Kostanbefalinger til ældre 65+ år
16. februar 2023
Anbefalingerne for kosten til personer over 65 år er på nuværende tidspunkt at følge De officielle Kostråd og de supplerende 'Råd om mad og drikke når du er over 65 år'.
Rådene er til personer over 65 år, der er raske og normalspisende.
Det anbefales, at personer over 65 år:
- Følger De officielle Kostråd og fokuserer på at få nok bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter.
- Tager de anbefalede kosttilskud.
Få nok bælgfrugter, fisk, kød, æg, nødder og mejeriprodukter
Personer over 65 år har brug for mere protein for at mindske det gradvise tab af muskelmasse og muskelstyrke, der naturligt sker som følge af alderen. Det anbefales derfor, at voksne fra 65 år får 15-20% af energien fra protein. For at få nok proteinholdig mad anbefales det, at personer over 65 år får:
- 100 g bælgfrugter om dagen
- 30 g nødder om dagen
- 250 ml mager mælk og mælkeprodukter og 20 g mager ost om dagen (1 skive), eller 350 ml mager mælk eller mælkeprodukter om dagen, hvis du ikke spiser ost. Varier med magre proteinrige mælkeprodukter som skyr og ylette flere gange om ugen.
- 350 g fisk om ugen, heraf 200 g fed fisk
- 350 g kød om ugen – varier gerne med indmad af og til fx leverpostej eller stegt lever
- 2 æg om ugen
DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet et Notat om Bæredygtig og sund kost til raske voksne i alderen 65+, som ligger til grund for de mængder mad, der anbefales, at personer over 65 år spiser for at dække det daglige behov for protein.
Se vores 'Vidste du at...' ark til 65+ år
Se vores 'Vidste du at...' ark til småtspisende
Husk de anbefalede kosttilskud
Fødevarestyrelsen anbefaler, at personer over 65 år tager et dagligt tilskud med 5-10 µg D-vitamin i vinterhalvåret (fra oktober til april). For personer over 70 år er anbefalingen, at man hele året tager et dagligt tilskud med 20 µg D-vitamin kombineret med et calciumtilskud på 800 – 1000 mg. Denne anbefaling gælder, uanset om mælk og mælkeprodukter er en del af kosten eller ej.
Her kan du læse mere om D-vitamin og calcium.
Mindre plads til søde sager
Energibehovet falder med alderen – både på grund af et fald i muskelmasse og på grund af et nedsat fysisk aktivitetsniveau. Da behovet for næringsstoffer er det samme eller højere, er det vigtigt, at kosten har en høj næringsstoftæthed.
Derfor anbefales det at skære ned på det søde, salte og fede samt søde drikkevarer og alkohol.
Ældres måltider
National Center for Fødevarer og Jordbrug (DCA) publicerede i starten af 2017 en undersøgelse om ældres mening om mad og måltider i eget hjem. Undersøgelsen viser, at ældre overordnet er tilfredse med den mad, de spiser – både når de selv laver den, og når de får den bragt udefra. Undersøgelsen viser, at under 10% er utilfredse eller meget utilfredse. Der er dog stadig behov for yderligere undersøgelser af sammenhængen mellem ernæring og sund aldring.
Undersøgelsen er gennemført blandt ca. 1000 respondenter i seks forskellige kommuner landet over, og viser en tydelig sammenhæng mellem selvhjulpenhed og tilfredshed. Tilfredsheden bliver ringere jo mindre selvhjulpne, de ældre er. Generelt viser undersøgelsen stor tilfredshed med mad, de ældre selv laver, eller som tilberedes i hjemmet, f.eks. af en ægtefælle. Tilfredsheden er stadig høj – men alligevel en del lavere, når det gælder den mad, de får bragt fra kommunal madservice.
Læs også: Maden kan være løftestang for et bedre liv til de ældre
Underernæring
Det er hverken godt at veje for meget eller for lidt. Det kan derfor være en god idé at hoppe op på vægten regelmæssigt.
Et af de tydeligste tegn på, at en person er i risiko for underernæring, er uplanlagt vægttab. Uplanlagt vægttab og underernæring er særligt udbredt blandt ældre indlagt på hospitaler, men også blandt ældre, der modtager hjemmepleje eller bor på plejehjem.
Tal fra Socialstyrelsen viser f.eks., at knap halvdelen af ældre, der bor på plejehjem eller modtager hjemmepleje, oplever uplanlagt vægttab. Ældre, der indlægges på et hospital, er ofte i dårlig ernæringstilstand allerede ved indlæggelse og vil tabe sig yderligere under indlæggelsen. Knap 43 % af ældre undergår et vægttab under indlæggelsen på hospitalet, og studier viser, at vægtabet typisk fortsætter i mindst tre måneder efter udskrivelsen.
Underernæring har betydning for, hvorvidt man er i stand til at leve et godt liv, hvor man bestemmer og handler, som man ønsker. Underernæring har store konsekvenser for den enkelte – lige fra øget risiko for sygdom, indlæggelser og genindlæggelser samt tidlig død. Derfor skal underernæring bekæmpes.
Underernæring defineres som mangel på energi, protein og næringsstoffer, der medfører vægttab, en forringelse af kropssammensætningen og reducerede fysiologiske funktioner. Uplanlagt vægttab er et vægttab på minimum 1 kg, der ikke er tilsigtet, og hvor borgeren taber sig, uden specifikt at ville det.
Se vores 'Vidste du at...' ark med dagsksotforslag til småtspisende
Se vores 'Vidste du at...' ark med mellemmåltider til småtspisende
Læs mere om kostanbefalinger her...
Måske du også er interesseret i...
Danskernes kostvaner
DTU Fødevareinstituttet foretager løbende undersøgelser om danskernes kostvaner. Den seneste er foretaget i 2011-2013. Her kan du læse tal fra undersøgelsen.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.