Introduktion

26. januar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

Grisekød er en del af en sund og varieret kost blandt grøntsager, kartofler, frugter, fuldkornsprodukter, mejeriprodukter, fisk, æg og andet kød. Det er en del af den danske madkultur og nærmest synonymt med ”mormormad”. Kødet kan tilberedes både til hverdagen, hvor det skal gå stærkt, men indgår også i højere gastronomi pga. dets mange tilberedningsmuligheder og heraf smagsvariationer. Lidt kød i kosten bidrager med mange vigtige næringsstoffer, der kommer med få kalorier, hvis man vælger at bruge de magre udskæringer.

Ifølge Rådet for sund mad tilhører grisekødet en af de kødtyper, der har et lavere klimaaftryk.

Næringsmæssigt indeholder grisekød i sig selv alle essentielle aminosyrer i tilstrækkelig stor mængde, så vi mennesker kan udnytte dem fra en og samme råvare. Desuden indeholder kødet proteiner af høj biotilgængelig kvalitet for den menneskelige organisme. En gennemsnitlig fedtsyrefordeling i grisekødet er 45% mættede og 55% umættede fedtsyrer. Grisekød bidrager med forskellige B-vitaminer, kalium, fosfor, zink og selen i kosten samt en væsentlig mængde jern og vitamin A fra leverpostej.

Her kan du læse mere om ernæring, sundhed, bæredygtighed, tilberedning og smag, dyrevelfærd, kvalitet og sikkerhed, samt en historisk fortælling om grisekødet og danmarkshistorien.

Læs om grisekød her...

Måske du også er interesseret i disse fødevarer...