Introduktion

01. september 2023

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Kulhydrater inddeles i monosakkarider, disakkarider, polysakkarider og kostfibre. Kulhydrater er en vigtig energikilde, og enkelte væv, blandt andet centralnervesystemet (hjerne og rygmarv), foretrækker glukose (sukker) som energikilde.

Små mængder kulhydrat oplagres i organismen i form af glykogen i lever og muskler. Får kroppen ikke tilstrækkeligt glukose, er disse lagre tømt i løbet af 1/2-1 døgn. Når kroppen mangler glukose, og der ikke er mere kulhydrat, omdannes muskulaturens proteiner til glukose. Kroppen kan ikke omdanne fedtsyrer til glukose. Det er nødvendigt med en vis mængde kulhydrater hver dag, for at kroppen ikke skal bruge for mange af proteinerne til energi. Det kræver, at man får mindst 100 g kulhydrat om dagen for at undgå det.

Kulhydraterne kan groft inddeles i:

  • Stivelse
  • Forskellige slags sukkerarter 
  • Kostfibre

Kulhydrater findes overvejende i vegetabilske fødevarer.

Det anbefales at indtage 45-60 E% kulhydrat i løbet af en dag. Heraf bør tilsat sukker holdes under 10 E%. Af kostfibre anbefales et indtag på mindst 3 g/MJ for voksne. Det svarer til 25 g/dag for kvinder og 35 g/dag for mænd. Børn anbefales at spise mindst 2-3 g/MJ fra 2-års alderen. Fra skolestart bør indtaget øges gradvist for at nå anbefalingen for voksne i teenage-alderen.

Som mål for kostplanlægning anbefales 52-53 E% kulhydrat.

1 g tilgængeligt kulhydrat giver 17 kJ = 4 kcal
1 g kostfiber giver 8 kJ = 2 kcal

sukkerplakaten - Bestil eller download den her

Læs om kulhydrat her...

Måske du også er interesseret i...