De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR)
20. maj 2025
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er råd og anbefalinger til en sund og nærende kost, samt fysisk aktivitet.
Ernæringsoplysningen i Danmark og resten af Norden bygger i høj grad på de Nordiske Næringsstofanbefalinger, og de har været en væsentlig byggesten for De officielle Kostråd i Danmark.
Næringsstofanbefalingerne hviler på et videnskabeligt grundlag og udarbejdes af ernæringseksperter fra de Nordiske lande (Danmark, Finland, Norge, Sverige, Island, Færøerne, Grønland og Åland).
De Nordiske Næringsstofanbefalinger blev publiceret for første gang i 1980, og siden da er der blevet publiceret fem udgaver. Anbefalingerne bliver løbende opdateret, og den seneste udgave udkom den 20. juni 2023 med titlen ”Nordic Nutrition Recommendations 2023 - Integrating Environmental Aspects ”.
I denne artikel forsøger vi at give et kort indblik i ændringerne. Vi ser frem til at gennemgå 6. version af NNR2023. Vi implementerer løbende opdateringerne på ernæringsfokus.dk.
Læs mere om kostanbefalinger her...
Måske du også er interesseret i...
Nudging
Nudging er kommet på fleres læber, men hvad er det egentlig, og hvordan kan sundhedsprofessionelle anvende det i praksis? Læs med i artiklen og få svar.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.
Underernæring
Underernæring har store konsekvenser - lige fra øget risiko for sygdom, indlæggelser og genindlæggelser til tidlig død. Derfor skal underernæring bekæmpes.
Fysisk aktivitet
Alle mennesker – børn, unge, voksne, gravide og ældre – anbefales at være fysisk aktive dagligt. Læs mere om Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.
Madspild og madaffald i Danmark
Ifølge Miljøstyrelsens opgørelse fra 2021 smider danskerne årligt over 800.000 tons mad ud, der kunne være blevet spist. Læs mere om madspild og madaffald her.
Måltidets betydning
Et fælles måltid kan have en lang række gevinster. I denne artikel kan du læse mere om måltidets betydning for bl.a. fællesskabsfølelsen og maddannelse.
Ultraforarbejdede fødevarer
Ultraforarbejdede fødevarer dækker alt lige fra rugbrød til chips – vi dykker ned i begrebet og nuancerer den ernæringsfaglige debat om ingredienser og sundhed.