Indhold af protein i forskellige fødevarer
01. september 2023
Protein findes i mange forskellige fødevarer, men i forskellig mængde. Nedenfor ses eksempler på proteinindholdet i en række fødevarer.
her kan du downloade en powerpoint om protein
Eksempel på indhold i produkter
Protein pr. 100 g |
|
Ost 30+ |
30 g |
Ost 45+ |
25 g |
Kyllingebryst |
22 g |
Skinkeschnitzel af inderlår |
22 g |
Svinemørbrad |
21 g |
Oksemørbrad |
20 g |
Svinekam med svær |
19 g |
Okseculotte |
19 g |
Æggeblomme |
17 g |
Lammebryst |
15 g |
Hele æg |
13 g |
Hytteost |
12-13 g |
And med skind |
12 g |
Skyr |
11 g |
Æggehvide |
11 g |
Fromage frais |
8 g |
Mælk |
3,5 g |
Frugtyoghurt |
3,3 g |
|
Protein pr 100 g i rå (kogt)*
|
Sojabønner |
36 (18) g |
Jordnød |
25 g |
Mandler, rå |
21 g |
Kogte kikærter |
20 (10) g |
Røde kidneybønner |
20 (10) g |
Hasselnødder |
15 g |
Havregryn |
13 g |
Broccoli |
5 g |
Champignon |
3 g |
Spinat |
3 g |
Grønne bønner |
2 g |
Blomkål |
2 g |
Gulerod |
<1 g |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
*Vægtændringsfaktor 2 ved udblødning og kogning, dvs halvering af proteinindhold/100g fra tørret til spiseklart produkt
Kilder:
"Typiske vægte for madvarer". Scandinavian Journal of Nutrition 1996;40(4) suppl. No. 32, S 129 - S 152.
DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Læs mere om protein her...
Måske du også er interesseret i...
Indtager du nok protein og er kvaliteten god?
Protein er kroppens byggesten og bruges til mange vigtige funktioner i kroppen. Beregn dit proteinindtag på mælken.dk.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.