Jern

02. februar 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

 

OBS: Vær opmærksom på, at der i det fysiske materiale er en trykfejl ved laks. Indholdet af fedt er således 165 g.

Sådan bruger du Vidste du at…

Arket er udviklet så det kan anvendes som et redskab af ernærings- og sundhedsprofessionelle til vejledning af borgere om jern i maden.
De viste fødevarer på forsiden af arket samt måltidet på bagsiden af arket kan bruges som udgangspunkt for en snak om de forskellige kilder til jern i maden. Arket giver et godt indblik i, at der er stor forskel på, hvor stor en mængde af de forskellige fødevarer, der skal spises for at få 2 mg jern. Arket lægger også op til en snak om, at nogle fødevarer fx linser og bønner optager vand ved kogning, hvorved vægten øges og næringsstofindholdet pr. 100 g ændres. Samtidig giver arket viden om de store forskelle på energi-, fedt-, protein- og kulhydratindholdet i de viste fødevarer. Budskaberne på arket er noget, mange mennesker vil kunne forholde sig til uafhængigt af ressource eller uddannelsesniveau på grund af den visuelle fremstilling.

Baggrund for Vidste du at…

Danskerne har gennemsnitligt et tilstrækkeligt indtag af jern, men jernmangel er den mangeltilstand, som flest mennesker på globalt plan lider af. Jernmangel kan give symptomer som træthed, svimmelhed og hovedpine. Særlige målgrupper såsom gravide og spædbørn skal være særligt opmærksomme på at få tilstrækkeligt med jern i kosten, og det samme gælder menstruerende kvinder, som har et øget behov for jern.

Jern er et mikronæringsstof – nærmere betegnet et mineral – som kroppen har brug for, for at transportere ilt rundt i kroppen og opretholde immunforsvaret. Jern findes som enten hæmjern eller non-hæmjern som fås primært fra hhv. animalske og vegetabilske produkter. Andelen af hæmjern, der optages i kroppen, er større end non-hæmjern. Derudover påvirkes optagelsen af non-hæmjern af, hvordan du sammensætter dine måltider. Det er derfor vigtigt at spise varieret og spise mange forskellige kilder til jern, især hvis du spiser vegetarisk eller vegansk.

Det fremgår af arket, at der skal spises en relativt større mængde af de vegetabilske fødevarer end de animalske for at få den samme mængde jern. Arket tager ikke højde for biologisk værdi.

Hvem er målgruppen?

Arket om 2 mg jern henvender sig til grupper (bl.a. gravide, familier med spædbørn og menstruerende), der skal være særligt opmærksomme på at få tilstrækkeligt med jern i kosten. Derudover henvender arket sig også til alle andre, der blot ønsker mere viden om jern i kosten. Arket kan bruges til personer i alle aldre.

Sådan er Vidste du at… 2 mg jern opbygget

Forsiden

Der er udvalgt 15 jernholdige fødevarer inden for forskellige fødevaregrupper – bl.a. æg, nødder, kød, fisk, bælgfrugter og grøntsager. Mængden af alle fødevarerne på tallerkenerne indeholder 2 mg jern og er rangeret efter stigende indhold af energi. Fødevarernes vægt er angivet i gram, alt er spiseklart.

Bagsiden

På bagsiden af arket præsenteres et jernholdigt hovedmåltid, hvor råvarernes bidrag med jern er angivet. Her finder du desuden en visualisering af, hvordan mængden af nogle fødevarer ændrer sig, når de bliver hakket eller kogt. Bagsiden giver også baggrundsviden om jern, herunder forskellige kilder til jern i kosten, optagelsen af jern og anbefalinger for indtaget af jern.

Tallerkenerne på arket

Det er den samme tallerken, der er anvendt til alle fødevarer på arket. Tallerkenen har en diameter på 26 cm og er fotograferet med samme afstand. Det betyder, at det er muligt at sammenligne mængden af de forskellige fødevarer på tallerkenerne.

Ordrenummer 194689_420

Se de andre "Vidste du at.." materialer her...

Har du prøvet de digitale beregnere?