Nyheder
Her kan du læse alle vores nyheder.
Hver måned kan du via vores nyhedsbrev modtage spændende og relevante nyheder og informationer om events mv. for diætister og andre ernæringsprofessionelle.
21. oktober 2025
Vi har brug for dig, der laver mad i daginstitutioner
Du inviteres til en undersøgelse af madtilbuddet i daginstitutioner. Formålet er, at få viden om maden, der serveres og vi kan kun blive klogere med dine input.
16. oktober 2025
Når ernæring justerer klimaaftrykket
En ny metode integrerer næringsstofindhold i klimaberegninger og giver et mere retvisende billede af fødevarers samlede værdi.
13. oktober 2025
Nyt kodeks for kvalitet i skolemad
Et nyt branchekodeks, udviklet af Forum for Skolemad til Alle, sætter nu en fælles standard for kvaliteten af skolemad i Danmark.
23. september 2025
Rettelsesblad: Anbefalinger for den danske institutionskost
Vi gør opmærksom på det rettelsesblad, som Sundhedsstyrelsen netop har udsendt vedr. 'Anbefalingerne for den danske institutionskost'. Se rettelserne her.
19. september 2025
3 dage med Madskoler i efterårsferien – tilmelding er åben
Vi vil meget gerne have, at alle skoler fyldes med madglade børn! Derfor søges madglade børn og frivillige til Madskoler i uge 42.
15. september 2025
Ny guide: Tal om vægt uden stigmatisering
Læs guiden fra Sund By Netværket, om hvordan du kommunikere om krop, vægt og sundhed - uden stigmatisering.
01. september 2025
Sæt fokus på vigtigheden af jern i kosten
Et lavt jernindtag kan have markante, negative konsekvenser for sundheden. World Iron Awareness Week sætter fokus på vigtigheden af jern i kosten. Læs mere her.
01. september 2025
Nyt til madprofessionelle
Tilmeld dig Fødevarestyrelsens webinarer og se nyt undervisningsmateriale for dig, der arbejder med mad og sundhed.
07. august 2025
Du inviteres til grøntfest - en uge med fokus på grøntsager
I uge 34 løber Den Nationale Grøntuge af stablen for andet år i træk. Målet er at sætte grøntsagerne i rampelyset og inspirere til flere grøntsager.
08. juli 2025
Anbefalingerne for den danske institutionskost er opdateret
Anbefalingerne for den danske institutionskost er opdateret. Få et overblik over ændringerne og hvad det betyder for mad og måltider i offentlige institutioner.
20. juni 2025
Bæredygtig Skolemad: hvordan balanceres ernæring og klima?
Svensk studie viser veje til klimavenlig skolemad med høj næringsværdi – og som børnene faktisk kan lide. Madglæde og bæredygtighed i ét. Læs mere her.
19. juni 2025
Studie: Klimavenlig mad til børn har mangler
Københavnske daginstitutioner skærer i klimaaftryk, men børns næringsbehov halter, viser studie. Børnene får ikke dækket deres behov for flere næringsstoffer.
13. juni 2025
Nyt studie om overvægt hos ældre på plejehjem
Nyt studie viser at overvægt og risiko for underernæring kan opstå simultant hos ældre på plejehjem. Læs mere om studiet her.
21. maj 2025
Maddag 2025: En hyldest til måltidet og fællesskabet
D. 24. september inviterer Kost og Ernæringsforbundet til Maddag. I år er temaet for dagen 'orange mad' - og der er fokus på fællesskab, smag og madmod.
14. maj 2025
Nyt studie finder sammenhæng mellem god kost og sund aldring
Et nyt stort studie viser, at hvis du har gode kostvaner gennem voksenlivet, har du større chance for 'sund aldring'. Læs med og se, hvordan du skal spise.
22. april 2025
Få det reviderede materiale til vores "Vidste du at…" ark
Få de opdaterede præsentationer af de enkelte Vidste du at… ark, som du kan bruge direkte i din kommunikation. De ligger klar til dig her på ernæringsfokus.
22. april 2025
Sammenhæng mellem kost under graviditet og risiko for ADHD
Et nyt studie peger på, at der kan være en øget risiko for udvikling af ADHD og autisme hos børn, hvis mødrene har spist vestlig kost under graviditeten.
22. april 2025
Køkkenprisen 2025 er nu åben for indstillinger
Kender du et køkken, der fortjener anerkendelse, fordi de tør gå forrest? Et køkken, hvor hvor faglighed, smag og bæredygtighed går hånd i hånd? Indstil dem nu!
10. april 2025
Ja tak, lidt mindre - ny kampagne fra Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelses nye kampagne "Ja tak, lidt mindre" opfordrer til, at aktører i fødevarebranchen downsizer pakker og portioner for folkesundhedens skyld.
01. april 2025
Næringsstoffer opkoncentreres, når grisekød mister væske
Næringsstofdata på krogmodnet grisekød og tørrede skinker findes nu i Fødevaredatabasen. Læs med og se, hvad der sker med næringsstofferne, når kødet tørres.
04. marts 2025
Særlig kosttype mindsker risikoen for hjertekarsygdomme
Nyt studie viser, hvordan færre kulhydrater i kosten og en øget mængde protein og fedt nedsætter fedt i leveren og blodet hos personer med type-2-diabetes.
04. marts 2025
Klimavenlig kost til ernæringstruede: Vi skal insistere på..
Der tales meget om, hvordan vi kan reducere CO2-udledningen ved at skære ned på animalske fødevarer, men vi skal insistere på ernæring, lyder det fra ekspert.
03. marts 2025
Nyt værktøj sikrer opdateret viden om ernæringsanprisninger
Nu lanceres en ny anprisningsdatabase, der gør det lettere for ernæringsprofessionelle at formidle information om okse- og kalvekøds ernæringsmæssige kvalitet.
03. marts 2025
Ny undersøgelse; danskerne ønsker at spise flere bælgfrugter
Ny undersøgelse viser, at 50% af danskerne gerne vil spise flere bælgfrugter om et år – og peger på, at kantiner og spisesteder har en rolle i at øge forbruget.
28. februar 2025
Vi sætter smag, næring og tekstur til de grønne måltider
I Showkøkkenet på Madværkstedet giver vi fra Ernæringsteamet sammen med kokken Christian Bøjlund indsigt i, hvordan grønne måltider kan tilføres smag og næring.
28. februar 2025
Kender du - eller arbejder du selv - i den bedste kantine?
Kantineprisen 2025 har nu åbnet for indstillinger. Prisen hylder og anerkender de kantiner og kokke, der formår at forene bæredygtighed, velsmag og kreativitet.
29. januar 2025
Kemiske reaktioner i plantedrikke sænker ernæringskvaliteten
En ny analyse fra Københavns Universitet viser, at plantebaserede drikke som havre-, mandel-, soja- og risdrikke, ikke er et næringsrigt alternativ til komælk.
28. januar 2025
Sygdomsrelateret underernæring: en indsats der gør forskel
Sygdomsrelateret underernæring rammer mange ældre. Læs hvordan målrettede indsatser kan forbedre patientpleje og aflaste sundhedsvæsenet.
27. januar 2025
Optimal tilberedning af grisekød – er det altid det samme?
Optimal tilberedning af grisekød skal give den bedste spisekvalitet dvs. mest smag, saftighed og mørhed. Men skal alt grisekød tilberedes på samme måde?
12. december 2024
Opråb fra forskere: Den grønne omstilling kræver balance
En række forskere fra AU, DTU og KU er kommet med et opråb og kræver balance i den grønne omstilling. Virkeligheden er kompleks og kræver nuancer i debatten.
12. december 2024
Forskernes anbefaling: Sluk tørsten i vand
Forskere fra AU og DTU har kigget på vores indtag af søde drikke og konklusionen er klar: Vælg vand fremfor søde drikke og suppler evt. med mælk, kaffe og te.
12. december 2024
Vil du hjælpe med at gøre Ernæringsfokus.dk endnu bedre?
Deltag i vores brugerundersøgelse og få samtidig mulighed for at deltage i lodtrækningen om 5 x gavekort til en luksusbrunch for 2 personer.
10. december 2024
Fødevarematricen: den sundhedsmæssige effekt af fødevarer
Den sundhedsmæssige effekt af hele fødevarer er mere end bare den sum af næringsstoffer de indeholder. Læs mere om begrebet 'fødevarematricen' her.
10. december 2024
Ernæring til sårbare grupper: Proteinkvalitet gør en forskel
Sårbare grupper som svagelige ældre, småspisende og syge skal have den rette ernæring og her kan proteinkvaliteten have afgørende betydning. Læs mere her.
12. november 2024
Plantebaserede alternativer bruges kun i et begrænset omfang
DTU Fødevareinstituttet har undersøgt danskernes forbrug af de plantebaserede alternativer og kommer med overraskende tal. Læs mere om undersøgelsen her.
12. november 2024
Hvordan får vi børn til at spise sundt og bæredygtigt?
En ny rapport fra Aarhus Universitet går i dybden med, hvordan forældre forsøger at lære deres børn at spise sundt og bæredygtigt. Læs mere her.
12. november 2024
Aminosyreprofiler i 32 forskellige fødevarer
Når kosten anbefales at være mere grøn, skal der fokus på de essentielle aminosyrer. Vi har kigget nærmere på de fødevarer, der bidrager med protein i kosten.
02. oktober 2024
Hjælp os med at revidere 'Mad til børn' pjecen
Vi arbejder hele tiden på at gøre Mad til børn pjecen bedre, og vil sætte stor pris på din mening om materialet. Spørgeskemaet tager kun 3 min, vil du hjælpe?
02. oktober 2024
Refleksioner om indtag af sukker og de let justerede kostråd
En ny kampagne fra Fødevarestyrelsen giver anledning til refleksion om indtag af sukker og de let justerede kostråd, som Fødevarestyrelsen kom med i juni 2024.
02. oktober 2024
Invitation til morgenmøde om Generation Sunde Børn
Mandag d. 11. november kl. 8.15 – 9.30 inviterer Institut for Idræt og Ernæring til morgenmøde om Generation Sunde Børn og du er velkommen.
16. august 2024
Vær med til at sprede det grønne humør!
Vi fejrer Den Nationale Grøntuge hos ernaeringsfokus.dk. Alle kan deltage i den fælles indsats for at øge danskernes forbrug af grøntsager.
18. juni 2024
Fødevarestyrelsen: Mindre justeringer af kostrådene
Opdateringen af De Nordiske Næringsstofanbefalinger i 2023 har givet anledning til mindre justeringer i kostrådene for mejeriprodukter, æg, fuldkorn og kaffe.
14. juni 2024
Fødevarestyrelsens nye anbefaling: Højst 5 håndfulde om ugen
Den nye huskeregel skal hjælpe danskerne med at skære ned på snacks og søde sager. Gå ikke glip af Fødevarestyrelsens webinar d. 20. juni!
13. juni 2024
Ny rapport: Antallet af børn i køkkenet styrtdykker!
Arbejder du med børn og sundhed? Læs Arla Fondens Børn, Unge og Mad-rapport og få en helt unik indsigt i børnenes tanker om madlavning, madmod og måltider.
22. maj 2024
Maddag 2024 - både for børn og bedsteforældre
Når Maddag vender tilbage i september vil mange flere kunne deltage, for i år er det både for daginstitutioner og plejecentre.
15. april 2024
Vil du deltage gratis i Ernæringsfokuskonferencen?
Vi har brug for din hjælp! Vi samler et test-team ifm. udviklingen af Måltids-beregneren. Som tak for indsatsen, får du en billet til Ernæringsfokuskonferencen.
12. april 2024
Ny udgave af 'Mad til Børn' er udkommet - bestil den nu!
Det populære materiale 'Mad til Børn' er netop udkommet i en ny revideret udgave. Bestil materialet gratis her på siden.
11. april 2024
Giv din madglæde videre - bliv frivillig Madskoleinstruktør
Vil du bidrage til at øge børns madmod, madglæde og ikke mindst interesse for mad? Så bliv frivillig instruktør på en Madskole til sommer.