Mættede fedtsyrer
12. december 2025
Mættet fedt er en stor og varieret undergruppe af makronæringsstoffet fedt, som findes i de fleste fedtholdige fødevarer i varierende mængde. Her kan du læse mere om, hvad det er, og hvordan det påvirker kroppen.
Fedt er essentielt for mennesker
Fedt er en uundværlig del af kosten, fordi det understøtter flere vitale funktioner i kroppen. Det fungerer som en vigtig energikilde og bidrager til opbygning af væv og celler, hormonproduktion, varmeisolering samt beskyttelse af organerne. Fedtet i kosten gør det også muligt at optage de fedtopløselige vitaminer, A, D, E og K, fra de fødevarer vi spiser1.
I kroppen finder man primært fedt som triglycerider og som fosfolipider. Kroppens fedtvæv er f.eks. opbygget af triglycerider, mens fosfolipiderne findes rundt om alle celler i cellemembranen. Triglyceriderne er opbygget af en glycerol-del hvorpå der er bundet tre fedtsyrer. Fosfolipiderne består af et ”hoved” af en glyceroldel med en fosfatgruppe, og en ”hale” af to fedtsyrer.

Fedtsyrerne kan enten være mættede, monoumættede eller polyumættede. Mætningsgraden indikerer hvor mange dobbeltbindinger, der er mellem kulstofatomerne, som fedtsyrerne er opbygget af. De to polyumættede fedtsyrer, linolsyre og α-linolensyre, er essentielle, hvilket betyder, at det er de eneste fedtsyrer, som kroppen ikke selv kan syntetisere. Derfor er det fedtsyrer, vi skal have tilføjet gennem kosten.
Hvordan er mættet fedt forskellig fra andre typer af fedt?
Mættet fedt er er en samlet betegnelse for de fedtsyrer, der ikke har en dobbeltbinding mellem kulstofatomerne. De mættede fedtsyrer findes i stort set alle fedtholdige fødevarer – i varierende mængde. Jo højere andel mættede fedtsyrer en fødevare indeholder, jo mere fast vil den være ved stuetemperatur. Det er den egenskab, vi kender fra f.eks. smør og kokosolie. Omvendt hvis et fedtstof har mange fedtsyrer med en eller flere dobbeltbindinger, er det oftest flydende ved stuetemperatur, som f.eks. rapsolie og olivenolie. I figur 1 og 2 herunder ses eksempler på fedtholdige fødevarers indhold af mættet fedt.
Figur 1: Mættet fedtindhold i forskellige fødevarer pr. 100 gram

Kilde: Fødevaredatabasen frida.fooddata.dk, version 5.4
Figur 1 herover viser, hvor mange gram mættet fedt, der findes i forskellige fedtholdige fødevarer pr. 100 gram af fødevaren. Den viser altså den absolutte mængde mættet fedt i en given fødevare. Her er kokosolie, palmeolie, kakaosmør og smør især iøjnefaldende, hvilket viser, at disse fødevarer har et højt indhold af mættet fedt pr. 100 gram. Det er også væsentligt at pointere, at man indtager disse fødevarer i meget forskellige mængder. Derfor vil man f.eks. indtage en større mængde mættet fedt ved at spise en chokoladebar eller en hakkebøf, sammenlignet med et stykke brød med smør.
Figur 2: Mættet fedtindhold % i forhold til resten af fødevarens fedtindhold

Kilde: Fødevaredatabasen frida.fooddata.dk, version 5.4
Figur 2 viser, hvor stor en andel af fødevarens fedt der er mættet. Kokosolie består næsten udelukkende af mættet fedt, mens olivenolie kun indeholder ca. 15% mættet fedt. Smør og ost indeholder omkring 70% mættet fedt. Det understreger, at fødevarer har meget forskellige fedtsyreprofiler, og at sundhedseffekten ikke kan vurderes ud fra én fedtsyretype alene3. Figuren viser også, at selv fødevarer med lavt totalt fedtindhold kan have en høj andel mættet fedt – og omvendt.
Forskel på mættet fedt og transfedt
Udover mættet, mono- og polyumættet fedt, findes også transfedt. Transfedtsyrer findes både naturligt i en række fødevarer fra drøvtyggere, men de kan også fremstilles industrielt. De industrielt fremstillede transfedtsyrer er umættede fedtsyrer, der er blevet forarbejdet (vha. hydrogenering) til at ligne mættede fedtsyrer mere. På den måde får transfedtsyrerne nogle af de samme kulinariske egenskaber som de mættede fedtsyrer. Problemet med transfedtsyrerne er dog, at de i særlig grad er associeret til især hjertekarsygdom1.
Lovgivning om transfedtsyrer
Af hensyn til folkesundheden indførte Danmark i 2004, som det første land i verden, en lovgivning for maksimalt indhold af industrielt fremstillede transfedtsyrer i fødevarer.
Indholdet af industrielt fremstillede transfedtsyrer er nu reguleret på EU-plan. Indholdet af industrielt fremstillet transfedt må ikke overstige 2 gram pr. 100 gram olie eller fedt.
Naturlige transfedtsyrer er ikke omfattet af lovgivningen, da det lave indhold ifølge Fødevarestyrelsen ikke udgør et sundhedsmæssigt problem.
Kilde: Bekendtgørelse om indhold af transfedtsyrer i olier og fedtstoffer m.v.
De officielle anbefalinger – og danskernes indtag af mættet fedt
Ifølge De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR 2023) anbefales det, at 25-40% af det samlede energiindtag pr. dag kommer fra fedt. Anbefalingen for fedtindtag er med til at sikre, at kosten indeholder tilstrækkelig energi samt at sørge for et tilstrækkeligt indtag af essentielle fedtsyrer og optag af fedtopløselige vitaminer2.
De specifikke anbefalinger for forskellige fedttyper ses herunder:
Det anbefalede indhold af fedt i kosten fra NNR 2023:
Totalt fedt: 25-40 E%
Mættet fedt: <10 E%
Monoumættet fedt: 10-20 E%
Polyumættet fedt: 5-10 E%
Transfedtsyrer: Så lavt som muligt
Baggrunden for anbefalingen om maximalt 10 E% mættet fedt er, at mættet fedt er associeret med øget dannelse af kolesterol, hvilket afspejles i blodets indhold af LDL-kolesterol. Blodkoncentrationen af LDL-kolesterol bruges som en indikator for øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme3. Denne sammenhæng uddybes senere i artiklen her.
Anbefaling og danskernes faktiske indtag af mættet fedt
|
SFA, E% |
MUFA, E% |
PUFA, E% |
TFA, E% |
|
|
NNR 2023 |
Max 10 |
10–15 |
5–10 |
Så lav som muligt |
|
DK 2011-13 |
14 |
13 |
5,5 |
0,5 |
Kilde: Nordic Nutrition Recommendations, 2023
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet: Danskernes Kostvaner 2011-2013
Som det fremgår af tabellen ovenfor, er danskernes indtag af mættet fedt ca. 14 E%. Indtaget er derfor en del højere end anbefalet. Desuden er det kun ca. 3% af befolkningen, der overholder anbefalingerne på maksimalt 10 E% fra mættet fedt (kilde: Danskernes kostvaner)
Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskerne generelt skal sænke deres indtag af fedt, og at forbruget af mættet fedt med fordel kan udskiftes med mono- og polyumættet fedt. Fødevarestyrelsen tilråder derfor, at man skifter de federe animalske produkter ud med magre varianter. Det gælder f.eks. magre kødudskæringer og mejeriprodukter med et lavere fedtindhold4.
Hvor får vi det mættede fedt fra?

Ifølge rapporten ’Danskernes kostvaner 2011-2013’ kommer 14% af danskernes daglige indtag af energi fra mættet fedt. I cirkeldiagrammet ovenfor ses fra hvilke fødevarer det mættede fedt stammer. Her ses det, at de største bidragsydere til danskernes indtag af mættet fedt er:
- Fedtstoffer (olier og smør) – 32%
- Kød – 20%
- Ost – 15%
- Mælk (drikkemælk, syrnede produkter, madlavningsprodukter) – 13%
Hvis man ønsker at reducere sit indtag af mættet fedt, kan det derfor være relevant at kigge ind i sit eget forbrug af disse fire fødevaregrupper og overveje, om man kan skifte nogle af fødevarerne ud med mere magre varianter eller skære ned nogle steder. Selvom mejeriprodukterne og kødet er store bidragsydere til mættet fedt, er det væsentligt at huske på, at de samtidig er gode kilder til proteiner, vitaminer og mineraler. I stedet for helt at fjerne fødevaregrupperne fra kosten, anbefaler Fødevarestyrelsen, at man vælger de magre varianter, så man stadigvæk får de gavnlige effekter af fødevarerne4. Længere nede i artiklen kan man se, hvor meget mættet fedt, man kan skære fra ved at vælge magre varianter.
Hvad er udfordringen med for meget mættet fedt i kosten?
I årtier har det været den gængse opfattelse, at mættet fedt øger risikoen for hjertekarsygdom. Den hypotese stammer fra midten af 1950’erne og var baseret på undersøgelser, der viste, at mættet fedt øger blodets indhold af LDL-kolesterol. Et forhøjet indhold af LDL-kolesterol bliver betragtet som en centralt medvirkende årsag til åreforkalkning og hjertekarsygdom5. Denne hypotese har formet kostråd verden over, herunder anbefalingen om at begrænse mættet fedt til under 10 E%.
The Diet-Heart Hypothesis
Hypotesen blev fremsat af Ancel Keys i 1950’erne som hævdede, at et højt indtag af mættet fedt øger kolesterol og dermed risikoen for hjertekarsygdom. Den fik enorm indflydelse, især gennem Seven Countries Study (1957), som viste en sammenhæng mellem fedtindtag og hjertekarsygdom i udvalgte lande. Seven Countries Study var på daværende tidspunkt det største og mest omfangsrige ernæringsstudie med mere end 12.000 deltagere på tværs af syv lande (Italien, Grækenland, Jugoslavien, Finland, Holland, USA og Japan). Keys fandt en stærk korrelation mellem indtag af mættet fedt og dødsfald grundet hjertekarsygdom.
I dag bygger mange landes anbefalinger om mættet fedt stadigvæk på Keys’ fund.
Hvorfor blev hypotesen så stærk?
- Den var i tråd med tidens fokus på forebyggelse af hjertekarsygdomme, som var en voksende folkesundhedsudfordring.
- Den blev understøttet af politiske og institutionelle kræfter, der ønskede klare kostråd til befolkningen
Problemer med hypotesen:
- Keys brugte et selektivt datagrundlag, som alene inkluderede lande som understøttede hans hypotese.
- Det bagvedliggende studie tog ikke højde for andre relevante faktorer, som fx rygning og sukkerindtag
- Det bagvedliggende studie byggede alene på observationsdata, som ikke kan sige noget om årsagssammenhæng
Efterfølgende forsøg på at replicere Keys’ resultater har givet blandede eller svage resultater. Randomiserede kontrollerede studier har ikke kunnet dokumentere, at reduktion af mættet fedt entydigt mindsker risikoen for hjertesygdom eller dødelighed.
Kilde: Teicholz (2022)
Men denne opfattelse er ikke uden problemer. Den bygger på en række tidlige studier, bl.a. Seven Countries Study og observationer i laboratoriet. Derfor kunne studierne kun vise korrelation og ikke kausalitet. Det betyder, at der kunne ses en sammenhæng mellem indtag af mættet fedt og en stigning i LDL-kolesterol, men det var ikke sikkert, at det mættede fedt var den forklarende årsag til, at LDL-kolesterolet steg. For at kunne pege på en kausal sammenhæng, ville der være behov for langt mere forskning, der kunne underbygge de samme fund. Desuden har nyere forskning3,6,7 vist, at sammenhængen mellem mættet fedt og hjertekarsygdom er langt mere kompleks end først antaget.
Ny forskning viser komplekse sammenhænge
Diskussionen om mættet fedt er i dag langt mere nuanceret end tidligere. Det handler ikke længere kun om LDL-kolesterol, men også om typen af mættede fedtsyrer, LDL-partikelstørrelser og fødevarematrix. Den nyeste forskning peger på, at det ikke nødvendigvis er det mættede fedt i sig selv, der er problemet – det handler i langt højere grad om kostens sammensætning generelt og fødevarerne som helhed. Disse elementer uddybes i det følgende.
Forskellige mættede fedtsyretyper påvirker vores sundhed forskelligt
De mættede fedtsyrer betegnes oftest som én samlet gruppe grundet deres manglende dobbeltbinding, selvom der findes mange forskellige typer af mættede fedtsyrer. Nyere forskning peger på, at forskellige typer af mættede fedtsyrer har forskellig påvirkning på vores sundhed. De mættede fedtsyrer kan inddeles i tre overordnede kategorier, som er kortkædede, mellemkædede og langkædede3. Forskellene på de tre typer kan ses i tabellen herunder:
|
Fedtsyretype |
Kortkædede mættede fedtsyrer |
Mellemkædede mættede fedtsyrer |
Langkædede mættede fedtsyrer |
|
Antal kulstofatomer |
4-6 kulstofatomer |
8-12 kulstofatomer |
14-18 kulstofatomer |
|
Fødevarekilder |
Især smør, ost og mælk |
Især kokos- og palmekerneolie samt mejeriprodukter |
Især rødt kød, mejeriprodukter, palmeolie og chokolade |
|
Metabolisme |
Bliver forbrændt til energi og fungerer som brændstof for tarmceller samt understøtter tarmfloraen |
Omsættes hurtigt i leveren til energi og ketoner, og lagres sjældent som fedt. Nogle typer kan forbedre insulinrespons, mens andre typer giver mild stigning i LDL-kolesterol |
Oxideres langsomt og kan lagres som fedt. Især palmitin- og myristinsyre øger LDL-kolesterol, mens stearinsyre har en neutral effekt på LDL. |
Kilde: Astrup et al. (2020)
Til trods for denne skelnen mellem fedtsyretyper og deres påvirkning på sundhed, er det vigtigt at huske, at vi mennesker ikke kun spiser fedtsyrer. Mennesker spiser mad – og mad er sammensat af mange forskellige komponenter, som alle bidrager til en samlet helhed af næring. Sundhedseffekten af mættet fedt afhænger derfor i højere grad af kosten som helhed og fødevarernes unikke matricer3.
Fødevarematricen refererer til den komplekse struktur, hvori næringsstoffer er bundet i en fødevare. Denne struktur påvirker, hvordan næringsstofferne fordøjes, optages og interagerer med hinanden6. Det understreger, at vi ikke spiser isolerede fedtsyrer, men komplekse fødevarer, hvor samspillet mellem komponenterne har stor betydning for den samlede ernæringsmæssige effekt. Dette perspektiv betyder, at vurderingen af mættet fedt ikke kun skal baseres på indholdet af fedtsyrer, men på den samlede kost og fødevarens struktur.
Det er ikke ligegyldigt, hvor det mættede fedt kommer fra
Traditionelt blev LDL betragtet som “det dårlige kolesterol”, men nyere forskning3 viser, at ikke alle LDL-partikler påvirker os på samme måde. Små, tætte LDL-partikler er mere aterogene, hvilket betyder, at det er mere sandsynligt, at denne type LDL-partikler laver plaques, som kan føre til åreforkalkning. De store fluffy LDL-partikler er mindre problematiske. Kost med mættet fedt øger typisk de store LDL-partikler, mens kost med raffinerede kulhydrater, f.eks. sukker øger de små, tætte LDL-partikler. Det betyder, at kostens helhed og sammensætning er afgørende for sundhedseffekterne3.
Selvom fødevarer som ost og yoghurt indeholder langkædede fedtsyrer, tyder ny forskning på, at de ikke er forbundet med en øget risiko for udvikling af hjertekarsygdomme – tvært imod kan de have en beskyttende effekt3.
Denne effekt kan muligvis tilskrives fødevarernes fødevarematrice. Både fødevarens struktur, sammensætning og interaktioner mellem de enkelte komponenter har betydning for fødevarens effekt på sundheden6. Mejeriprodukter og uforarbejdet kød indeholder proteiner, mineraler, vitaminer og bioaktive stoffer, der er gavnlige for vores sundhed, og dette kan muligvis modvirke de mindre hensigtsmæssige effekter, nogle af de mættede fedtsyrer kan have3.
Fødevarematricens effekt er vist med størst tydelighed i undersøgelser af ost, som, til trods for sit høje indhold af mættet fedt (og salt), ser ud til at have en beskyttende effekt overfor udvikling af hjertekarsygdom6, 7. Dermed peger nyere forskning på, at der kan være flere forklarende faktorer på udvikling af hjertekarsygdom, end blot det mættede fedtindhold i fødevarerne. Forskningen tyder på, at det i højere grad handler om kostens sammensætning generelt3.
Praktiske råd: Hvordan kan man skære ned på mættet fedt?
Hvis man ønsker at reducere mængden af mættet fedt i kosten, er det afgørende, hvad man vælger at erstatte det med. Forskning – herunder Astrup et al. (2020) – viser, at sundhedseffekten afhænger af, hvad man erstatter det mættede fedt med. Hvis man delvist erstatter mættet fedt med polyumættet fedt fra fødevarer som planteolier, nødder, frø, avokado og fisk, peger forskning på, at der kan være en gavnlig effekt ift. udvikling af hjertekarsundheden1, 3.
Det, der derimod ofte sker i praksis, er, at mættet fedt erstattes med produkter rige på raffinerede kulhydrater, som f.eks. hvidt brød, kager og søde snacks. Det giver ingen sundhedsgevinst og kan tværtimod øge risikoen for hjertekarsygdom3. Derfor er det vigtigt at vælge erstatninger med omtanke.
Følger man anbefalingerne for mættet fedt, kan det være relevant at se på de største kilder til mættet fedt i kosten. Det er i danskernes tilfælde fedtstoffer, mejeriprodukter og kød. Her kan man, jf. Fødevarestyrelsens officielle Kostråd, vælge de magre varianter frem for fuldfede produkter. På den måde vil man spare på det mættede fedt, hvilket kan ses herunder.
Hvor meget fedt kan man spare ved at vælge magre varianter?
Hvis du gerne vil skære ned for mættet fedt i kosten, kan du herunder finde eksempler på, hvor mange gram fedt forskellige varianter, bidrager med i kosten. Der er både eksempler på forskelligt fedtindhold i mælk, ost, kød og fedtstoffer.
|
|
Totalfedt i gram |
Mættet fedt i gram |
|
Sødmælk |
8,8 |
5,6 |
|
Letmælk |
4 |
2,5 |
|
Minimælk |
1,3 |
0,9 |
|
Skummetmælk |
0,8 |
0,5 |
Kilde: Fødevaredatabasen frida.fooddata.dk, version 5.4
|
Totalfedt i gram |
Mættet fedt i gram |
|
|
Ost 45+ |
5,1 |
3,3 |
|
Ost 30+ |
3,2 |
2,1 |
|
Ost 20+ |
2,2 |
1,5 |
Kilde: Fødevaredatabasen frida.fooddata.dk, version 5.4
|
Totalfedt i gram |
Mættet fedt i gram |
|
|
Grisekød, bryst med svær |
25,6 |
9,7 |
|
Hakket oksekød, 15-20% |
16,2 |
6,9 |
|
Kyllingevinge med skind |
12,2 |
3,5 |
|
Oksesmåkød |
9,0 |
3,8 |
|
Kyllingelår med skind |
8,9 |
2,5 |
|
Bagskank fra gris uden svær |
7,5 |
2,2 |
|
Kyllingekød uden skind |
5,6 |
1,0 |
|
Oksetykstegsfilet uden fedtkappe |
4,2 |
1,6 |
|
Grisemørbrad, afpudset |
3,3 |
1,1 |
Kilde: Fødevaredatabasen frida.fooddata.dk, version 5.4
| Totalt fedt i gram | Mættet fedt i gram | |
| Smør | 12,2 | 8,0 |
| Kokosolie | 14,9 | 12,3 |
| Olivenolie | 15 | 1,8 |
| Solsikkeolie | 15 | 1,5 |
| Rapsolie | 15 | 0,9 |
Kilde: Fødevaredatabasen frida.fooddata.dk, version 5.4
Hvad kan man udskifte det mættede fedt med?
Forskningen peger på, at det ikke er ligegyldigt, om det mættede fedt kommer fra ultraforarbejdede fødevarer, der ofte er rige på raffinerede kulhydrater, eller om det mættede fedt f.eks. kommer fra ost. Derfor kan det være en god idé at have en bevidsthed om, hvad man udskifter det mættede fedt med, hvis man ønsker at skære ned på sit indtag.
Man kan med fordel udskifte noget af det mættede fedt med umættet fedt (mono- og polyumættede), som findes i fødevarer som nødder (især valnødder), frø, avocado og planteolier. Dette kan sænke LDL-kolesterol og forbedre lipidprofilen.
Undgå at erstatte mættet fedt med raffinerede kulhydrater fra f.eks. hvidt brød, sukker, ultraforarbejdede snacks. Dette kan være med til at øge antallet af små, tætte LDL-partikler, som er mere aterogene, og kan øge risikoen for hjertekarsygdom og type-2 diabetes6, 7.
Hvor meget mættet fedt har du plads til i kosten?
Jo større energibehov man har, desto mere mættet fedt har man plads til i sin kost. Kroppens energibehov reguleres bl.a. af kropsstørrelse (højde og vægt) og fysisk aktivitet, og dermed kan man have mere plads til mættet fedt i kosten, hvis man er meget fysisk aktiv eller har en stor kropsmasse.
Jf. anbefalinger i NNR2023, har man plads til maksimalt 10 E% fra mættet fedt. Det betyder, at 10% af dagens samlede energi kan komme fra mættet fedt. Indtaget af mættet fedt ligger, ifølge den seneste kostvaneundersøgelse, på gennemsnitligt 42 gram for mænd og 32 gram for kvinder, hvilket er over anbefalingen på 10 E%.
Tabellerne herunder viser, hvordan et højere energibehov for hhv. mænd, kvinder og børn, ændrer mængden af mættet fedt, der er plads til i kosten:
En mand med gennemsnitsvægt og højde har et energibehov for 11.300 kJ pr. dag, hvis man har et middel aktivitetsniveau svarende til et fysisk aktivitetsniveau (PAL) på 1,62. Er man mindre eller mere fysisk aktiv end dette, vil man have et anderledes energibehov.
Herunder ses en oversigt over sammenhængen mellem energibehov (kJ), totalt fedtbehov (gram) og maksimal mængde mættet fedt (gram):
| Dagligt energibehov i kJ | Totalt fedtbehov i gram (30E%) | Maks. mængde mættet fedt i gram (10E%) |
| 10.000 | 81 g | 27 g |
| 11.000 | 89 g | 30 g |
| 12.000 | 97 g | 32 g |
En kvinde med gennemsnitsvægt og højde har et energibehov for 9.000 kJ pr. dag, hvis man har et middel aktivitetsniveau svarende til et fysisk aktivitetsniveau (PAL) på 1,62. Er man mindre eller mere fysisk aktiv, vil man have et anderledes energibehov.
Herunder ses en oversigt over sammenhængen mellem energibehov (kJ), totalt fedtbehov (gram) og maksimal mængde mættet fedt (gram):
| Dagligt energibehov i kJ | Totalt fedtbehov i gram (30E%) | Maks. mængde mættet fedt i gram (10E%) |
| 8.000 | 65 g | 21 g |
| 9.000 | 73 g | 24 g |
| 10.000 | 81 g | 27 g |
Børn har meget forskellige energibehov, alt afhængigt af alder, køn, kropsmasse og aktivitetsniveau. Derfor kan der ikke bestemmes et gennemsnitligt energibehov for børn generelt. I stedet henvises til NNR 2023, appendix 4, hvor referencehøjde, -vægt og -energibehov kan ses. Hertil tillægges barnets aktivitetsniveau (PAL) som enten kan være lavt (1,4), middel (1,6) eller højt (1,8)2.
Herunder ses en oversigt over sammenhængen mellem energibehov (kJ), totalt fedtbehov (gram) og maksimal mængde mættet fedt (gram) for forskellige energibehov hos børn:
| Dagligt energibehov i kJ | Totalt fedtbehov i gram (30E%) | Maks. mængde mættet fedt i gram (10E%) |
| 4.000 | 32 g | 11 g |
| 5.000 | 41 g | 14 g |
| 6.000 | 49 g | 16 g |
Kilder:
- Rosquist, F. & Niinistö, S. (2024) View of Fats and oils - a scoping review for Nordic Nutrition Recommendations 2023. Food and Nutrition Research. 68:10487. https://doi.org/10.29219/fnr.v68.10487
- Nordic Council of Ministers (2023) Nordic Nutrition Recommendations – integrating environmental aspects, s. 113-115
- Astrup, A., Magkos, F., Bier, D. M., Brenna, T., de Oliveira Otto, M. C., Hill, J. O., King, J. C., Mente, A., Ordovas, J. M., Volek, J. S., Yusuf, S. og Krauss, R. M. (2020). Saturated Fats and Health: A Reassessment and Proposal for Food-Based Recommendations: JACC State-of-the-Art Review. Journal of the American College of Cardiology. 76(7):844-857. doi: 10.1016/j.jacc.2020.05.077
- Fødevarestyrelsen. (U.å) Vælg planteolier og magre mejeriprodukter.
- Teicholz, N. (2022) A short history of saturated fat: the making and unmaking of a scientific consensus. Curr Opin Endocrinol Diabetes Obes. 2022 Dec 8;30(1):65–71. doi: 10.1097/MED.0000000000000791
- Thorning, T. K., Bertram, H. C., Bonjour, JP., de Groot, L., Dupont, D., Feeney, E., Ipsen, R., Lecerf, J. M., Mackie, A., McKinley, M. C., Michalski, MC., Rémond, D., Risérus, U., Soedamah-Muthu, S. S., Tholstrup, T., Weaver, C., Astrup, A og Givens, I. (2017) Whole dairy matrix or single nutrients in assessment of health effects: current evidence and knowledge gaps. Am J Clin Nutr doi: 10.3945/ajcn.116.151548
- Zhang, M., Xiaocong, D., Huang, Z., Li, X., Zhao, Y., Wang, Y., Zhu, H., Fang, A. og Giovannucci, E. (2022) Cheese consumption and multiple health outcomes: an umbrella review and updated meta-analysis of prospective studies. Advances in Nutrition. 14(5)1170-1186. https://doi.org/10.1016/j.advnut.2023.06.007
Læs mere om fedt her...
Måske du også er interesseret i...
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Antinæringsstoffer
Antinæringsstoffer forekommer naturligt i flere vegetabilske fødevarer. De kan reducere fordøjelighed og biotilgængelighed af protein og mikronæringsstoffer.
