Ernæring

25. september 2023

Anina Kjær

Chefkonsulent

Anina Kjær

Æggets næringsstoffer

Æg er en basisfødevare, som indeholder samtlige essentielle aminosyrer og fedtsyrer. 

Æg indeholder 12,3 g protein pr 100 g. Proteinet i æg er særligt anvendeligt til proteinsyntesen i kroppen. Det er specielt æggehviden, som indeholder protein, hvorimod størstedelen af æggeblommen består af fedt.

Her kan du se energifordelingen i æggehviden og æggeblommen:

Æggehvide

Æggeblomme

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Ud over de energigivende stoffer indeholder æg stort set alle vigtige vitaminer og mineraler – undtagen C-vitamin.
Æg er særligt rige på vitamin B12 og vitamin D. Det er æggeblommen, som indeholder disse vitaminer. D-vitamin spiller en rolle ift. immunsystemet, muskelfunktionen og er vigtig ift. optagelsen af calcium. Vitamin B12 er nødvendig for celledeling, nervens vedligeholdelse og nydannelse samt har betydning for omsætningen af fedt og de aminosyrer, der udgør proteins byggesten.

Derudover er æg rige på riboflavin, E-vitamin, jod og selen. Æg er også en god kilde til niacin, fosfor, jern og zink.

Næringsstoftabeller

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for æg. 

Makronæringsstoffer 

Pr. 100 g

kJ

570

Kcal

137

Protein (g)

12,3

Kulhydrat (g)

1,2

Kostfibre (g)

0

Fedt (g)

9,2

Fedtsyrer:

 

- mættede (g)

2,67

- monoumættede (g)

4

- polyumættede (g)

1,52

- omega 3 (g)

0,091

- omega 6 (g) 

1,43

- transfedtsyrer (g)

0,02

- kolesterol (g)

384

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Vitaminer

Pr. 100 g

Anbefalet dagligt indtag (kvinder)

Anbefalet dagligt indtag (mænd)

A-vitamin (RE)

71,9

700

800

Thiamin/B1 (mg)

0,0765

0,91

1,14

Riboflavin/B2 (mg)

0,435

1,6

1,6

Niacin/B3 (NE)

2,96

14,6

18,2

B6-vitamin (mg)

0,103

1,6

1,8

B12-vitamin (µg)

1,72

4

4

C-vitamin (mg)

0,1

95

110

D-vitamin (µg)

1,48-2,33

10

10

E-vitamin (mg)

4,31

10

11

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata og Nordic Council of Ministers. (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2023

Mineraler 

Pr. 100 g

Anbefalet dagligt indtag (kvinder)

Anbefalet dagligt indtag (mænd)

Calcium (mg)

46,3

950

950

Fosfor (mg)

172

520

520

Jern (mg)

1,77

15/8*

9

Jod (µg)

65,7

150

150

Kalium (g)

0,129

3,5

3,5

Kobber (mg)

0,0505

0,7

0,7

Magnesium (mg)

11,6

300

350

Natrium (g)

0,14

2,8

2,8

Selen (mg)

22,2

75

90

Zink (mg)

1,16

9,7

12,4

*Efter overgangsalderen

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata og Nordic Council of Ministers. (2014). Nordic Nutrition Recommendations 2023

Læs mere om æg her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...