Aminosyrers biotilgængelighed

12. november 2021

Nettoabsorptionen, altså fordøjeligheden, er i de fleste tilfælde den største årsag til variation i biotilgængeligheden.

Nettoudnyttelsen i kroppen, efter absorption, kan påvirkes af stoffer, der ændrer omsætningen i cellen.
Antinutrients, stoffer der begrænser biotilgængeligheden forekommer naturligt i flere, især vegetabilske, fødevarer. Inhibitorerne er enten naturligt forekommende, dannes under forarbejdning eller forøges i forbindelse med genmodifikation. Nogle få, kendte eksempler er lectiner og trypsininhibitorer i bælgplanter og fytater, især i kornprodukter.

Protein er meget varmestabilt, og er i praksis upåvirket af normal tilberedning.

Kilder:

FAO Food and Nutrition Paper 92: “Dietary protein quality evaluation in human nutrition”. Report of an FAO Expert consultation, 31 March – 2 april 2011, Auckland, New Zealand. Food and agriculture organization of the United Nations, Rome 2013.
ISBN 978-92-5-107417-6

Læs mere om protein her...

Måske er du også interesseret i...