Danskernes forbrug af mælk og mejeriprodukter
23. januar 2023
Danskernes daglige indtag af mælk og mælkeprodukter samt ost og osteprodukter kan ses i tabellen nedenfor. Tallene er fra rapporten ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” udarbejdet af Danmarks Tekniske Universitet (DTU). Læs mere om Danskernes Kostvaneundersøgelse her.
Mælk og mælkeprodukter omfatter alle slags mælk, surmælksprodukter samt fløde. Ost og osteprodukter omfatter alle typer ost og kvark.
Danskernes indtag af mælk og mælkeprodukter samt ost og osteprodukter (g/dag):
Mælk og mælkeprodukter |
Ost og osteprodukter |
|
Børn 4-9 år (n= 421) |
428 g |
21 g |
Børn 10-17 år (n= 509) |
407 g |
25 g |
Voksne 18-75 år (n= 3016) |
304 g |
44 g |
Tallene afspejler det gennemsnitlige daglige indtag.
Som det ses i tabellen ovenfor, har børn i alderen 4-9 år i gennemsnit det største indtag af mælk og mælkeprodukter, hvorimod voksne (18-75 år) har det mindste indtag. Det modsatte gør sig gældende, når det kommer til ost og osteprodukter: voksne har det største indtag af ost og osteprodukter, og børn i alderen 4-9 år har det mindste indtag.
Mælk og osts bidrag til indtag af næringsstoffer
I ”Danskernes Kostvaner 2011-2013” kan man se, hvilke næringsstoffer mælk og ost bidrager med i kosten. Mælk og ost bidrager med en række næringsstoffer i danskernes kost – se hvilke nedenfor:
Energi og makronæringsstoffer
Bidrag af energi og makronæringsstoffer fra mælk og ost (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
Energi |
Fedt |
Kulhydrat |
Kostfiber |
Protein |
Mælk |
8% |
8% |
7% |
1% |
14% |
Ost |
5% |
9% |
<0,5% |
<0,5% |
10% |
Som det ses i tabellen ovenfor, bidrager mælk og ost tilsammen med 13% af kostens energi og 17% af kostens fedt. Knap en fjerdedel (24%) af kostens protein stammer fra mælk og ost.
Vitaminer
Bidrag af vitaminer fra mælk og ost (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
A-vitamin |
D-vitamin |
E-vitamin |
B1-vitamin |
B2-vitamin |
Niacin |
B6-vitamin |
B12-vitamin |
C-vitamin |
Mælk |
5% |
7% |
2% |
10% |
33% |
10% |
10% |
22% |
3% |
Ost |
6% |
2% |
4% |
2% |
8% |
7% |
2% |
8% |
<0,5% |
Mælk er en væsentlig kilde til især B2-vitamin (riboflavin) og B12-vitamin, og bidrager med hhv. 33% og 22% af det samlede indtag. Ydermere stammer 10% af hhv. niacin, B1- og B6-vitaminindtaget fra mælk. Ost bidrager primært med B2-vitamin, B12-vitamin og niacin.
Mineraler
Bidrag af mineraler fra mælk og ost (% af det samlede indtag, n= 3946).
|
Calcium |
Fosfor |
Magnesium |
Jern |
Zink |
Jod |
Selen |
Mælk |
37% |
21% |
11% |
2% |
12% |
28% |
10% |
Ost |
22% |
12% |
3% |
1% |
10% |
2% |
6% |
Den vigtigste kilde til calcium i danskernes kost er mælk og ost, der bidrager med knap 60% af det samlede indtag. Mælk og ost tilsammen er også store bidragsydere til fosfor (33%) og zink (22%). Ydermere er mælk en væsentlig kilde til jod (28%).
Her kan du læse mere om danskernes kostvaner...
Måske du også er interesseret i...
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Danskernes kostvaner
DTU Fødevareinstituttet foretager løbende undersøgelser om danskernes kostvaner. Den seneste er foretaget i 2011-2013. Her kan du læse tal fra undersøgelsen.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?