Fødevarestyrelsen og Sundhedsstyrelsen har opdateret anbefalingerne for institutionskost
08. juli 2025
Myndighederne har netop offentliggjort, at anbefalingerne for den danske institutionskost er blevet opdateret, så de nu er i tråd med De officielle Kostråd fra 2021 og De Nordiske Næringsstofanbefalinger fra 2023. Få et overblik over de vigtigste ændringer og hvad det betyder for mad og måltider i offentlige institutioner.
Publikationen henvender sig til fagpersoner som læger, sygeplejersker, ernæringsassistenter, kliniske diætister og andre, der arbejder med mad og måltider i offentlige institutioner – fx vuggestuer, plejehjem og sygehuse. Den beskriver, hvordan man sammensætter sunde og ernæringsrigtige måltider til både raske og syge borgere.
Et centralt budskab er, at der skal skelnes mellem kost til raske – hvor fokus bl.a. er på forebyggelse af sygdom – og kost til syge, hvor maden i højere grad indgår som en del af behandlingen.
Opdateret i forhold til den nyeste viden på området
Anbefalinger for den danske institutionskost er opdateret med afsæt i den nyeste viden og forskning på området. Den nye udgave bygger blandt andet på:
- De Nordiske Næringsstofanbefalinger 2023 (NNR 2023), som sætter nye standarder for indtag af næringsstoffer og understøtter en sund og bæredygtig kost.
- De officielle Kostråd fra 2021, der har fokus på både sundhed og klima, og som nu er integreret i anbefalingerne for institutionskost til raske borgere.
- Sundhedsstyrelsens vejledning om underernæring fra 2022, som styrker indsatsen for opsporing, behandling og opfølgning af borgere og patienter i ernæringsrisiko – særligt relevant i kommuner, på sygehuse og i almen praksis.
Disse opdateringer sikrer, at anbefalingerne afspejler den aktuelle viden og praksis inden for ernæring og sundhed – og giver fagpersoner et solidt grundlag for at tilrettelægge måltider, der både er sundhedsfremmende og bæredygtige.
Tre væsentlige ændringer i den nye udgave
Anbefalingerne fra 2025 adskiller sig fra tidligere versioner på 3 centrale punkter:
- Større fokus på bæredygtighed og klima
Kostrådene til raske har nu et tydeligt fokus på en planterig kost, hvilket afspejler den øgede vægt på klima og bæredygtighed i de officielle anbefalinger. - Forenkling af kostformer
Selvom hovedprincipperne i kostformerne er bevaret, er antallet reduceret. Normalkost fastholdes, mens Sygehuskost og Kost til småtspisende er slået sammen til den nye kostform Energi- og proteinrig kost. Det skal gøre det lettere at planlægge og tilpasse måltiderne i praksis. - Øget opmærksomhed på særlige behov
Der er kommet øget fokus på at forebygge væskemangel hos ældre. Samtidig indeholder anbefalingerne nu beskrivelser af særlige forhold for voksne patienter på psykiatriske afdelinger – fx når medicin påvirker appetit og vægt. Derudover er der tilføjet et nyt afsnit om etiske overvejelser i forbindelse med ernæringsbehandling.
Hvad betyder det i praksis?
De opdaterede anbefalinger giver fagpersoner et styrket grundlag for at planlægge og tilberede måltider, der både understøtter sundhed og tager hensyn til klima og bæredygtighed. Med færre kostformer, tydeligere skelnen mellem raske og syge samt ny viden om ernæring og væskeindtag, skulle det gerne blive lettere at tilpasse maden til borgernes behov.
Måske du også er interesseret i...
De officielle Kostråd
Her kan du læse mere om De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Hvad er de 7 overordnede råd og hvem gælder de for? Få svar på spørgsmålene her.
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR)
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er råd og anbefalinger til en sund og nærende kost, samt fysisk aktivitet. Her kan du læse mere om anbefalingerne.
Mad til småbørn (0-2 år)
Her kan du læse om det lille barns tre spiseperioder med mælk, overgangskost og familiens mad. Du får bl.a. viden om vigtige næringsstoffer og barnets madglæde.
Ældre 70+ år
Bliv klogere på kostanbefalinger til ældre over 70 år. Du kan bl.a. få viden om de anbefalede kosttilskud samt anbefalinger om søde sager og underernæring.