Vi bruger Cookies

Ved at benytte www.ernaeringsfokus.dk accepterer du, at der anvendes cookies. Vi anvender cookies for at forbedre brugervenligheden og til webstatistik.Du kan her læse mere om vores cookiepolitik.

Mælk og mejeriprodukter

Mælken, der ankommer til mejeriet, er rå mælk, som kort forinden er malket ud af koen.
På mejeriet gennemgår mælken først en række processer, der er ens for al mælk, uanset hvad den senere anvendes til. Mælken renses, når den pumpes ind i køletankene, den centrifugeres, standardiseres og varmebehandles – i Danmark lavpasteuriseres mælk oftest.

Homogenisering
Mælkens små og store fedtkugler samler sig naturligt i overfladen og danner et flødelag, hvis ikke mælken homogeniseres.

Homogenisering er en mekanisk proces, hvor mælken presses igennem en række meget små dyser, der findeler de store fedtkugler. De nye, små fedtkugler fordeler sig jævnt i mælken. Homogenisering gør altså mælken ensartet, homogen.

Traditionel skummetmælk og piskefløde homogeniseres ikke – skummetmælken indeholder så lidt fedt, at den alligevel ikke vil danne et flødelag på toppen, og hvis piskefløde homogeniseres, kan den ikke piskes til skum.

Økologisk mælk og fløde homogeniseres oftest ikke. En af tankegangene bag de økologiske produkter har traditionelt været at behandle mælken så lidt som muligt.

Pasteurisering
Mælken skal varmebehandles for at dræbe eventuelle sygdomsfremkaldende bakterier. Ved almindelig pasteurisering opvarmes mælken eller fløden til 72 grader C i 15 sek. Det er lovpligtigt at pasteurisere al konsummælk i Danmark.

Lavpasteurisering ændrer hverken mælkens smag eller ernæringsmæssige egenskaber.