E-vitamin

24. januar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

E-vitamin dækker over stofferne tokoferol og tokotrienol. Der findes otte forskellige former af disse stoffer, der alle har E-vitamins virkning i kroppen. E-vitamin er en antioxidant og modvirker harskning af fedtstoffer, især de flerumættede fedtsyrer, såvel i maden som i kroppens celler. Vitaminet er desuden essentielt for nervefunktionerne i kroppen. Undersøgelser har også vist, at E-vitamin hos ældre kan stimulere kroppens immunsystem, hæmme blodets evne til at koagulere og kræftcellers udvikling.

Anbefalet og faktisk indtag om dagen 

 

Børn 2-5 år

Børn 6-9 år

Børn 10-13 år

14-74 år

> 75 år

Kvinder

5 α-TE

6 α-TE

7 α-TE

8 α-TE

8 α-TE

Mænd

10 α-TE

10 α-TE

10 α-TE

Ovenfor ses det anbefalede daglige indtag af E-vitamin. Mindste niveau for indtagelse er 3 α-TE for kvinder og 4 α-TE for mænd.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

I gennemsnit får danskerne 8,7 α-TE E-vitamin pr. dag. Kvinder får 8,3 α-TE, mens mænd får 9,0 α-TE. Omkring 3 % har et indtag under det mindste niveau.

Risikogrupper

Mangel på E-vitamin ses kun hos personer, der har nedsat optagelse af fedt fra tarmen, ved lægemidler som hæmmer fedtoptagelsen, for tidligt fødte børn og hos folk med arvelige sygdomme i de røde blodlegemer.

For meget og for lidt E-vitamin

Da E-vitamin både findes i animalske og vegetabilske fødevarer, er det ikke svært at få dækket det anbefalede behov, hvis man fjerner særlige fødevarer fra kosten.

Kilder og biotilgængelighed

Kilder

De vigtigste kilder i kosten er fedtstoffer, kornprodukter, æg, mælk og ost. Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne E-vitamin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Biotilgængelighed/absorption

Absorptionen af de forskellige former for E-vitamin varierer fra 51-86 %. Absorptionen hænger i høj grad sammen med absorptionen af fedt, da E-vitamin er et fedtopløseligt vitamin. I modsætning til vitamin A og D, der begge lagres i leveren, lagres E-vitamin, og det er derfor vigtigt, at det bliver tilført med kosten kontinuerligt.

Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012

Vitamintab

E-vitamin nedbrydes, når det udsættes for oxygen - og både varme og lys forstærker denne nedbrydning. Kogning og opbevaring kan også have stor effekt på indholdet af E-vitamin i fødevarer. For at få bedst udbytte af fødevarens indhold af E-vitamin, vil det derfor være bedst at indtage den i rå og uforarbejdet stand. Ved fremstilling af olier bliver indholdet af E-vitamin formindsket under raffineringsprocessen. Ved ristning af mandler formindskes E-vitaminindholdet med 80 %. Ved fremstilling af hvedemel reduceres indholdet af E-vitamin med 50 % i forhold til kornet, da både klid og kernen fjernes. Fuldkornsmel har derfor et betydeligt højere indhold af E-vitamin.

Eksempler på E-vitamin i forskellige fødevarer

Animalske produkter Indhold af E-vitamin pr. 100 g
Torskelever

20 α-TE

Rejer

4 α-TE

Æg

2 α-TE

Smør

1,9 α-TE

Makrel i tomat

0,9 α-TE

Svinekød, hakket, magert

0,5 α-TE

Ost, fast, 30+

0,4 α-TE

Oksekød, hakket, magert

0,4 α-TE

Svinelever

0,2 α-TE

Vegetabilske produkter
Solsikkeolie

55 α-TE

Solsikkefrø

50 α-TE

Mandler

24 α-TE

Rapsolie

18 α-TE

Grønkål

5 α-TE

Havregryn

1 α-TE

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Læs om de andre vitaminer her...

Måske du også er interesseret i...