Slanke-tips

24. januar 2023

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Få overblik

Skriv ned hvad du spiser i løbet af 1 dag eller 1 uge. Se om der er noget, du vil lave om på - og gør det. Når ændringer er blevet til vaner, kan du tage fat på et par nye ting og ændre dem. Fortsæt til du har nået dit mål.

Gode spisevaner

  • Få styr på portionsstørrelserne.
  • Brug små tallerkener.
  • Spis kun én portion.
  • Spis langsomt og tyg maden godt.
  • Skær frugt og lignende ud i små bidder, så tager det længere tid at spise.
  • Spis på faste tidspunkter.

Indkøb

Spis dig mæt, inden du går på indkøb.
Køb ind efter en liste, så du ikke bliver fristet til fejlkøb.

Hold fristelser på afstand

Undgå at have et lager af usunde mad- og drikkevarer derhjemme. Hvis du overvældes af en uimodståelig trang, så må du i byen for at få dit behov dækket og kommer måske på bedre tanker undervejs.

Sult

Følelsen af sult kan både komme, fordi vi reelt er sultne, men den kan også komme, fordi man keder sig, er ked af det mv. Brug ikke mad som belønning, trøst eller når du keder dig.

Motion

Det er vigtigt for dit helbred, at du får mindst 30 minutters motion om dagen og husk, at det er sundere at være overvægtig og i god fysisk form end at være normalvægtig i dårlig form.
Når du bruger din krop, forbrænder du kalorier. Samtidig får du større muskelmasse og mindre fedt på kroppen. Muskler forbrænder mere energi end fedtvæv - også når de er i hvile. Sæt tid af til motion og vælg en motionsform, du kan lide. Sørg desuden for at få mest mulig motion i dagligdagen ved fx at bruge trapper i stedet for rulletrapper, elevatorer mv. Det er også en god idé at cykle eller gå i stedet for at køre i bil. Kører du med bus, så hop af før tid og gå de sidste 2-300 meter.

Du behøver ikke altid sige nej

Hvis du bliver budt på kage eller chokolade, så kan du godt tage en smagsprøve på 1-2 små mundfulde. Det er den første mundfuld, som smager bedst.

Hold øje med vægt og taljemål

Skriv din vægt og din talje- og hoftevidde ned. Vej og mål dig en gang ugentligt eller en gang om måneden. Anbefalet taljemål er under 80 cm for kvinder og under 94 cm for mænd. Små vægttab eller blot det at holde vægten er en succes.

Tænk positivt

Skriv dagbog - noter hver aften mindst tre gode ting fra dagen, der gik.

Links til mere viden: 

Få flere tips og mere information hos Sundhedsstyrelsen og Fødevarestyrelsen.

Læs mere om vægttab her...

Måske du også er interesseret i...