Zink
24. januar 2023
Zink indgår i en lang række enzymer, som har betydning for omsætningen af protein, fedt og kulhydrat. Zink findes i alle vores celler og har stor betydning for bl.a. vækst, reproduktion og immunfunktion.
Anbefalet og faktisk indtag om dagen
|
Børn 2-5 år |
Børn 6-9 år |
10-13 år |
14-17 år |
18-74 år |
> 75 år |
Kvinder |
6 mg |
7 mg |
9 mg |
7 mg |
7 mg |
7 mg |
Mænd |
11 mg |
12 mg |
9 mg |
9 mg |
Ovenfor ses det daglige anbefalede indtag af zink. Mindste niveau for indtagelse er 4 mg for kvinder og 5 mg for mænd.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
I gennemsnit får danskerne 11,8 mg zink pr. dag - 13,4 mg for mænd og 10,2 mg for kvinder. Dette betyder, at den faktiske gennemsnitsindtagelse er ca. 45 % over NNA for både mænd og kvinder, og næsten alle voksne har et indtag, der ligger over mindste niveau for indtagelse. Næsten 90 % af børnene får dækket den anbefalede daglige indtagelse (planlægningsnormen).
Kilde: DTU Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Risikogrupper
Risiko for zinkmangel er meget lille i Danmark, og decideret zinkmangel ude i verden ses mest ved sult og meget ensidig kost.
For meget og for lidt zink
Kød bidrager med 33 % af danskernes zinkforsyning. Mælk, mælkeprodukter og ost bidrager med 22 % og brød og kornprodukter med 22 %. Fjerner man mælkeprodukter og gluten fra kosten, reduceres zinkforsyningen altså med 45 %, som skal hentes ind fra andre produkter. Her vil kød være en vigtig kilde, da ris, frugt og grønt er relativt zinkfattige produkter.
Kilder og biotilgængelighed
Kilder
Ifølge 'Kostundersøgelsen - Danskernes Kostvaner 2011-2013' får danskerne zink fra:
*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding
Biotilgængelighed/absorption
Absorptionen af zink er omkring 10-15 % fra et måltid baseret på kornprodukter, mens 20-40 % absorberes fra et måltid med animalske produkter. Hæmningen af zinkoptagelsen i mad, der er rig på fytinsyre, ophæves delvis ved højt zinkniveau. Nedbrydning af fytat under hævning, gerne langtidshævning, af et brød fremmer zinkabsorptionen.
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2012
Eksempler på zink i forskellige fødevarer
Animalske produkter | Indhold af zink pr. 100 g |
Svinelever |
6,8 mg |
Oksekødsspegepølse |
5,5 mg |
Ost, blå- og hvidskimmel |
5,1 mg |
Oksekød, magert |
4,8 mg |
Ost, fast, 30+ |
4,5 mg |
Æggeblomme |
3,8 mg |
Skinkeschnitzel |
3,6 mg |
Lammekød |
3,4 mg |
Leverpostej |
2,5 mg |
Torskerogn, rå |
2,2 mg |
Kyllingelår |
1,6 mg |
Æg |
1,4 mg |
Minimælk, 0,5 % |
0,4 mg |
Vegetabilske produkter | |
Hvedekim |
17,8 mg |
Daddel, tørret |
5,1 mg |
Hirseflager |
3,4 mg |
Havregryn |
3,0 mg |
Bulgur |
2,8 mg |
Valnød |
2,7 mg |
Grahamsmel |
2,6 mg |
Brune ris, rå |
1,6 mg |
Rugbrød, fuldkorn |
1,3 mg |
Blomkål, rå |
0,3 mg |
Æble |
0,03 mg |
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødvaredata
Læs om andre mineraler her...
Måske du også er interesseret i...
Vitaminer
Vitaminer er livsnødvendige stoffer, som kroppen ikke selv kan danne. Derfor må de tilføres med maden. Læs om vitaminerne her.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.