Sunde Børn konferencen 2022

28. april 2022 - (afholdt)

Torsdag den 28. april 2022 summede Rådssalen på Axelborg hos Landbrug & Fødevarer af engagement. Fra kl. 14.30-17.00 afholdte vi Sunde Børn konferencen i et samarbejde mellem Novo Nordisk Fonden (stifter af Børnevægt i balance) og Landbrug & Fødevarer.

Du kan se det spændende program her

Temaet for årets første af to Sunde Børn konferencer var socialt udsatte børns sundhed og (over-)vægt. Diætister, sundhedsplejersker og andre sundhedsprofessionelle fra hele landet deltog og hørte dagens fire spændende oplæg.

Præsentationerne fra oplægsholderne finder du nederst på denne side. 

9 skarpe budskaber fra konferencen 

Her får du 9 skarpe budskaber fra konferencen: 

  1. Vi skal blive bedre til at tænke holistisk og koordinere sociale og sundhedsfaglige indsatser, hvis vi vil knække den sociale ulighed i sundhed blandt børn, sagde Arne Astrup, professor og leder af Center for Sund Vægt, Novo Nordisk Fonden.
  2. Overvægt i barndommen kan føre til dårlig livskvalitet og store psykosociale konsekvenser, herunder risiko for stigmatisering, diskrimination og mobning samt for at udvikle angst og depression.
  3. Udvikler overvægten sig til svær overvægt i voksenlivet, øges risikoen for at udvikle bl.a. hjertekarsygdomme, type 2-diabetes, kræftsygdomme og fare for en tidlig død, påpegede Arne Astrup.
  4. København Kommunes frivillige behandlingstilbud Sund Vægt har succes med at støtte børn og deres familier i varige livsstilsændringer og et fald eller stagnering i børnenes vægtudvikling. Det forklarede Mette Juel Blichfeldt, sygeplejerske, og Tina Bøgeholt Baltsen, kost- og motionsvejleder.
  5. Mette og Tina, fra Københavns kommune, beskrev, hvordan de gode resultater er opnået ved at have positivt fokus på mad og madkultur, helbred og bevægelse. Dertil kommer arbejde med relationer og det, der lykkes i familien, kombineret med konkrete handleplaner for overskuelige forandringer i hverdagen.
  6. Uligheden i sundhed er brutal, understregede Ninna Thomsen, direktør for Mødrehjælpen, og tilføjede, at uligheden allerede kan begynde i mors mave og vokse sig stadig større op igennem barndommen.
  7. Ninna Thomsen præsenterede en række risikofaktorer for udvikling af overvægt. Blandt dem er mad- og måltidsvaner, fysisk aktivitet, overvægt hos mor og far før, under og efter graviditeten samt kort eller helt fravalg af amning.
  8. Michael Aagaard Seeberg, udviklingschef, KFUM socialt arbejde, beskrev, hvordan maden i KFUM’s sociale arbejde er katalysator for, at socialt udsatte borgere mødes på lige fod, dyrker fællesskabet og bidrager med deres evner. En kan fx købe ind, en anden kan skrælle gulerødder, og en tredje kan organisere et ludospil til ”dessert”.
  9. Som konkrete eksempler præsenterede Michael Aagaard Seeberg frivillige ildsjæles succes – efter en målrettet indsats – med at skabe meningsfyldte fællesskaber i Varde og Grindsted. Her har det vist sig, at blot det at sidde til bords, tale med andre og spise i fællesskab er en udfordring for nogle socialt udsatte borgere.

Sæt kryds i kalenderen allerede nu!

I år afholder vi intet mindre end to Sunde Børn konferencer. Sæt derfor kryds i kalenderen den 15. september, hvor vi dykker ned i den tidlige indsats. Ønsker du at få direkte besked, når vi åbner for tilmelding, så tilmeld dig vores nyhedsbrev for ernæring- og sundhedsprofessionelle nedenfor. 

Ja tak til nyhedsbrev

Se tidligere afholdte Sunde Børn konferencer her...