Forskellige veje for grønne proteiner

23. august 2021

Madkulturen er i disse år under forandring, og spørger vi danskerne, forventer knap halvdelen at spise mere plantebaseret i fremtiden. I denne analyse kigger vi nærmere på danskernes holdninger til grønne kilder til protein og tester potentialet for fem udvalgte proteinafgrøder, der alle kan dyrkes i Danmark.

Opsummering

  • Knap halvdelen af danskerne forventer, at de i fremtiden vil spise mere mad og drikke, der
    kommer fra planter. Dette indikerer, at der er en villighed til i fremtiden at inddrage flere grønne
    proteiner i kosten end tilfældet er i dag. Det er oftere kvinder, yngre danskere, børnefamilier
    samt flexitarer, der forventer i fremtiden at spise mere mad, der kommer fra planter.
  • ‘God smag’ er det vigtigste kriterie ved valg af en grøn proteinkilde til aftensmaden. ‘Mættende’,
    ‘sundt’ og ‘god kvalitet’ rangerer ligeledes højt.
  • I undersøgelsen præsenteres forbrugerne for fem grønne kilder til protein. Her ser vi, at ærter er
    mest populært, dernæst kikærter og linser. Hestebønner og lupinbønner vækker ikke i samme
    grad forbrugernes lyst til at købe og prøve, men de er heller ikke nær så kendt. Dette har
    formentlig haft indflydelse på oplevet appel, relevans og købsparathed. Forbrugerne foretrækker
    med andre ord allerede kendte proteinkilder som ærter, kikærter og linser.
  • Stillet over for en række udfordringer ved plantebaseret mad, er syv ud af ti forbrugere
    overvejende enige eller helt enige i, at det kan være svært at vide, hvordan råvarerne er
    produceret, og hvor de kommer fra. Desuden fylder smagen igen meget, da en udfordring kan
    være, at det tit bliver de samme smage igen og igen, samt at det kan være svært at få det til at
    smage lige så godt, som den mad man plejer at spise.
  • Vejen frem for grønne kilder til protein er at adressere de udfordringer, som forskellige
    forbrugergrupper nævner. Fx:
    • Danskere over 50 år nævner oftere, at det kan være svært at gennemskue produktionsforhold, oprindelse og indhold i plantebaseret mad. Her kan en dansk kilde til vegetabilsk
      protein være dét, der skal til for at få flere over 50 år til at spise mere plantebaseret.
    • Mænd nævner oftere end kvinder, at det er svært at blive mæt, samt at plantebaseret mad
      ofte ikke smager så godt, som den mad man plejer at spise. Her er det vigtigt at fokusere på
      mæthed, der varer længe, og en god smag, der ikke kompromitterer de velkendte retter.

Se de seneste analyser om protein…