Kvalitet og sikkerhed

31. januar 2023

Anina Kjær

Chefkonsulent

Anina Kjær

I alle dele af produktionen, fra gård til butik, er der et stort fokus på biosikkerhed, kølekæde, hygiejne, fødevaresikkerhed og sporbarhed. Dette er med til at gøre de danske æg til nogle af verdens sikreste æg.

Salmonella

Fødevarestyrelsen fraråder ikke længere almindelige forbrugere at bruge rå æg til den hjemmelavede is, den røgede sild eller til desserter og kager.

Siden midt i 90’erne har både foder, æglæggende høner, pakkerier og æg været underlagt streng kontrol. Det har betydet, at indholdet af Salmonella i danske æg nu er så lavt, at de stort set er salmonellafri. Danske æg har siden 1.7.2012 haft særstatus i EU. Æg, der bliver importeret til Danmark fra andre lande, skal leve op til kravene i EU, hvor de testes hver 15. uge for 5 typer af Salmonella.

I Danmark anbefaler man at opbevare æg i køleskab eller på et sted, hvor temperaturen er under 12°C. Æg kan holde sig i mange uger. Ifølge lovgivningen er æg først ”gamle” efter 28 dage.

Det officielle Salmonellaprogram

I den danske ægproduktion er der nul-tolerance overfor Salmonella. Alle flokke i Danmark skal være en del af det officielle Salmonella program, hvis æg sælges fra flokken. Det danske Salmonella program er en del af dansk lovgivning og meget stramt sammenlignet med andre lande både i og udenfor EU.

Salmonellaprogrammet består af følgende:

  • Alle flokke skal testes hver 14. dag for alle typer af Salmonella, men i praksis testes langt de fleste flokke hver uge.
  • Foderet varmebehandles.
  • Strenge krav til både avlsdyr og rugerier.
  • Et strengt egenkontrolprogram er påkrævet. Det inkluderer blandt andet høje hygiejnestandarder og registrering af alle besøgende.
  • Strenge forholdsregler, der træder i kraft, hvis en flok konstateres smittet med Salmonella.
  • Vaccination mod Salmonella er ikke tilladt i Danmark.
  • Det meget stramme og effektive kontrolsystem har sikret danske æg en status som Salmonella-fri og dermed, at danske forbrugere kan vide sig sikre, når de køber og spiser danske æg fra kommercielle ægproduktioner.

Kvalitetskontrol

Danske æg fra de autoriserede ægpakkerier er underlagt en omfattende kvalitetskontrol:

  • En omfattende salmonellakontrol i alle led af produktionen.
  • Producenten efterser og sorterer de nylagte æg. Snavsede og knækkede æg sorteres fra. Æggene må ikke vaskes.
  • Æggene køres i termobiler til ægpakkerierne, hvor de gennemlyses. Knækæg, æg med store protein- og blodpletter og æg med stor luftblærer sorteres fra.
  • Æg fra forskellige produktionsformer holdes adskilt, og produktionsformen fremgår af emballagen og af stemplet på selve ægget, hvor produktionsstedet også er angivet.
  • Æggene sorteres efter kvalitet og vægt. Kun klasse Ekstra A og klasse A må sælges i detailhandlen.
  • Æggebakkerne forsynes med pakkedato, sidste salgsdato og mindste holdbarhedsdato.
  • Hele vejen fra producent til butik opbevares æggene ved max. 12°C – den såkaldte kølekæde.

Læs mere om æg her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...