Kostfibre i danskernes kost

12. november 2021

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Kostfibre findes kun i fødevarer fra planteriget, og er ufordøjelige eller delvis fordøjelige. Kostfibre inddeles i vandopløselige og vanduopløselige. De vandopløselige omdannes af tyktarmens bakterier til kortkædede fedtsyrer, som blandt andet har betydning for ernæring af tarmens celler. De vanduopløselige kostfibre stimulerer tarmens bevægelser, idet de suger vand til sig og svulmer op. 

Kostfibre i kosten

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013


Fuldkornsprodukter bidrager væsentligt til danskernes indtag af kostfibre

Fødevarer med et højt indhold af vandopløselige kostfibre:

  • Kornprodukter af kornsorter som rug og havre

  • Bælgfrugter som bønner, kikærter og linser 

  • Frugter og grove grøntsager med deres spiselige skræl

Fødevarer med et højt indhold af vanduopløselige kostfibre:

  • Hvedeklid og grahamsmel

Hvor mange kostfibre spiser danskerne?

Danskerne spiser i gennemsnit 58 gram fuldkorn. Sammen med bidrag fra andre kilder til kostfibre indtager voksne 22 gram kostfibre dagligt. Børn i alderen 10-17 år har et gennemsnitligt indtag på 18 gram kostfibre. For at få nok kostfibre anbefales det, at unge og voksne spiser ca. 75 gram fuldkorn, og samlet 25 - 35 gram kostfibre om dagen.

DTU Fødevareinstituttet har i 2008 udarbejdet det vidensgrundlag, som fuldkornskampagnen bygger på. Download rapporten her.

Læs mere om kulhydrat her...

Måske du også er interesseret i...