Fedt

15. oktober 2021

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Fedt i kosten er livsnødvendigt, da det fungerer som en vigtig energikilde og sørger for vigtige funktioner i kroppen, bl.a. opbygning af kroppens væv. Fedt er også bærestof for de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Nogle af fedstofferne er livsnødvendige, fordi vi kun kan få dem igennem visse fødevarer. De kan derfor ikke erstattes af andre typer fedt.

Fedt indeholder 37 kJ/9 kcal per gram, og fedt indeholder dermed mere end dobbelt så meget energi per gram som protein og kulhydrat (hver 17 kJ/ 4 kcal per gram).

Det anbefalede indhold af fedt i Kosten er ifølge Fødevarestyrelsen 25-40% af energien fra fedt, hvor max. 10% af den samlede energi er fra mættet fedt. Anbefalingen om mættet fedt bliver i videnskabelige kredse diskuteret idet de seneste 10-20 års forskning har påvist mere komplekse sammenhænge.

Typer af fedt
Overordnet findes to fedtsyrer - mættede og umættede fedtsyrer. De umættede fedtsyrer kan opdeles i to grupper: De enkeltumættede (også kaldet monoumættede) og de flerumættede (også kaldet polyumættede).

De fleste af de naturligt forekommende fedtstoffer er forskellige triglycerider, der er dannet af et glycerolmolekyle med esterbindinger til tre fedtsyremolekyler med 16-18 kulstofatomer. Fedtsyrerne udgør ca. 95 % af triglyceriders vægt. Frie fedtsyrer er ualmindelige i kosten.

Triglycerin

Antallet af dobbeltbindinger afgør om en fedtsyre er mættet (SFA – 0 dobbeltbindinger), monoumættet (MUFA – 1 dobbeltbinding) eller polyumættet (PUFA – 2-6 dobbeltbindinger). Den menneskelige organisme er i stand til at danne SFA og MUFA fra acetat, mens PUFA skal tilføres kroppen via kosten.

Transfedtsyrer (TFA) dannes enten kemisk, når vegetabilske fedtsyrer eller fiskeolie gennemgår en hærdningsproces eller en deodoriceringsproces eller naturligt i drøvtyggende dyr som køer, geder og får, hvorfor der findes transfedt i mejeriprodukter og kød.

Fødevarer på det danske marked skal overholde danske regler om indhold af transfedtsyrer i olier og fedtstoffer m.v. Naturligt forekommende indhold af transfedtsyrer i animalske fedtstoffer er ikke omfattet af reglerne.

Her kan du downloade en PowerPoint om fedt

Læs mere om fedt her...

Måske du også er interesseret i...