien i danskernes kost, men bidrager med væsentlige mængder af næringsstoffer fx med 30 % og derover af B12, A-vitamin, B1, zink og med ca. 25 % af protein, niacin og selen - samt ca. 20 % af B6 og jern samt ca. 15 % af D-vitamin.
Gruppen kød og kødprodukter inkluderer charcuterivarer og indmad, men ikke fjerkræ. - Fjerkræ giver kun 2 % af energien i danskernes kost, men bidrager med væsentlige mængder af næringsstoffer f.eks. med 5 % og derover af selen, niacin, protein og B6 -vitamin.
- Æg bidrager med 1 % af energien i danskernes kost, men indeholder alle essentielle næringsstoffer på nær C-vitamin. Æg bidrager især med selen og D-vitamin - begge med 10 %. Det er næringsstoffer, som mange danskere får for lidt af.
Læs mere om danskernes forbrug af
På denne side kan du finde information om forskellige fødevarer: bælgfrugter, fisk, frugt og grønt, korn, kød, mælk og mejeriprodukter og æg.
Under hver fødevare kan du læse mere om ernæring, sundhed, kvalitet og sikkerhed, dyrevelfærd, miljø og bæredygtighed samt danskernes forbrug.