Danskernes kostvaner

23. januar 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Kostundersøgelsen

DTU Fødevareinstituttet undersøger løbende (ca. hvert 10. år), hvad danskerne spiser og drikker. I undersøgelsen deltager personer i alderen 4-75 år. Deltagerne registrerer deres indtag af mad og drikke i syv dage. Der bliver samtidig indsamlet oplysninger om deltagernes øvrige livsstil - blandt andet deres fysiske aktivitet.

Resultatet af kostundersøgelsen 2011-2013:

  • 38 % af energien kommer fra fedt, 46 % fra kulhydrat og 16 % fra protein i den voksne befolknings gennemsnitskost, når energibidrag fra alkohol udelades af beregningerne.
  • For børnene er de tilsvarende energiandele 34 % fra fedt, 51 % fra kulhydrat og 15 % fra protein.
  • Indholdet af mættede fedtsyrer er 16 % af energien for voksne og 15 % for børn mod de anbefalede 10 %. Halvdelen af de mættede fedtsyrer kommer fra mælkefedt.
  • Halvdelen af de 4-14-årige og omkring en tredjedel af de voksne indtager mere end de anbefalede 10 % af energien fra tilsat sukker.
  • Indholdet af mikronæringsstoffer i gennemsnitskosten er generelt tilfredsstillende vurderet ud fra Nordiske Næringsstofanbefalinger 2012.
  • For vitaminerne niacin og B12 samt mineralerne calcium, fosfor og jod er indholdet rigeligt.
  • Indholdet er på et acceptabelt niveau for vitaminerne A, E, B1, B2, B6, folat og C samt mineralerne magnesium, zink, selen og kalium.
  • D- vitaminindholdet er generelt for lavt, og indholdet af jern og folat er utilstrækkeligt for mange kvinder i den fødedygtige alder.

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013

Undersøgelsen konkluderer, at danskernes kost - set i forhold til de officielle anbefalinger - indeholder for meget mættet fedt, er for sukkerholdig for visse grupper og for de voksnes vedkommende er for kostfiberfattig. 

De enkelte fødevaregrupper bidrager ifølge undersøgelsen Danskernes kostvaner 2011-2013 med følgende:

Fødevaregrupper, som bidrager mest (grøn) og mindst (rød) til indholdet af energi, kostfiber og udvalgte vitaminer og mineraler i dansk gennemsnitskost. Gule felter angiver intermediære indhold. Tallene angiver procentdelen af de samlede indhold i den danske gennemsnitskost for de levnedsmiddelgrupper, som giver mest og næstmest af de enkelte vitaminer, mineraler og kostfibre.

Som det ses, bidrager kød og fjerkræ væsentligt med næringsstoffer i danskernes kost.

  • Kød giver kun 12 % af energien i danskernes kost, men bidrager med væsentlige mængder af næringsstoffer fx med 30 % og derover af B12, A-vitamin, B1, zink og med ca. 25 % af protein, niacin og selen - samt ca. 20 % af B6 og jern samt ca. 15 % af D-vitamin.
    Gruppen kød og kødprodukter inkluderer charcuterivarer og indmad, men ikke fjerkræ.
  • Fjerkræ giver kun 2 % af energien i danskernes kost, men bidrager med væsentlige mængder af næringsstoffer f.eks. med 5 % og derover af selen, niacin, protein og B6 -vitamin.
  • Æg bidrager med 1 % af energien i danskernes kost, men indeholder alle essentielle næringsstoffer på nær C-vitamin. Æg bidrager især med selen og D-vitamin - begge med 10 %. Det er næringsstoffer, som mange danskere får for lidt af.

På denne side kan du blive klogere på danskernes kostvaner og forbrug af mælk og mejeriprodukter, kød og fjerkræ, frugt og grønt samt brød og korn.

Her kan du læse mere om danskernes kostvaner...

Måske du også er interesseret i...