Danskernes forbrug af brød og korn

10. november 2022

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Danskernes daglige indtag af brød og andre kornprodukter kan ses i tabellen nedenfor. Tallene er fra rapporten ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” udarbejdet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Læs mere om Danskernes Kostvaneundersøgelse her.

Brød og andre kornprodukter omfatter alle typer brød, ris, pasta og morgenmadscerealier.

Danskernes indtag af brød og andre kornprodukter (g/dag):

 

Brød og andre kornprodukter

 

Børn 4-9 år (n= 421)

216 g

Børn 10-17 år (n= 509)

219 g

Voksne 18-75 år (n= 3016)

218 g

Tallene afspejler det gennemsnitlige daglige indtag.

Det gennemsnitlige indtag af brød og kornprodukter er nogenlunde det samme på tværs af de tre aldersgrupper. Drenge og mænd indtager i gennemsnit større mængder end piger og kvinder.

Brød og andre kornprodukter bidrag til indtag af næringsstoffer

I ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” kan man se, hvilke næringsstoffer brød og andre kornprodukter bidrager med i kosten. Brød og andre kornprodukter bidrager væsentligt med næringsstoffer i danskernes kost – se hvilke nedenfor:

Energi og makronæringsstoffer

Bidrag af energi og makronæringsstoffer fra brød og andre kornprodukter (% af det samlede indtag, n= 3946).

 

Energi

Fedt

Kulhydrat

Kostfiber

Protein

Brød og korn

27%

9%

47%

54%

21%

Brød og korn bidrager med en fjerdedel af energien og en femtedel af protein i danskernes kost. Hovedparten af kostens kostfibre stammer fra brød og korn, som ydermere er den vigtigste kilde til kulhydrater i kosten.  

Vitaminer

Bidrag af vitaminer fra brød og andre kornprodukter (% af det samlede indtag, n= 3946).

 

A-vitamin

D-vitamin

E-vitamin

B1-vitamin

B2-vitamin

Niacin

B6-vitamin

B12-vitamin

C-vitamin

Brød og korn

1%

2%

12%

31%

11%

11%

16%

<0,1%

<0,5%

Brød og kornprodukter er vigtige kilder til B1-vitamin og bidrager derudover med ca. 10% af hhv. E-vitamin, B2-vitamin og niacin.

Mineraler

Bidrag af mineraler fra brød og andre kornprodukter (% af det samlede indtag, n= 3946).

 

Calcium

Fosfor

Magnesium

Jern

Zink

Jod

Selen

Brød og korn

9%

22%

29%

32%

22%

12%

14%

Brød og korn er vigtige bidragydere til mange mineraler. Ca. en tredjedel af danskernes samlede indtag af hhv. magnesium og jern stammer fra brød og kornprodukter, og derudover er det gode kilder til fosfor og zink. Indholdet af calcium, jod og selen i brød og kornprodukter er også nævneværdigt.

Læs mere om danskernes kostvaner her...

Måske du også er interesseret i...