Aminosyrers biotilgængelighed
01. september 2023
Nettoabsorptionen, altså fordøjeligheden, er i de fleste tilfælde den største årsag til variation i biotilgængeligheden.
Nettoudnyttelsen i kroppen, efter absorption, kan påvirkes af stoffer, der ændrer omsætningen i cellen.
Antinutrients, stoffer der begrænser biotilgængeligheden, forekommer naturligt i flere, især vegetabilske, fødevarer. Inhibitorerne er enten naturligt forekommende, dannes under forarbejdning eller forøges i forbindelse med genmodifikation. Nogle få, kendte eksempler er lectiner og trypsininhibitorer i bælgplanter og fytater, især i kornprodukter.
Protein er meget varmestabilt og er i praksis upåvirket af normal tilberedning.
Kilder:
FAO Food and Nutrition Paper 92: “Dietary protein quality evaluation in human nutrition”. Report of an FAO Expert consultation, 31 March – 2 april 2011, Auckland, New Zealand. Food and agriculture organization of the United Nations, Rome 2013.
ISBN 978-92-5-107417-6
Læs mere om protein her...
Måske er du også interesseret i...
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.