Bæredygtighed

24. januar 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Bæredygtighed er et meget komplekst emne, og det handler om mere end klima og CO2-udledning. Ifølge FN's Fødevare- og landbrugsorganisation, FAO, er der fire kriterier, der skal være opfyldt, for at en kost er bæredygtig.

1) Kosten skal være ernæringsmæssigt tilstrækkelig og sund
2) Den skal være økonomisk tilgængelig for alle
3) Den skal være kulturelt acceptabel
4) Den skal have en lav miljøpåvirkning

Læs mere om bæredygtig kost her

Bælgplanter har generelt et lavt klimaaftryk. Samtidig kan bælgplanter være med til at tilføre kvælstof i dyrkningssystemet ved at fiksere kvælstof fra atmosfæren.1 

De fleste af de bælgplanter, vi spiser anno 2022, er importeret fra lande udenfor Europa. I Danmark arbejdes der dog intensivt på at sikre forsyningskæden, således at produktionen af danske bælgfrugter kan øges.

Der foregår et udviklingsarbejde med dyrkning af bælgplanter i Danmark. Her kan du læse mere om, hvad det arbejde går ud på.

Kilder: 

  1. Robinson, G.H.J., Balk, J. og Domoney, C. 2019. "Improving pulse crops as a source of protein, starch and micronutrients". Nutrition Bulletin. 44:202-215

Læs mere om bælgfrugter her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...