Du inviteres til grøntfest - en uge med fokus på grøntsager

07. august 2025

Line Munk Damsgaard

Ernæringschef

Line Munk Damsgaard

Den Nationale Grøntuge vender tilbage i uge 34, og det gør den med god grund. Sidste år deltog en lang række partnere med grønne initiativer og aktiviteter, der satte grøntsagerne i centrum. I år gentager vi succesen og glæder os til endnu en uge med fokus på alt det gode grøntsagerne kan. Omkring 50 organisationer og virksomheder har meldt sig som grøntsagsvenner, du kan som fagperson også bidrage med inspiration og fokus på grøntsagerne - i din praksis og/ eller kommune. 

"Vi vil igen i år inspirere til at se grøntsager i et nyt lys – ikke med løftede pegefingre, men med fokus på alt det, de kan bidrage med. Som vores slogan lyder, vil vi gerne opfordre til at komme i grønt humør. For med de mange lækre grøntsager, vi har til rådighed, i alle tænkelige farver, smage og konsistenser, er der rig mulighed for netop det."  siger Line Munk Damsgaard, der er projektleder på Den Nationale Grøntuge og ernæringschef i Landbrug & Fødevarer.

Formålet med ugen er at:
•    Fremhæve grøntsagernes mange muligheder – uden løftede pegefingre
•    Vække smagslyst og nysgerrighed
•    Inspirere til nye grønne madvaner

Danskerne vil gerne spise grønnere

De fleste danskere er allerede klar over, at grøntsager på mange måder er gode for os og har et gennemsnitligt lavt klimaaftryk. Men på trods af den viden er det de færreste, der lever op til de anbefalede 600 gram frugt og grønt om dagen, hvoraf mindst halvdelen bør være grøntsager. En undersøgelse foretaget af Voxmeter for Landbrug & Fødevarer viser, at 43 % af danskerne forventer at spise flere grøntsager i fremtiden.

Derfor håber vi, at Den Nationale Grøntuge kan være en anledning til at gøre det grønne valg nemmere, sjovere og mere indbydende.

”Vores madvalg påvirkes af mange ting, men smagen er noget af det, der betyder allermest. Derfor opfordrer jeg til, at vi bruger Den Nationale Grøntuge som en lejlighed til at gå på opdagelse i grøntsagernes mange smagsnuancer og tilberedningsmuligheder. Mange vil gerne – men skal blot have lidt hjælp. Og her ser jeg mad- og ernæringsprofessionelle som vigtige aktører, der kan hjælpe og ikke mindst inspirere til mere grønt på tallerkenen”, siger Line Munk Damsgaard

En uge med grønt fællesskab

Grøntugen er arrangeret i regi af Rådet for sund mad med Landbrug & Fødevarer som projektleder. Med støtte fra en bred vifte af grøntsagsvenner sætter vi fokus på alt det grønne.

Vi håber, at ugen kan være med til at åbne for nye samtaler om maden, vi spiser – og om hvordan grøntsager kan få en mere naturlig og velsmagende plads i vores hverdag.

Sådan kan du kommunikere under Den Nationale Grøntuge:

  • Vi opfordrer til en glad, og handlingsanvisende kommunikation uden for mange løftede pegefingre.
  • Fokus i kommunikationen skal (selvfølgelig) være grøntsager, hvilket afgrænses som det, der tæller med i Fødevarestyrelsens anbefaling for grøntsager (fødevarer som kartofler, svampe, bælgfrugter og frugter hører ikke under Fødevarestyrelsens anbefaling for grøntsager). Der må gerne være andre fødevarer i kommunikationen (fx i en opskrift eller i en tilbudsavis), blot grøntsager har det primære fokus.
  • Brug gerne følgende hashtags (prioriteret rækkefølge): #DenNationaleGrøntuge #Glæddinesanser #Grønterrodentilaltgodt
  • Kombiner gerne grøntuge-materialet med eget materiale (fx opskrifter, billeder, tips og tricks, viden om grøntsager etc.) – og link gerne ind til egne platforme (SoMe kanaler).

Måske du også er interesseret i...

Nyt fra Ernæringsfokus