Nudging og underernæring
24. januar 2023
Flere ældre er undervægtige, og problemet er komplekst. Kan man se resultater ved at sætte ind flere steder?
Små portioner giver større indtag
Der findes flere måder at stimulere appetitten på. Marie Nerup Mortensen fra Aalborg Universitets Hospital har stået i front for et forsøg med servering af små energi- og proteinrige morgenmadsretter. Her fandt man, at der blev spist mere til morgenmadsmåltidet, og at det ikke påvirkede indtaget i dagens øvrige måltider.
Demens og design - farvet service giver demente bedre appetit
Designløsninger har hjulpet ældre demente på plejecentre til at spise mere. Ved at dække op med gule dækkeservietter og røde tallerkner, kunne de demente bedre difference de forskellige genstande på bordet. Før ændringen var måltider hos de demente kendetegnet ved, at de ikke kunne skelne mellem hvilke retter og genstande, der stod foran dem. Resultatet af interventionen var, at flere beboere tog på i vægt og havde en mere rolig adfærd under måltidet.
Læs mere om nudging her...
Måske du også er interesseret i...
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.