Mangel på vitaminer og mineraler i kosten kan blive en europæisk sundhedsudfordring

20. februar 2024

Merete Myrup

Ernæringschef

Merete Myrup

Resultaterne fra et nyt studie indikerer, at halvdelen af hollænderne ikke får de vitaminer og mineraler, som de har behov for. Studiet bekræfter dermed en bekymrende udvikling med utilstrækkelig indtagelse af mikronæringsstoffer gennem kosten og kosttilskud trods god fødevareforsyning og økonomi i landet.

I den europæiske del af verden har vi ikke beskæftiget os meget med mangelstilstande de sidste mange år. Vi har snarere haft fokus på at reducere indtaget af visse makronæringsstoffer for at reducere risikoen for overvægt og dertilhørende livsstilssygedomme. Forskningen viser dog nu, at vi ligeledes bliver nødt til at rette blikket mod befolkningens mangelfulde indtag af mikronæringsstoffer.

I et nyt studie har en gruppe forskere undersøgt indtaget af mikronæringsstoffer på baggrund af en stor befolkningsundersøgelse i Holland, hvor mere end 4000 hollændere mellem 1 og 79 år deltog. I studiet har man beregnet forsyningen af mikronæringsstoffer ud fra både kostindtag, indtag af kosttilskud samt indtag af berigede fødevarer, hvortil mikronæringsstoffer er tilsat. Undersøgelsens resultater viste, at halvdelen af hollænderne ikke får de vitaminer og mineraler, som de har brug for.

De næringsstoffer, som hollænderne især får for lidt af, er calcium, jern, zink, vitamin A, vitamin D, vitamin E og folinsyre. Mangelsituationen er mest udbredt blandt unge mennesker og kvinder, som også tilhører de grupper, der har specifikke ernæringsmæssige behov. Ældre mennesker har også særlige ernæringsbehov, men i den hollandske undersøgelse er denne gruppe ikke så udfordret. Dette kan skyldes, at undersøgelsen ikke har inkluderet personer over 79 år, samt at ældre mennesker har andre kostmønstre i form af mere traditionelle måltider og indtag af kosttilskud.

Kostvalget og udbuddet af fødevarer i Holland er i de fleste sammenhænge sammenligneligt med situationen i Danmark. Forskerne i undersøgelsen peger på en mulig forklaring på denne nyfundne mangelsituation, hvilket er valget af fødevarer. Flere og flere vælger fastfood og stærkt forarbejdede fødevarer, hvor næringsindholdet ofte er lavere end i de mere traditionelle basisfødevarer. Undersøgelsen viste desuden, at for næringsstofferne calcium og jern spiller berigede fødevarer og kosttilskud en meget ubetydelig rolle, mens berigede fødevarer og især kosttilskud spiller en større rolle for forsyningen af zink, folinsyre, vitamin D og vitamin E.

Resultaterne fra den hollandske undersøgelse indikerer derfor, at ernæringsmæssige mangelstilstande kan opstå selv i lande som Danmark med god fødevareforsyning og økonomi. Det er derfor vigtigt, at vi forsat har et fokus på sundheden. Mad handler om både smag, samvær, variation og fællesskab – men altså også om at sikre, at vi får alle de næringsstoffer, vores kroppe har brug for.

 

Måske du også er interesseret i...