Lyt til podcasten 'Sund Formidling', der giver gode råd til at mindske sundhedsforvirring i medierne

25. november 2020 - (afholdt)

Podcastserien skal inspirere sundhedsformidlere, skribenter, bloggere og meningsdannere til at udsende klare og faktabaserede budskaber i kampen om at mindske sundhedsforvirring og spredning af myter. Indholdet er produceret af Videnskab.dk og sponsoreret af Landbrug & Fødevarer og Mejeriforeningen.

Kolesterol er farligt … eller er det nødvendigt?’ Myter og anekdoter om ernæring og sundhed florerer i store mængder i diverse medier, og de er med til at gøre danskerne forvirrede og usikre på, hvad der er op og ned i debatten om sundhed og ernæring.

3 afsnit under overskriften ’Sund Formidling’

’Sund Formidling’ er en podcastserie, der i løbet af tre afsnit diskuterer og beskriver, hvordan man laver evidensbaseret sundhedsformidling. Podcastens værter Marie Barse, journalist på Videnskab.dk og Ida Donkin, læge, ph.d. og sundhedsformidler laver sammen med seriens gæster en konkret guide til, hvordan man formidler skarpt og sagligt om sundhed. Find link til opsummerende artikel fra Videnskab.dk i bunden.

#1: Cases, absolut risiko og musestudier: Sådan undgår du de værste fejl i din sundhedsformidling

Første afsnit handler om, hvad der kan gå galt, når man skal formidle sundhedsforskning, og det afsluttes med konstruktive råd til, hvordan man som skribent skal forholde sig til og formidle forskning.

I afsnittet deltager Jonas Salomonsen, nyhedsredaktør på Videnskab.dk, og Morten Elsøe, kandidat i molekylær ernæring fra Aarhus Universitet og selvstændig sundhedsformidler.

Lyt til første afsnit her:

 

#2: Sådan undgår du at sprede myter om kolesterol og fedme

Andet afsnit af podcastserien dykker ned i de mest udbredte myter om kolesterol og fedme, og hvordan du som sundhedsformidler undgår at sprede flere myter i relation til dette.

I afsnittet er to forskere, adjunkt Nina Geiker og lektor Christoffer Clemmensen fra Københavns Universitet, inviteret ind i studiet. 

Lyt til andet afsnit her:

 

#3: Er vitaminer og kosttilskud i bedste fald spild af penge?

Tredje afsnit undersøger hvad der er op og ned i junglen af vitaminpiller og kosttilskud, og hvordan man undgår at sprede flere myter i sin formidling om kosttilskud og vitaminer.

Afsnittet får besøg af to garvede forskere inden for emnet; Susanne Bügel, professor på Københavns Universitet og Anja Olsen, professor på Aarhus Universitet og seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse

Lyt til tredje og sidste afsnit her:

 

Læs den opsummerende artikel på Videnskab.dk:

Hey sundhedsformidler! Her får du 8 gode råd til evidensbaseret formidling

#1: Cases, absolut risiko og musestudier: Sådan undgår du de værste fejl i din sundhedsformidling

#2: Sådan undgår du at sprede myter om kolesterol og fedme

#3: Farlige eller spild af penge? Sådan undgår du myterne om vitaminer og kosttilskud

Fra fysisk møde til digital podcast

Podcastserien er et digitalt alternativ til Landbrug & Fødevarer og Mejeriforeningens konference ’Sundhed i Medierne 2020’, der skulle have været afholdt i marts, med sundhedsskribenter, journalister og meningsdannere indenfor ernærings- og sundhedsområdet som målgruppe. Det digitale alternativ giver mulighed for at komme endnu længere ud med budskabet om en faktabaseret sundhedskommunikation – ikke kun til formidlere, men også helt bredt til alle modtagere af sundhedsbudskaber, så flere vil forholde sig kritisk til det, de læser og hører.

Indholdet er produceret af Videnskab.dk og sponsoreret af Landbrug & Fødevarer og Mejeriforeningen.

Lyt til andre podcasts her...