Energifordeling
24. januar 2023
Det daglige energibehov er individuelt, men den anbefalede energifordeling af fedt, kulhydrat og protein er ifølge Nordiske Næringsstofanbefalinger 2012 for børn fra 6 måneder og voksne således:
Alder |
Protein |
Kulhydrat |
Fedt |
Børn 6-11 måneder |
7-15% |
45-60% |
30-45% |
Børn 1-2 år |
10-15% |
45-60% |
30-40% |
Over 2 år og voksne |
10-20% |
45-60% |
25-40% |
Kilde: NNR 2012
For børn og voksne bør sukker højst bidrage med 10 % af den samlede energi.
Energifordelingen behøver ikke at passe for hvert måltid, men over nogle dage.
Når energifordelingen angives for en råvare, er det misvisende i forhold til forståelsen af sund kost. Energifordelingen skal om muligt regnes ud over en uge. Energifordelingen for en dag eller et måltid bør kun bruges som pejlemærke.
Ifølge Kostundersøgelsen 2011-2013 ser danskernes energifordeling i kosten således ud:
Kilde: Danskernes kostvaner 2011-2013, DTU Fødevareinstituttet (2015)
Læs mere om energi her...
Måske du også er interesseret i...
Fedt
Læs om de forskellige typer af fedtsyrer, hvor i kosten, vi får dem fra, og om danskernes indtag af fedt.
Protein
Her kan du læse om protein i kosten, proteinkvalitet og forskellen på animalsk og vegetabilsk protein.
Kulhydrat
Læs med, når vi går i dybden med kulhydrater.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.