Kostfibre i danskernes kost
01. september 2023
Kostfibre findes kun i fødevarer fra planteriget og er ufordøjelige eller delvis fordøjelige. Kostfibre inddeles i vandopløselige og vanduopløselige. De vandopløselige kostfibre omdannes af tyktarmens bakterier til kortkædede fedtsyrer, som blandt andet har betydning for ernæring af tarmens celler. De vanduopløselige kostfibre stimulerer tarmens bevægelser, idet de suger vand til sig og svulmer op.
Kostfibre i kosten
Fuldkornsprodukter bidrager væsentligt til danskernes indtag af kostfibre.
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013
- Kornprodukter af kornsorter som rug og havre
- Bælgfrugter som bønner, kikærter og linser
- Frugter og grove grøntsager med deres spiselige skræl
- Hvedeklid og grahamsmel
Danskerne spiser i gennemsnit 58 gram fuldkorn dagligt. Sammen med bidrag fra andre kilder til kostfibre indtager voksne 22 gram kostfibre dagligt. Børn i alderen 10-17 år har et gennemsnitligt indtag på 18 gram kostfibre. For at få nok kostfibre anbefales det, at unge og voksne spiser ca. 75 gram fuldkorn, og samlet 25 - 35 gram kostfibre om dagen.
Links til mere viden:
Artikel fra DTU Fødevareinstituttet: Langt mere fuldkorn i danskernes kost
Hvad er fuldkorn?, Fuldkornspartnerskabet
Hvor meget fuldkort skal jeg have?, Fuldkornsparnerskabet
DTU Fødevareinstituttet har i 2008 udarbejdet det vidensgrundlag, som fuldkornskampagnen bygger på. Download rapporten her.
Læs mere om kulhydrat her...
Måske du også er interesseret i...
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.