Ernæring

25. januar 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Makronæringsstoffer

Korn er først og fremmest en kilde til kulhydrat med et højt indhold af stivelse og kostfibre. Stivelsen består primært af amylose og amylopektin, og forholdet imellem dem afhænger af kornart. Stivelsen findes i frøhviden, og jo lavere udmalingsgraden er, jo højere er stivelsesindholdet i mel.
Proteinkvaliteten i korn er begrænset af et lavt indhold af nogle af de essentielle aminosyrer: lysin, tryptofan, methionin, isoleucin, valin og threonin. Havre har en bedre proteinkvalitet end andre kornarter på grund af et højere indhold af lysin.1

Mikronæringsstoffer

Korn er også kilde til B-vitaminer og vitamin E samt mineraler som jern, zink og calcium. Næringsindholdet afhænger, som tidligere nævnt, af udmalingsgraden samt korntypen.
Aleuronlaget er rigt på B-vitaminer, og kimen er rig på E-vitamin. Den største del af kornets mineraler findes i kernens yderste cellelag. Mel med en høj udmalingsgrad har et højere indehold af vitaminer og mineraler, sammenlignet med mel med en lav udmalingsgrad.1

Næringsstoftabel

Nedenfor kan du se mikro- og makronæringsstoffer for tre udvalgte produkter: fuldkornsrugmel, havregryn og hvedemel.

 

Fuldkornsrugmel

Havregryn

Hvedemel

kJ

1403

1544

1454

Kcal

333

366

343

Protein (g)

8,7

12,9

9,7

Kulhydrat (g)

61,8

58,3

69,7

Kostfibre (g)

14,8

9,9

6

Fedt (g)

2,3

6,9

1,5

Fedtsyrer

     

-mættede (g)

0,296

1,187

0,184

-monoumættede (g)

0,231

2,383

0

-polyumættede (g)

1,152

2,809

0,413

-omega 3 (g)

0,138

0,09

0

-omega 6 (g)

1,014

2,719

0,413

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

 

Fuldkornsmel

Havregryn

Hvedemel

A-vitamin (RE)

0

0

0

Thiamin/B1 (mg)

0,33

0,416

0,164

Riboflavin/B2 (mg)

0,106

0,107

0,0271

Niacin/B3 (NE)

1,7

2,98

2,15

Pantothensyre/B5 (mg)

0,49

1,5

0,346

B6-vitamin (mg)

0,28

0,142

0,0668

Biotin/B7 (µg)

6

19

2,27

B12-vitamin (µg)

0

0

0

C-vitamin (mg)

0

0

0

D-vitamin (µg)

0

0

0

E-vitamin (mg)

0,8

0,750

0,434

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

 

Fuldkornsrugmel

Havregryn

Hvedemel

Calcium (mg)

33,3

115

17,6

Chlorid (mg)

0

69,4

0

Fosfor (mg)

301

440

115

Jern (mg)

2,8

3,86

1,17

Jod (µg)

4,6

0,5

1,42

Kalium (g)

438

386

155

Kobber (mg)

0,317

0,39

0,134

Krom (µg)

4

2,5

0

Magnesium (mg)

92,6

155

25,4

Mangan (mg)

2,16

5,8

0,685

Natrium (g)

5,11

1,62

0

Selen (mg)

1,5

5

4,22

Zink (mg)

2,8

2,99

0,868

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Fødevaredata

Kilder:

1. Fuldkorn - Definition og vidensgrundlag for anbefaling af fuldkornsindtag i Danmark. H. Mejborn et al. DTU Fødevareinstituttet. 2008.

Læs mere om korn her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...