Sådan tilbereder du æg energivenligt

01. februar 2023

Anina Kjær

Chefkonsulent

Anina Kjær

Ægget er fast inventar i mange danske køleskabe – og med god grund. Æg er fordelagtige i madlavning og bagning, da dets gastrofysiske egenskaber gør, at det bl.a. kan anvendes som hævemiddel, bindemiddel og jævnemiddel. Æg indeholder mange vigtige næringsstoffer, som bidrager til, at kroppen fungerer optimalt. Æg er rigt på protein, som er en af kroppens byggesten, da det bl.a. bruges til at øge muskelmassen – og vedligeholde dit muskelvæv og dine knogler. Her er æg en rigtig god kilde, da det kan indgå i kosten på mange forskellige måder i løbet af dagen. Samtidig er det vitamin- og mineralrige æg en billig kilde til sund ernæring. Med dets hurtige og enkle tilberedning kan det fordelagtigt indgå i hverdagens madlavning og lette energiregningen.

De fleste kender til ægget enten blødkogt, hårdkogt, pocheret, som spejlæg, røræg eller omelet. Vi har samlet en guide over, hvordan du tilbereder æg på forskellige måder, så du får et perfekt resultat. Samtidig kan du også læse små tips, der sikrer et lavt energiforbrug.

Guide til tilberedning af æg

2 personer

Det skal du bruge:
2 æg L eller XL

Tilbehør
1-2 skiver fuldkornsrugbrød
evt. 4 radiser eller cherrytomater

Sådan gør du:
Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg. Lad det koge ved middel til høj varme, så der er damp i hele gryden. Kom æggene forsigtigt i gryden. Læg låg på og fortsæt kogningen i damp i 6 ½ minut. Tag gryden fra varmen og hæld koldt vand over æggene. Tag æggene op og servér dem.

Tips

 • Metoden – mængden af vand og kogning i damp kan bruges til 1-6 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer, at hviden bliver fast, og blommen bliver flydende.
 • M og S æg skal koge lidt kortere tid, hvis de skal være blødkogte. Hvis M og S æg koges 6½ minut kan de bruges som smilende æg.
 • Det er nemt at pille blødkogte/smilende æg. Slå den tykke ende af ægget i bordet og pil ægget.
 • Kolde blødkogte æg fra køleskabet kan genopvarmes ved at bringe godt 1 cm vand i kog med låg. Kom de kogte æg i og kog ved damp i 3 ½ minut for L og XL æg.

Energitip: Hvis du vil spare lidt på energien, kan du sørge for, at der kun fyldes vand, så det lige dækker æggene. På den måde er der mindre vand der skal opvarmes. Yderligere kan du bruge et låg, så mindst muligt varme slipper ud, og sørge for at blusset ikke er højere, end at det kun lige holder vandet i kog.

2 personer

Det skal du bruge:
2 æg L eller XL

Sådan gør du:
Bring 1 ¼ cm vand i kog i en gryde med låg. Lad det koge ved middel til høj varme, så der er damp i hele gryden. Kom æggene forsigtigt i gryden. Læg låg på og fortsæt kogningen i damp i 7 minutter. Tag gryden fra varmen og hæld koldt vand over æggene. Tag æggene op og servér dem.

Tips

 • Metoden – mængden af vand og kogning i damp kan bruges til 1-6 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer, at hviden bliver fast, og blommen bliver flydende.
 • Hvis æggene har stuetemperatur, når de kommes i det kogende vand, så er risikoen for, at skallen knækker langt mindre, end hvis de kommer direkte fra køleskabet.
 • M og S æg skal koge lidt kortere – 6-6½ minut. hvis de skal være smilende.
 • Det er nemt at pille smilende æg. Slå den tykke ende af ægget i bordet og pil ægget.

Energitip: Hvis du vil spare lidt på energien, kan du sørge for, at der kun fyldes vand, så det lige dækker æggene. På den måde er der mindre vand, der skal opvarmes. Yderligere kan du bruge et låg, så mindst muligt varme slipper ud, og sørge for at blusset ikke er højere, end at det kun lige holder vandet i kog.

2 personer

Det skal du bruge:
2-3 æg L eller XL

Sådan gør du:
Læg æggene i ét lag i en gryde og dæk æggene med koldt vand, som skal stå 2½ cm over æggene. Bring det i kog ved høj varme. Når det koger med bobler lægges låg på. Gryden tages af varmen og lad den nu stå 10 minutter, hvor æggene koges ved eftervarme fra vandet.
Læg æggene i koldt vand ca. 5 minutter, før de pilles.

Tips

 • Metoden – mængden af koldt vand, æg i, bringe i kog og stå under låg kan bruges til 1-12 æg – bare de kun ligger i ét lag. Metoden sikrer, at hviden bliver fast, og blommen ensartet fugtig. Med denne metode er det umuligt at overkoge æggene. Hvis man overkoger æggene, bliver hviden gummiagtig og blommen tør og smuldrende evt. med en grøn ring.
 • Brug koldt vand til kogningen. Med varmt eller lunkent vand bliver opvarmningstiden for kort. Med for lidt vand bliver æggene kogt for lidt. Med for meget vand bliver æggene kogt for meget.
 • M og S æg skal stå lidt kortere tid i det varme vand.
 • Pil æggene ved at rulle dem på bordet, så skallen knækker og dermed er lettere at fjerne. Nylagte æg er sværest at pille.
 • Hårdkogte æg kan bruges til fx æggesandwich, spinatsalat med æg og rugbrødscrutoner, indisk æggesalat med chilli og lime, wraps med æg og røget laks, subs med æg, indisk karry med æg og lime.

Energitip: Hvis du vil spare lidt på energien, kan du sørge for, at der kun fyldes vand, så det lige dækker æggene. På den måde er der mindre vand, der skal opvarmes. Yderligere kan du bruge et låg, så mindst muligt varme slipper ud, og sørge for at blusset ikke er højere, end at det kun lige holder vandet i kog. Du kan også slukke, når den sidste kogetid kan køre på eftervarme.

2 personer

Det skal du bruge:
2 æg
1 tsk olie
Salt og peber
1 tsk smør

Sådan gør du:
Sørg for at panden er ens varm over det hele. Lad panden stå på lav varme nogle minutter. Kom olien på panden. Slå hver af æggene ud i en kop eller en lille skål. Tilsæt salt og peber. Skru op for panden til middel til høj varme. Tilsæt smørret og sørg for der er fedtstof på hele panden. Lad smørret bruse op, og lige før det er gyldent, tilsættes æggene samtidig fra hver side af panden. Læg låg på panden og lad det stå 1 minut på varmen. Fjern panden fra varmen, og lad den stå med låg 15-45 sekunder, hvis blommen skal være flydende, og lidt længere, hvis blommen skal være fastere.

Tips

 • Metoden – giver sprød kant, blød hvide og flydende blomme.
 • Til 4 æg bruges en stor pande. Slå 2 æg ud i samme kop eller lille skål. Derved kan alle 4 æg komme samtidig på panden.
 • Spejlæg kan bruges til fx biksemad, ristet rugbrødssandwich med spejlæg og bacon, efterårs-pande med pærer og spejlæg, kalvemedaljoner med grønkålssalat og æg.

Energitip: Sluk komfuret lidt før tid, så den resterende tilberedning kommer fra eftervarmen.

2 personer

Det skal du bruge:
4 æg
2 spsk fløde ca. 18%
Salt og peber
½ spsk smør

Sådan gør du:
Bland æg, fløde, salt og peber med en gaffel. Vælg en pande på 20-24 cm og tænd for komfuret på middel til høj varme. Kom smørret på panden og lad det bruse op – lige før det er gyldent, tilsættes æggemassen. Lad æggemassen stivne let langs kanten og skub den mod midten med en fadskraber. Når massen er så stivnet, at den ikke flyder sammen, når fadskraberen trækkes igennem massen, fjernes panden fra varmen, og efter kort tid er røræggene klar til servering.

Tips

 • Metoden – giver en blød og netop stivnet røræg. Det bedste resultat fås ved at blande massen stille og roligt med en gaffel. Hvis der piskes med piskeris og elpisker, vil det give en sej rørægsmasse.
 • Ved at tilsætte 1 æggeblomme til røræg med 4 æg fås en mere intens æggesmag.
 • Salt gør røræg mere bløde og skal derfor tilsættes inden stegning.
 • Væske er vigtigt, da vandet laver damp, som får røræg til at hæve. Brug også en lille pande, så æggemassen ligger i et tykt lag, så dannes der mere damp. Den bedste smag fås ved at bruge fløde med ca. 18% fedt – det kan man få ved at tage halv mængde mælk og halv mængde piskefløde.
 • Hvis røræg tilberedes hurtigt over høj varme bliver det en tør og gummiagtig ret, fordi den får for meget. Hvis røræg tilberedes ved lav varme, bliver det en ”løs” smuldrende ret, som ligner en creme med klumper.
 • Røræg kan bruges til fx scrambled eggs med peberfrugt, røræg med rugbrød og skinke.

Energitip: Sluk komfuret lidt før tid, så den resterende tilberedning kommer fra eftervarmen.

1 person

Det skal du bruge:
2 æg
Salt og peber
½ tsk smør

Sådan gør du:
Bland æg, salt og peber med en gaffel. Vælg en pande på 20-24 cm og tænd for komfuret på middel til høj varme. Kom smørret på panden, og lad det bruse op – lige før det er gyldent tilsættes æggemassen. Vip panden, så massen fordeler sig på hele panden og bliver stiv. Fortsæt indtil overfladen stadig er fugtig. Giv den lidt tid, til bunden bliver gylden.

Fold kanten af æggemassen ind i den ene side. Kom omeletten på en tallerken ved at lægge pandens kant med den foldede æggemasse på tallerkenen, og rul æggemassen forsigtigt over og fold den sidste kant over.

Tips

 • Metoden – giver en blød og netop stivnet omelet. Det bedste resultat fås ved at blande massen stille og roligt med en gaffel. Hvis der piskes med piskeris og elpisker, vil det give en sej omelet.
 • Salt gør omeletten mere blød og skal derfor tilsættes inden stegning.
 • Hvis omeletten har meget fyld – lad halvdelen af omeletten glide over på tallerkenen, kom fyldet på og fold resten af omeletten over.
 • En fransk omelet laves ved at røre i æggemassen på panden med spisepinde. Fjern panden fra varmen, mens massen stadig er blød, glat omeletten med en fadskraber. Læg revet ost og purløg på. Læg låg over og lad den blive færdig ved eftervarmen. Lad omeletten glide over på en tallerken med køkkenrulle. Brug køkkenrullen til at rulle omeletten, som en roulade, klar til servering
 • Omeletter kan bruges til fx krydret omelet med grønt, omelet med grøntsager og tørret skinke.

Energitip: Sluk komfuret lidt før tid, så den resterende tilberedning kommer fra eftervarmen.

4 personer

Det skal du bruge:
4 æg
1 tsk salt
2 spsk eddike

Sådan gør du:
Kom vand i en almindelig pande med låg. Kom så meget vand i, at det næsten når kanten. Tilsæt salt og eddike. Bring det i kog.
Slå æggene ud i tekopper – 2 i hver kop.
Vandet skal koge, men ikke så meget at det giver store bobler. Hæld æggene i helt nede ved vandoverfladen – hæld dem i samtidig fra hver side af panden. Læg låg på og fjern panden fra varmen. Lad dem stå 4 minutter for L æg, som skal være medium. 3 minutter for helt flydende eller for mindre æg. Tag æggene forsigtigt op, læg dem på køkkenrulle eller et viskestykke, så de er tørre ved servering.

Tips

 • Metoden – kan bruges til at lave op til 12 pocherede æg samtidig. 8 L æg skal stå med låg i 5 minutter, og 12 L æg skal stå i 6 minutter.
 • Brug så friske æg som muligt, så er hviden sammenhængende og fast. Bruger du ældre æg – lad det ”tynde” æggehvide blive i skallen eller si det fra inden kogning. ”Tynd” æggehvide vil ellers danne skum og æggehvidetråde i kogevandet.
 • Eddike i kogevandet får hviden til at koagulere hurtigt og samle sig om blommen. Salt giver smag til æggene.
 • Kom alle æggene i samtidig, så de bliver kogt lige meget.
 • Hvis vandet bulderkoger, vil æggene nemt gå i stykker.
 • Pocheret æg kan laves på forhånd og genopvarmes. Så snart de er tilberedt, lægges de i isvand, køles ned og opbevares i køleskab i op til 3 dage. De genopvarmes ved at bringe 7-8 cm vand ”næsten” i kog i en dyb pande. Tag panden af varmen, læg de kolde pocherede æg i og lad dem stå 1-1½ minut før servering.
 • Pocheret æg kan også laves ved at lægge film i en kop, slå ægget ud, lukke filmen om ægget og koge ægget i filmen.
 • Vagtelæg kan kommes i en kop med eddike før kogning, så er overfladen næsten koaguleret inden kogning.
 • Pocherede æg kan bruges til en forret eller frokostret med fx dampet spinat, kogte asparges m.v.

Læs mere om æg her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...