Vidste du at...
"Vidste du at..." er en samling af materialer der sammenligner måltider ud fra blandt andet kalorie -og proteinindhold tilpasset forskellige målgrupper. Nedenfor kan du læse mere om materialerne, bestille eller downloade arket.
Ønsker du at læse mere om "Vidste du at..." kan du klikke her.
2022, Tomme kalorier
Tomme kalorier: 6-9 årige
Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter
2022, Tomme kalorier
"Vidste du at..." om tomme kalorier til 10-13 årige. Læs her
Se sammenligning af energiindholdet i forskellige måltider her. Se fx hvor mange kalorier der er i en kanelstang sammenlignet med en æggesandwich.
2022, Tomme kalorier
Tomme kalorier: Kvinder, 65 kg
Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter
2022, Tomme kalorier
"Vidste du at..." om tomme kalorier til mænd 80 kg.
Se sammenligning af energiindholdet i forskellige måltider her. Se fx hvor mange kalorier der er i et stykke wienerbrød sammenlignet med yoghurt med müsli.
2022, Vægttab / Vægtvedligehold
Dagskostforslag, 6000 kJ
Arket er henvendt til personer, der vil tabe sig i vægt og giver to forslag til, hvordan en dagskost på ca. 6000 kJ kan sammensættes.
2022, Vægttab / Vægtvedligehold
Dagskostforslag, 8000 kJ
Arket er henvendt til personer, der skal tabe sig i vægt og giver to forslag til, hvordan en dagskost på ca. 8000 kJ kan sammensættes.
2022, Vægttab / Vægtvedligehold
Raske ældre, 65+
Arket er henvendt til personer, der vil tabe sig i vægt og giver to forslag til, hvordan en dagskost på ca. 6000 kJ kan sammensættes.
2022, Vægttab / Vægtvedligehold
Familie på fire
Se et eksempel på, hvordan en sund dagskost kan sammensættes til en familie på fire bestående af en kvinde, en mand, et barn på 10-13 år og et barn på 3-5 år.
2022, Jern
Jern
Arket er udviklet så det kan anvendes som et redskab af ernærings- og sundhedsprofessionelle til vejledning af borgere om jern i maden.
2022, Småtspisende
Småtspisende: Dagkostforslag
Her får du et eksempel på et dagskostforslag til personer med god appetit overfor et dagskostforlag til personer med lille appetit.
2022, Småtspisende
Småtspisende: Mellemmåltider
Her får du forskellige eksempler på mellemmåltider til småtspisende.
2022, Protein
Protein
Arket er udviklet så det kan anvendes som et redskab af ernærings- og sundhedsprofessionelle til vejledning af borgere om protein i maden.
2022, Fitness
Fitness: Kvinde, moderat aktivitetsniveau
Arket kan bruges som et udgangspunkt for en snak om moderat fysisk træning og passende portionsstørrelser.
2022, Fitness
Fitness: Kvinde, højt aktivitetsniveau
Arket kan bruges som et udgangspunkt for en snak om hård fysisk træning og passende portionsstørrelser.
2022, Fitness
Fitness: Mand, moderat aktivitetsniveau
Arket kan bruges som et udgangspunkt for en snak om moderat fysisk træning og passende portionsstørrelser.
2022, Fitness
Fitness: Mand, højt aktivitetsniveau
Arket kan bruges som et udgangspunkt for en snak om hård fysisk træning og passende portionsstørrelser.
2021, Tomme kalorier
Tomme kalorier: 3-5 årige
Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter
2015, Protein
Hvor kommer protein fra?
A3 plakat. Viser 28 g protein på hver tallerken, hvor protein kommer fra i måltidet og information om protein
2015, Protein
Sådan får du protein i måltiderne
A4 ark. Eksempler på morgen-, mellem og aftensmåltider med 20-35 g protein. På bagsiden er opskrifterne og information om protein.
2015, Vægttab / Vægtvedligehold
Hvis du vil tabe dig
A3 plakat. Viser to forslag til dagskost på hhv. 6000 kJ og 8000 kJ og gode råd hvis du vil tabe dig
2015, Vægttab / Vægtvedligehold
Dagskostforslag til vægttab, 6000 kJ - 1400 kcal
A4 ark. 2 dagkostforslag til vægttab, på ca. 6000 KJ = 1400 kcal dagligt
2015, Protein
Hvor kommer protein fra i hovedmåltiderne?
PowerPoint præsentation. Hvor kommer protein fra i hovedmåltiderne i dagskostforslagene med ca. 8000 KJ
2015, Vægttab / Vægtvedligehold
Dagkostforslag til vægttab, på ca. 8000 KJ
A4 ark - 2 forslag til dagskost på i alt 8000 kJ, hvor alle kan være med.
2015, Protein
28 g protein på hver tallerken
A4 ark. Her kan du se, hvor meget du skal spise af en række produkter for at få 28 g protein.
2015, Tomme kalorier
Tomme kalorier, kvinde 65 kg
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter med svinekød med det tilsvarende indhold i fx kiks og lakridser.
2015, Tomme kalorier
Mand, 80 kg
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter med oksekød og kylling med det tilsvarende indhold i fx pizza og citronmånekage.
2015, Tomme kalorier
Tomme kalorier, unge
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i stegt flæsk med persillesovs tilsvarende en "burgermenu" og en hel dagskost tilsvarende en "biografmenu".
2015, Tomme kalorier
Kvinde, 65 kg
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i mælk og mejeriprodukter med fx chokolade og kiks.
2015, Tomme kalorier
Børn 7-14 år
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter med svinekød med det tilsvarende indhold i fx popcorn og sodavand. På bagsiden findes opskrifterne
2015, Tomme kalorier
Madpakker 3-6 år
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i forskellige madpakker med svinekød med det tilsvarende indhold i fx slik, kager og chips
2012, Småtspisende
Ældre
A4 ark - til småtspisende. På bagsiden er der opskrifter og gode råd.
2011, Tomme kalorier
Unge
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter med svinekød med det tilsvarende indhold i fx en chokoladebar og pommes frites.
2011, Tomme kalorier
Tomme kalorier, børn 10-12 år
A4 ark. Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter med oksekød og kylling med det tilsvarende indhold i fx kanelgifler og karameller.
2011, Tomme kalorier
Børn 3-6 år
PowerPoint præsentation. Sammenligning af energiindholdet i forskellige retter med svinekød med det tilsvarende indhold i fx is og chips.
2011, Tomme kalorier
Pizza
A4 ark - sammenligning af energiindhold i forskellige retter. På bagsiden findes opskrifterne.
2011, Vægttab / Vægtvedligehold
Sunde dagskostforslag kvinder
A4 ark - sunde dagskostforslag til kvinder. På bagsiden findes opskrifterne.
Bag om Vidste du at...
Afdeling for Ernæring i Landbrug & Fødevarer har igennem en lang årrække eksemplificeret forskellige måltidsrelaterede situationer med visuelle fremstillinger af måltider og deres indhold af energi og visse næringsstoffer. Vi er optagede af, at forbrugerne får en faktuel præsentation af energiindhold i forskellige måltider og nydelsesmidler som en hjælp til at træffe oplyste madvalg og bane vejen for en mere balanceret kost, der møder anbefaling for makronæringsstof energifordeling.
Sådan bruger du Vidste du at...
Materialerne skal hjælpe sundheds- og ernæringsprofessionelle med vejledning af borgere i forskellige livssituationer. Billederne med portionsstørrelser på arkene er noget, mange mennesker vil kunne forholde sig til uafhængigt af ressource- eller uddannelsesniveau. Via de angivne opskrifter på arket vil mange brugere kunne genskabe måltiderne i eget hjem.
Desuden kan voresmad.dk bruges til at hente yderligere inspiration til madlavningen.
Arkene er ikke alle bygget ens op, men et hovedtræk er, at de præsenterer et eller flere dagskostforslag, der møder De officielle Kostråd i forhold til den givne målgruppe eller energiindhold i dagskostforslaget. Afhængigt af tema og dermed budskab bliver dagskostforslaget sat i relation til en eller flere problemstillinger, der har som formål at oplyse via en visuel fremstilling, som fremgår af de enkelte ark.
Under hvert tema og arkserie finder du en beskrivelse af, hvordan arkene er bygget op, og hvor du kan hente mere information.
Det nye i 2018
Til at supplere de opdaterede ark har vi lagt alt baggrundsmateriale tilgængeligt online. På den måde kan nysgerrige hente information om, hvilke tanker vi har gjort i udviklingen af materialet, samt hvilke data vi har lagt til grund for vores beregninger. Desuden er det nu muligt for dig, som bruger af materialet, at sammensætte nye dagskostforslag ud fra alle de eksisterende måltider og stadig have beregningerne med via de regneark, som vi har lagt tilgængelige. Det gør materialet til et mere dynamisk og levende værktøj.
Hvilke temaer behandler Vidste du at…
Den nye serie er tro mod de populære temaer fra den originale serie. Derfor har vi fortsat ark, som henvender sig til personer, der gerne vil tabe sig, med dagskostforslag der ligger på 6000 kJ og 8000 kJ.
Vi har ark, der visualiserer forholdet imellem måltider, der bidrager med vigtige næringsstoffer, overfor energiindhold i nydelsesmidler, som mange spiser uden egentlig at forholde sig til, hvad det bidrager med af energi. Den mængde af energi giver vi fire aktivitetsforslag til, hvor lang tid det tager at forbrænde.
Vidste du at… rummer også ark, der henvender sig til personer, som har svært ved at spise nok. Et meget efterspurgt materiale, der forholder sig til, hvor meget måltider fylder, når man har normal appetit i forhold til, hvis man er småtspisende. Som supplement hertil har vi udarbejdet en række forslag til forskellige typer af mellemmåltider, som pakker energien i mindre portioner.
Danskernes fokus på protein er stor. Derfor har vi fastholdt og opdateret vores ark med 28 gram protein på hver tallerken.
Derudover vi arbejder pt. med at udvikle ark, der henvender sig til fitness-segmentet. Her stiller vi skarpt på, hvor meget protein personer der træner har brug for, og giver forslag til mellemmåltider, der er lige til at tage med i træningscenteret.
Tallerkenerne på arkene
Det er de samme to tallerkener, der er anvendt til alle måltider på arkene, flad eller dyb. Begge tallerkener har en diameter på 26 cm og er fotograferet med samme afstand. Det betyder, at det er muligt at sammenligne måltiderne på de enkelte Vidste du at... ark og måltiderne på tværs af alle ark.