Sundhed

13. november 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Fødevarestyrelsen anbefaler et dagligt indtag af kartofler på omkring 100 gram om dagen. For at få mest muligt ud af kartoflens ernæringsmæssige fordele, anbefales det at vælge tilberedningsmetoder som bagning, kogning eller dampning og undgå overforbrug af olie eller salt1. En stor bestanddel af vitaminerne og mineralerne befinder sig i kartoflens ydre lag, hvorfor man anbefaler at tilberede og indtage kartofler med skræl2. Det frarådes at indtage grønne eller spirede kartofler3. Har kartofler en grønlig farve eller grønlige pletter, kan de have et højt indhold af giftstoffet solanin og bør derfor kasseres4.  

Som afløber fra De officielle Kostråd har Fødevarestyrelsen udarbejdet Kostråd til Måltider, med anbefalinger til maden i daginstitutioner, skoler og kantiner. Heri beskrives kartofler sammen med kornprodukter i afsnittet ”Kornprodukter og kartofler”. Heri står følgende vedr. kartofler: 

  • Varier maden med kartofler.
  • Vælg gerne uforarbejdede kartofler.
  • Når I bruger forarbejdede kartofler, fx på frost, så vælg produkter med højst 3 gram tilsat fedt pr. 100 gram5

Samlet set udgør kartoflen en næringsrig og alsidig fødevarer, der med fordel kan tage del i en varieret og afbalanceret kost .

Kilder:

[2] Terndrup Pedersen, A. (2020). Madgrundbogen – Kartoflen (Kap. 3) s. 119 og 120

[3] Glykoalkaloider (solanin og chaconin) - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

[4] Terndrup Pedersen, A. (2020). Madgrundbogen – Kartoflen (Kap. 3) s. 119

[5] Kornprodukter og kartofler - Fødevarestyrelsen (foedevarestyrelsen.dk)

Læs mere om kartofler her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...