Bæredygtighed

31. januar 2023

Anina Kjær

Chefkonsulent

Anina Kjær

Fødevarers klimaaftryk beregnes ofte med udgangspunkt i CO2-udslippet pr. 1 kg produceret vare. Æg efterlader 0,85 CO2e pr. kg. Heraf bidrager landbrug med 0,41 CO2e pr. kg, ILUC med 0,14 kg CO2e pr. kg, forarbejdning med 0 kg CO2-e pr. kg, transport med 0,05 kg CO2e pr. kg, emballage med 0,24 kg CO2e pr. kg og detail med 0,01 kg CO2e pr. kg. Det er er mindre end fisk, svine-, kyllinge- og oksekød, skaldyr, samt mejeriprodukter som piskefløde og ost.1 Det skyldes bl.a. at drøvtyggere udleder en stor mængde metan, og at der skal et stort areal og gødningsforbrug til at producere foderet. Kvæg lever længere end fx fjerkræ, og derfor går der mere foder til at holde dem i live, ift. hvor meget der går til produktionen af kød.2

Når man snakker bæredygtighed, er det mere nuanceret end kun at kigge på CO2 aftryk. Danmarks største grønne tænketank Concito har vurderet forskellige fødevarers klimapåvirkning set i forhold til kalorier, protein, fedt og kulhydrat. Hvis man ser på CO2-aftrykket, ift. hvor meget æg indeholder af protein pr. 100 g, så udleder æg 1,63 Co2e pr. kg – modsat frugt og grønt, som bliver fløjet ind, og som udleder 157,14 CO2e pr. kg.3

Kilder:

  1. Æg, høne, skrabehøns, rå | Den store klimadatabase. (u.å.). Hentet 26. maj 2021, fra https://denstoreklimadatabase.dk/vare/aeg-hoene-skrabehoens-raa/ra00108

  2. Æg og klima. (u.å.). Danske Æg. Hentet 26. maj 2021, fra https://www.danskeæg.dk/aeg-og-klima

  3. Her får du mest ernæring for klimaaftrykket | CONCITO. (u.å.). Hentet 26. maj 2021, fra https://concito.dk/concito-bloggen/her-faar-du-mest-ernaering-klimaaftrykket


Læs mere om æg her...

Måske er du også interesseret i disse fødevarer...