Ernæring

18. august 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Bælgplanternes frø – der oftest omtales bælgfrugter – indeholder 30-60% kulhydrat i form af stivelse, oligosaccharider og sukkerarter.  De ufordøjelige oligosaccharider, som raffinose, stachyose og verbascose, nedbrydes af tyktarmens bakterier under dannelse af CO2 og H2, hvilket kan give anledning til dannelse af tarmluft. Oligosacchariderne dannes og oplagres sidst i frøudviklingen. Derfor er det primært de modne frø, som medfører tarmluft.

Celler i kimbladene på bælgfrøene har kraftige cellevægge, der ligesom deres skaldele er solidt opbygget af et kraftigt, indviklet net af pektin, cellulose, hemicellulose og ligning. Disse fungerer som kostfibre men skal nedbrydes, for at frøene kan spises. 

Proteinindholdet i tørrede bælgfrø er højt. Det er kimbladenes celler, som indeholder en stor del protein. Proteinerne findes primært som enzymer og som dele af cellemembranerne. I bælgfrø findes protein også som lagerprotein.

Tørrede bælgfrø indeholder 20-25% protein men har et lavt indhold af de essentielle aminosyrer methionin og cystein. Proteinerne i disse fødevarer udnyttes derfor bedst, når de indtages sammen med andre fødevarer, som har et højt indhold af aminosyrerne methionin og cystein (fx korn).

De fleste bælgfrø er tørrede, og derfor er tørstofindholdet relativt højt. Bælgplanter inddeles i de olieholdige, som sojabønner, og de oliefattige, som de fleste andre bælgplanter. Sojabønnernes indhold af fedt er dog hovedsageligt polyumættede fedtsyrer.

Friske bælgplanter såsom ærter og grønne bønner indeholder C-vitamin, men for tørrede bælgfrø er C-vitaminindholdet nedbrudt eller delvist nedbrudt under tørringsprocessen. Bønner, linser og ærter er også en god kilde til B-vitaminer. Af mineraler indeholder bælgfrøene især zink, calcium, kalium, magnesium, fosfor og jern.

Næringsstoftabeller

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for udvalgte bælgfrugter. 

Makronæringsstoffer for tørrede bælgfrugter (pr. 100 g)

Makronæringsstoffer (pr. 100 g) 

Energi (kJ/kcal) 

Protein, analyseret (g)

Protein, beregnet (g)

Kulhydrat (g)

Kostfibre (g)

Fedt (g)

Belugalinser, tørrede

1292/307

20,2

26,1

34,6

24,3

2

Brune linser, tørrede

1422/336

NA*

25,1

48,9

11,2

2

Delikatesselinser, Le Puy, tørrede

1267/302

19

23,6

35,4

23,9

2

Grønne linser, tørrede

1297/308

18,3

23,7

38,1

22,9

1,9

Gule ærter, tørrede

1470/347

17

22

56,4

7,4

2,1

Hvide bønner, tørrede

1153/276

17,4

21,3

26,2

33,5

2,1

Kikærter, tørrede

1408/336 

18,3

21,8

38,5

21

6

Linser, tørrede

1466/347

21,9

26,2

50,5

8,7

2,5

Lucernefrø, tørrede

1702/405

NA*

35,1

33,9

7,9

12,6

Mungbønner, tørrede

1370/324

20

23,9

47,2

15

1,1

Røde kidneybønner, tørrede

1169/279

18,3

22,4

27,8

30,6

1,9

Røde linser, tørrede

1353/321

20,8

26,1

40,9

18,5

2

Sojabønner, tørrede

1720/412

30,4

35,8

17,5

16,6

18,4

*NA = Not available 

Vitaminer for tørrede bælgfrugter (pr. 100 g) 

Vitaminer (pr. 100 g)

A-vitamin (μg RE)

Thiamin/B1 (mg)

Riboflavin/B2 (mg) 

Niacin/B3 (NE) 

B6-vitamin (mg) 

C-vitamin (mg) 

E-vitamin (mg) 

Belugalinser, tørrede

5,51

0,48

1,61

1,97

0,39

6,65

0,87

Brune linser, tørrede

NA*

NA*

NA*

NA*

NA*

NA*

NA*

Delikatesselinser, Le Puy, tørrede

3,77

0,31

0,15

1,92

0,26

0,72

0,78

Grønne linser, tørrede

1,96

0,30

0,16

2,17

0,41

1,02

0,59

Gule ærter, tørrede

1,25

0,82

0,18

2,5

0,08

1,00

0

Hvide bønner, tørrede

0

0,32

0,15

1,5

0,41

0,18

0

Kikærter, tørrede

0

0,35

0,14

1,58

0,53

0,62

2,33

Linser, tørrede

5

0,50

0,20

2,00

0,56

0

NA*

Lucernefrø, tørrede

NA*

1,08

0,58

1,80

NA*

26,00

NA*

Mungbønner, tørrede

5,67

0,62

0,23

2,25

0,50

12,20

1,90

Røde kidneybønner, tørrede

0,29

0,26

0,13

1,89

0,33

0,40

0,08

Røde linser, tørrede

1,52

0,41

0,18

1,84

0,37

0,86

0,28

Sojabønner, tørrede

1,08

0,87

0,87

1,62

0,42

NA*

0,85

*NA = Not available 

Mineraler for tørrede bælgfrugter (pr. 100 g)

Mineraler (pr. 100 g)

Calcium (mg)

Fosfor (mg) 

Jern (mg) 

Jod (μg)

Kalium (mg) 

Kobber (mg) 

Magnesium (mg) 

Natrium (mg) 

Selen (μg)

Zink (mg) 

Belugalinser, tørrede

53

330

5,80

0

915

0,87

102

1,55

63,00

3,70

Brune linser, tørrede

70,1

373

6,51

NA*

NA*

NA*

NA*

NA*

NA*

NA*

Delikatesselinser, Le Puy, tørrede

60

445

8,80

0

1100

1,05

110

1,15

9,40

4,50

Grønne linser, tørrede

58,2

327

7,43

0

900

0,83

95,7

1,25

32,00

3,73

Gule ærter, tørrede

37,8

407

5,50

0,5

1120

0,69

82

26

14,00

3,80

Hvide bønner, tørrede

165

419

5,81

0

1460

0,73

161

0,23

2,27

2,24

Kikærter, tørrede

115

345

4,70

0

995

0,73

130

2,95

6,15

3,10

Linser, tørrede

55,7

371

6,50

0,7

670

0,67

77

36,00

12,00

3,06

Lucernefrø, tørrede

136

NA*

12,90

NA*

NA*

NA*

NA*

NA*

90,00

6,90

Mungbønner, tørrede

88

395

6,74

6,7

1250

0,94

189

15,00

8,80

2,68

Røde kidneybønner, tørrede

102

430

5,20

0

1290

0,74

139

0,25

2,08

2,36

Røde linser, tørrede

24

353

4,97

0

870

0,81

75

0,95

11,80

3,58

Sojabønner, tørrede

163

467

15,70

NA*

1680

0,11

225

4,00

8,80

1,00

*NA = Not available 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata d. 18.08.23

Makronæringsstoffer for spiseklare bælgfrugter (pr. 100 g) 

Makronæringsstoffer (pr. 100 g) 

Energi (kJ/kcal) 

Protein, analyseret (g)

Protein, beregnet (g)

Kulhydrat (g)

Kostfibre (g)

Fedt (g)

Baked beans, spiseklar, konserves

327/78

3,7

4,4

11,6

6,1

0,5

Bønnemix, spiseklar, frost

321/77

4,5

5,8

7,8

5,8

1,4

Grønne linser, spiseklar, konserves

381/90

5,4

6,6

12,5

4,6

0,6

Hvide bønner, spiseklar, udblødt og kogt

560/134

8,8

10,3

13,4

14,1

1,2

Kikærter, spiseklar, konserves

474/113

6,2

7,2

12,0

7,8

2,3

Kikærter, spiseklar, udblødt og dampet

625/149

8,2

9,9

15,8

10,8

2,8

Lucernespirer, spiseklar

112/27

NA*

4,0

0,2

1,9

0,7

Røde kidneybønner i chilisauce, konserves

363/86

4,3

5,3

11,1

6,7

0,9

Røde kidneybønner, spiseklar, konserves

524/125

8

9,6

13,7

12,2

0,9

Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt

549/131

8,2

10

14,8

11,9

0,9

Sorte bønner, spiseklar, konserves

448/107

6,8

7,8

12,1

8,8

1,1

Sojabønner, spiseklar, frosne

546/131

10,2

11,7

2,8

5,1

7,1

*NA= Not available 

Vitaminer for spiseklare bælgfrugter (pr. 100 g)

Vitaminer (pr. 100 g)

A-vitamin (μg RE)

Thiamin/B1 (mg)

Riboflavin/B2 (mg) 

Niacin/B3 (NE) 

B6-vitamin (mg) 

C-vitamin (mg) 

E-vitamin (mg) 

Baked beans, spiseklar, konserves

3,68

0,05

0,06

0,30

0,05

1,35

0,22

Bønnemix, spiseklar, frost

9,50

0,11

0,08

0,62

0,06

9,91

0,11

Grønne linser, spiseklar, konserves

0

0,04

0,09

0,30

0,06

42,50

0,29

Hvide bønner, spiseklar, udblødt og kogt

0

0,05

0,02

0,17

0,05

NA*

0

Kikærter, spiseklar, konserves

0,58

0,04

0,05

0,18

0,05

5,65

0,99

Kikærter, spiseklar, udblødt og dampet

0,61

0,08

0,09

0,42

0,10

0

1,00

Lucernespirer, spiseklar

8,00

0,08

0,13

0,48

0,03

8,20

0,20

Røde kidneybønner i chilisauce, konserves

5,83

0,06

0,07

0,49

0,05

0

0,49

Røde kidneybønner, spiseklar, konserves

0

0,09

0,08

0,75

0,06

16,40

0

Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt

0

0,04

0,03

0,18

0,05

NA*

0

Sorte bønner, spiseklar, konserves

0

0,08

0,06

0,28

0,03

0

0

Sojabønner, spiseklar, frosne

3,90

0,15

0,12

0,88

0,09

15,40

1,14

* NA = Not available 

Mineraler for spiseklare bælgfrugter (pr. 100 g)

Mineraler (pr. 100 g) 

Calcium (mg)

Fosfor (mg) 

Jern (mg) 

Jod (μg)

Kalium (mg) 

Kobber (mg) 

Magnesium (mg) 

Natrium (mg) 

Selen (μg)

Zink (mg) 

Baked beans, spiseklar, konserves

40,5

77,5

1,30

0

245

0,15

27,5

225

1,3

0,48

Bønnemix, spiseklar, frost

49,5

105

1,55

0

305

0,17

35

25

1,6

0,74

Grønne linser, spiseklar, konserves

35,0

76

1,85

0

140

0,24

19

240

5,6

0,80

Hvide bønner, spiseklar, udblødt og kogt

117,0

163

2,80

NA*

307

0,26

54,7

8,8

NA*

1,10

Kikærter, spiseklar, konserves

43,0

89,5

1,30

0

155

0,29

32

155

5

1,25

Kikærter, spiseklar, udblødt og dampet

51,5

150

1,85

0

390

0,35

57,5

95,5

2,8

1,60

Lucernespirer, spiseklar

6,0

70

0,96

1

79

0,16

27

6

1

0,92

Røde kidneybønner i chilisauce, konserves

40,5

94

1,45

0

305

0,19

31,5

360

0,95

0,61

Røde kidneybønner, spiseklar, konserves

55,5

180

2,30

0

555

0,33

64,5

175

1,4

1,05

Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt

74,3

167

2,40

NA*

310

0,27

53

12

NA*

0,95

Sorte bønner, spiseklar, konserves

71,0

110

2

0

265

0,24

40,5

160

0

0,88

Sojabønner, spiseklar, frosne

70,0

160

1,90

0

395

0,39

59,5

9,8

1

1,20

* NA = Not available 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata d. 18.08.23

Makronæringsstoffer for kidneybønner - tørrede og spiseklare (pr. 100 g)

Makronæringsstoffer (pr. 100 g)

Energi (kJ/kcal) 

Protein, analyseret (g)

Protein, beregnet (g)

Kulhydrat (g)

Kostfibre (g)

Fedt (g)

Røde kidneybønner, tørrede

1169/279

18,3

22,4

27,8

30,6

1,9

Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt

549/131

8,2

10,0

14,8

11,9

0,9

Røde kidneybønner, spiseklar, konserves

524/125

8,0

9,6

13,7

12,2

0,9

Røde kidneybønner i chilisauce, konserves

363/86

4,3

5,3

11,1

6,7

0,9

*NB = Not available 

Vitaminer for kidneybønner - tørrede og spiseklare (pr. 100 g)

Vitaminer (pr. 100 g) 

A-vitamin (μg RE)

Thiamin/B1 (mg)

Riboflavin/B2 (mg) 

Niacin/B3 (NE) 

B6-vitamin (mg) 

C-vitamin (mg) 

E-vitamin (mg) 

Røde kidneybønner, tørrede

0,29

0,26

0,13

1,89

0,33

0,40

0,08

Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt

0

0,04

0,03

0,18

0,05

 NA*

0

Røde kidneybønner, spiseklar, konserves

0

0,09

0,08

0,75

0,06

16,40

0

Røde kidneybønner i chilisauce, konserves

5,83

0,06

0,07

0,49

0,05

0

0,49

*NA = Not available 

Mineraler for kidneybønner - tørrede og spiseklar (pr. 100 g)

Mineraler (pr. 100 g) 

Calcium (mg)

Fosfor (mg) 

Jern (mg) 

Jod (μg)

Kalium (mg) 

Kobber (mg) 

Magnesium (mg) 

Natrium (mg) 

Selen (μg)

Zink (mg) 

Røde kidneybønner, tørrede

102,0

430

5,20

0

1290

0,74

139,0

0,25

2,08

2,36

Røde kidneybønner, spiseklar, udblødt og kogt

74,3

167

2,40

NA*

310

0,27

53,0

12

NA*

0,95

Røde kidneybønner, spiseklar, konserves

55,5

180

2,30

0

555

0,33

64,5

175

1,40

1,05

Røde kidneybønner i chilisauce, konserves

40,5

94

1,45

0

305

0,19

31,5

360

0,95

0,61

*NA = Not available 

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata d. 18.08.23

Kilder:

Suhr, I., Klinken, K., & Kirkegaard, E. (2009). Mad: grundkogebog & køkkenskole – Bælgfrugter s.158-163. Kbh.: Gad.

Østergaard, K., Justesen, L., & Uebel, U. (2014). Fødevarer og kvalitet: råvarer og forarbejdning (2. udg) - Bælgfrugter s.429-431. Kbh.: Nyt Teknisk Forlag.

Læs mere om bælgfrugter her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...