At holde balancen på tallerkenen – det er ikke så simpelt
25. november 2025
Det kan være svært at holde balancen – også når det gælder balancen mellem de animalske og vegetabilske fødevarer på tallerkenen. For hvordan sørger vi for både at sikre kroppens behov for essentielle næringsstoffer og at tage hensyn til CO2-aftrykket og klimaet? Det er et kompliceret spørgsmål, som lige nu stilles af forskere, organisationer og beslutningstagere verden over.
Vi får ofte at vide, at der skal flere planter og færre animalske produkter på tallerkenen, hvis vi skal sikre den grønne omstilling. Og det er også ganske rigtigt. Men skruer man for meget på balancen, kan den klimavenlige kost være på bekostning af sundheden. En kraftig reduktion af kød og mejeriprodukter kan nemlig gøre det svært at få nok protein af tilstrækkelig høj kvalitet og mikronæringsstoffer som calcium, jern, selen, zink og vitamin B12.
Vi mener: Det er et paradoks, hvis vi i klimaets navn reducerer det anbefalede indtag af animalske fødevarer så meget, at det bliver på bekostning af den ernæringsmæssige sundhed. Vi synes, at befolknings sundhed skal vægtes på samme niveau som klimaets sundhed.
I takt med at kostanbefalinger verden over i stigende grad tager hensyn til klimaet, er det derfor vigtigt at se nærmere på anbefalingerne i relation til kvaliteten af proteinindtag og mikronæringsstoffer. Vi skal sigte efter, at kostanbefalinger er til at følge, og hvor det ikke er svært at få dækket kroppens behov ved at følge anbefalingerne. Det kræver mere indgående viden om biotilgængelighed, altså hvorvidt de tilstedeværende næringsstoffer optages i kroppen.
Verdenssundhedsorganisationen WHO har allerede nedsat en ekspertgruppe, der skal se nærmere på emnet. Og blandt forskere er der en stigende diskussion om, hvorvidt de nuværende anbefalinger for bl.a. protein er dækkende, særligt for ældre og udsatte grupper.
Også herhjemme i Danmark bliver spørgsmålet undersøgt. Hos Landbrug & Fødevarer har vi netop søsat et nyt erhvervsPhD-projekt, som skal bidrage med ny viden om, hvordan forskellige kostmønstre påvirker vores sundhed, og hvilken balance mellem plantebaserede og animalske fødevarer der bedst understøtter både ernæring og klima.
Projektet kommer med ny evidensbaseret viden og nuancer til debatten. Vi håber, at det kan være et bidrage til at sikre, at fremtidens kostråd tager hensyn til klimaet uden at gå på kompromis med sundhed og ernæring.
Vi mener: Kostanbefalingerne skal både tilgodese befolkningssundheden og klimaet. Kort sagt: Der skal være balance på tallerkenen! Den danske fødevaresektor er klar til at bidrage med både vegetabilske og animalske fødevarer såvel som viden herom.
Balancen mellem det animalske og plantebaserede er et område, der kun kommer til at få mere betydning fremover. Hos Landbrug & Fødevarer følger vi udviklingen tæt og deler løbende ny viden, analyser og forskningsresultater via vores nyhedsbrev:
Måske du også er interesseret i....
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR)
De Nordiske Næringsstofanbefalinger (NNR) er råd og anbefalinger til en sund og nærende kost, samt fysisk aktivitet. Her kan du læse mere om anbefalingerne.
De officielle Kostråd
Her kan du læse mere om De officielle Kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Hvad er de 7 overordnede råd og hvem gælder de for? Få svar på spørgsmålene her.
Måltidets betydning
Et fælles måltid kan have en lang række gevinster. I denne artikel kan du læse mere om måltidets betydning for bl.a. fællesskabsfølelsen og maddannelse.