Proteiner og mæthed

20. december 2023

Puk Maia Ingemann Holm

Chefkonsulent

Puk Maia Ingemann Holm

Proteiner er et af de mest mættende makronæringsstoffer. Der er bred enighed om, at i forhold til appetitregulering øger proteinrige måltider på > 20 E% mæthedsfornemmelsen på kort sigt.  

Flere studier viser, at proteinrige fødevarer har et højt mæthedsindex på tværs af fødevaregrupper. Dette betyder, at et måltid med et højt proteinindhold mætter mere end et måltid med fødevarer, der har lavere proteinindhold trods tilsvarende energimængde i de to måltider (1,2,3). 

Et studie på Teknologisk Institut om kødindtag og appetitregulering har vist, at indtag af proteiner ser ud til at forøge energiomsætningen hos voksne, stimulere appetitreguleringshormoner og øge koncentrationen af frie aminosyrer i plasma (4). Længerevarende indtag af måltider med højt proteinindhold leder således til vægttab og reducerer vægtøgningen over tid. Den proteininducerede mæthed er varierende og afhænger af proteinets aminosyresammensætning, struktur og proteinfordøjelighed (5). 

Læs mere om aminosyrer her.

Billedet er bygget op ud fra kilderne 6, 7, og 8.

Kilder:

1. Barkeling B et al, Effects of a high-protein meal (meat) and high carbohydrate meal (vegetarian) on satiety measured by automated computerzied monitoring of subsequent food intake, motivation to eat and food preferences. Int. J. Obes. 1990;14(9):743-751 

2. Johnson J, Vickers Z, Effects of flavor and macronutrient composition of food servings on liking, hunger and subsequent intake, 1993 Aug;21(1):25-39. 

3. Brennan IM et al, Effects of fat, protein, and carbohydrate and protein load on appetite, plasma cholecystokinin, peptide YY, and ghrelin, and energy intake in lean and obese men, Am J Physiol Gastrointest Liver Physiol. 2012 Jul;303(1):G129-40 

4. Kehlet, U. Meat and appetite regulation – effects of fiber addition and cooking methods. Ph.D. thesis 2017. 

5. Notat 27. november 2020 Proj.nr. 2007994 Version 1 Init. KIJ/MT/MATN Proteinkvalitet af oksekød – bæredygtigt og sundt Kødproteiners fordøjelighed – fokus på betydningen af tilberedningstid og -temperatur samt måltidssammensætning s 4 

6. Hector A, Phillips SM. "Protein Recommendations for Weight Loss in Elite Athletes: A Focus on Body Composition and Performance". Int. J. Sport Nutr. Exerc. Metab. 2017;1-26.

7. Leidy HJ et al., "The role of protein in weight loss and maintenance" [Internet]. Am. J. Clin. Nutr. [published online ahead of print: April 29, 2015]; doi:10.3945/ajcn.114.084038

8. Bopp MJ et al., "Lean mass loss is associated with low protein intake during dietary-induced weight loss in postmenopausal women". J. Am. Diet. Assoc. 2008;108(7):1216-1220.

Læs mere om protein her...

Måske du også er interesseret i...