Tilsat sukker i danskernes kost

01. september 2023

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Ved tilsat sukker menes alt sukker, som er tilsat fødevarerne industrielt eller i køkkenet og ved middagsbordet. Sukker omfatter altså det raffinerede sukker i eksempelvis slik, kager og andet bagværk, saft og sodavand, marmelade, desserter, morgenmadscerealier m.v. samt sukker i kaffe og te og på f.eks. grød og havregryn. 
De naturligt forekommende sukkerarter som fx i honning, i frugt og i mælk er ikke medregnet her.

Anbefaling fra NNA

Det anbefales, at kosten højst indeholder 10 procent af energien i form af raffinerede sukkerarter – tilsat sukker. Det kan især være nødvendigt at begrænse mængden af tilsat sukker i drikkevarer for at bekæmpe fedmeepidemien.

Hvor meget spiser danskerne?

Danskernes indtag af tilsat sukker er i gennemsnit omkring 50 g/dag for voksne, mens det er ca. 20 % højere for de større børn. Variationen er stor, og hvert tiende barn i teenagegruppen får mere end 100 g sukker om dagen. I forhold til de officielle anbefalinger spiser/drikker omkring halvdelen af børnene og en fjerdedel af de voksne mere sukker, end de bør i en sund og balanceret kost.

Gennemsnitligt 3 % af danskernes indtag af sukker kommer fra mælkeprodukter (frugtyoghurt og kakaomælk).  Hovedparten af resten kommer fra sodavand, saftevand, slik, chokolade og kager, tilsammen omkring 78 %.

Kilder i den danske kost

Ifølge kostundersøgelsen får danskerne tilsat sukker fra:

*tallene giver ikke præcis 100 % pga. afrunding

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013

Risikogrupper

De børn og unge, der spiser væsentligt over de anbefalede 10 E% sukker om dagen, risikerer at blive overvægtige, og kostformer der er meget sukkerholdige indeholder færre nyttige næringsstoffer. Omkring halvdelen af alle børn får mere sukker end anbefalet, og 10 % af teenagerne får over 100 g sukker om dagen.

Optagelse

Sukker (sucrose=saccharose) spaltes til glukose og fructose i tyndtarmen og absorberes fuldstændigt. Hvor hurtigt det sker, afhænger af måltidets øvrige sammensætning. Fedt og kostfibre forsinker optagelsen.

Læs mere om kulhydrat her...

Måske du også er interesseret i...