Niacin
17. november 2021
Niacin er en fællesbetegnelse for nicotinamid og nicotinsyre. Stofferne medvirker i en række enzymsystemer, der er nødvendige for omsætningen af fedt, protein og kulhydrat.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
|
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-13 år |
14-17 år |
18-30 år |
31-60 år |
61-74 år |
> 75 år |
Kvinder |
9 NE |
12 NE |
16 |
15 NE |
14 NE |
13 NE |
13 NE |
13 NE |
Mænd |
15 |
19 NE |
19 NE |
18 NE |
16 NE |
15 NE |
Ovenfor ses det daglige anbefalede indtag af niacin. Mindste niveau for indtagelse er 9 NE for kvinder og 12 NE for mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
I gennemsnit får danskerne 32 NE pr. dag, 37 NE for mænd og 28 NE for kvinder. Omkring 95 % får dækket det anbefalede daglige indtag. Næsten alle får over den nedre grænseværdi.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Mangel på niacin ses kun i forbindelse med ekstremt ensidig kost eller decideret sult, f.eks. hos alkoholikere og andre misbrugere.
For meget og for lidt niacin
Kød og fjerkræ bidrager med 32 % af vores niacintilførsel, mælk og ost med 19 %, mens kornprodukter bidrager med 11 %. Fravælges kød forsvinder den største niacin-kilde. En svinekotelet på 150 g indeholder 15 NE niacin, og dækker således hele behovet hos en voksen mand. 1 dl. tørrede bønner vejer ca. 80 g og svarer til 160 g udblødte, kogte bønner. Denne portion indeholder 3 NE niacin. Det er således svært at få tilstrækkelig tilførsel af niacin, hvis man ikke spiser kød, fisk og mejeriprodukter.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Niacin findes i proteinholdige fødevarer bortset fra mælk og æg. Kroppen kan dog omdanne tryptophan-delen i mælke- og æggeproteinet til niacin og dermed kompensere for eventuel mangel. Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter er gode kilder.
Ifølge ’Kostundersøgelsen – Danskernes kostvaner 2011-2013’ får danskerne niacin fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Størstedelen af det niacin vi spiser, bliver absorberet.
Vitamintab
Niacin er stabilt under varmebehandling og over for syre, base og lys, hvilket betyder, at der kun ses et ubetydeligt tab ved tilberedning.
Eksempler på niacin i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af niacin pr. 100 g |
Tun i vand, konserves |
18 NE |
Kyllingebryst |
14 NE |
Hornfisk |
13 NE |
Makrel |
11 NE |
Nakkekotelet |
10 NE |
Oksemørbrad |
10 NE |
Laks |
10 NE |
Ost 30+ |
7 NE |
Smelteost 20+ |
7 NE |
Æg |
3 NE |
Minimælk |
1 NE |
Vegetabilske produkter | |
Jordnød, tørrede |
24 NE |
Champignon |
6 NE |
Kikærter, tørrede |
4 NE |
Grønkål |
4 NE |
Pastinak |
4 NE |
Grønne ærter |
3 NE |
Havregryn |
3 NE |
Fuldkornsrugbrød |
1 NE |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata
Læs om andre vitaminer her...
Måske du også er interesseret i...
Mineraler
Mineraler er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om de forskellige mineraler her.
Makronæringsstoffer
Læs om makronæringsstofferne: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs vores artikler om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper.
Energi
Læs vores artikler om madens energiindhold.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her.