Gode intentioner – men langsomme ændringer
13. januar 2023
Mere end hver femte dansker udtrykte i 2021 et ønske om at bringe mere bæredygtighed ind i deres hverdagsliv.
Men i hvilket omfang udøves disse gode intentioner? I en ny artikel fra DTU Fødevareinstituttet undersøges danskernes købevaner, og hvorvidt det der lægges i indkøbskurven rent faktisk er blevet grønnere.
Artiklen viser, at selvom indkøbet af plantebaserede alternativer, plantedrik, frugt og grønt, bælgfrugter og nødder er procentvis steget meget fra 2016-2020, så fylder det næsten ingenting i sammenligning med det vanlige indkøb af kød- og mejeriprodukter. Indkøbstallene viser, at indkøbet af kød kun er svagt faldende, og tilsvarende er indkøbet af grøntsager svagt stigende.
Der er mange gode intentioner at finde, og mediernes fokus på bæredygtighed sammenlagt med danskernes ønske om at ændre på kostvaner og leve mere bæredygtigt tegner måske et billede af en stor udvikling, men så store er ændringerne ikke – og de ændringer der sker, sker meget langsomt.
Du kan læse hele artiklen fra DTU her.
Måske du også er interesseret i...
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Danskernes kostvaner
DTU Fødevareinstituttet foretager løbende undersøgelser om danskernes kostvaner. Den seneste er foretaget i 2011-2013. Her kan du læse tal fra undersøgelsen.
De officielle Kostråd
Her kan du læse mere om De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Hvad er de 7 overordnede råd og hvem gælder de for? Få svar på spørgsmålene her.