Fedt
23. januar 2023
Fedt i kosten er livsnødvendigt, da det fungerer som en vigtig energikilde og sørger for vigtige funktioner i kroppen, bl.a. opbygning af kroppens væv. Fedt er også bærestof for de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K. Nogle af fedstofferne er livsnødvendige, fordi vi kun kan få dem igennem visse fødevarer. De kan derfor ikke erstattes af andre typer fedt.
Fedt indeholder 37 kJ/9 kcal per gram, og det indeholder dermed mere end dobbelt så meget energi per gram som protein og kulhydrat (hver 17 kJ/4 kcal per gram).
Det anbefalede indhold af fedt i kosten er ifølge Fødevarestyrelsen 25-40 %, hvor max. 10 % af den samlede energi er fra mættet fedt. Anbefalingen om mættet fedt bliver i videnskabelige kredse diskuteret, idet de seneste 10-20 års forskning har påvist mere komplekse sammenhænge.
Typer af fedt
Overordnet findes der to fedtsyrer - mættede og umættede fedtsyrer. De umættede fedtsyrer kan opdeles i to grupper: De enkeltumættede (også kaldet monoumættede) og de flerumættede (også kaldet polyumættede).
De fleste af de naturligt forekommende fedtstoffer er forskellige triglycerider, der er dannet af et glycerolmolekyle med esterbindinger til tre fedtsyremolekyler med 16-18 kulstofatomer. Fedtsyrerne udgør ca. 95 % af triglyceriders vægt. Frie fedtsyrer er ualmindelige i kosten.
Antallet af dobbeltbindinger afgør om en fedtsyre er mættet (SFA – 0 dobbeltbindinger), monoumættet (MUFA – 1 dobbeltbinding) eller polyumættet (PUFA – 2-6 dobbeltbindinger). Den menneskelige organisme er i stand til at danne SFA og MUFA fra acetat, mens PUFA skal tilføres kroppen via kosten.
Transfedtsyrer (TFA) dannes enten kemisk, når vegetabilske fedtsyrer eller fiskeolie gennemgår en hærdningsproces eller en deodoriceringsproces, eller naturligt i drøvtyggende dyr som køer, geder og får, hvorfor der findes transfedt i mejeriprodukter og kød.
Fødevarer på det danske marked skal overholde danske regler om indhold af transfedtsyrer i olier og fedtstoffer m.v. Naturligt forekommende indhold af transfedtsyrer i animalske fedtstoffer er ikke omfattet af reglerne.
Læs mere om fedt her...
Fedt i kosten
Læs om danskernes indtag af fedt, og hvilke fødevaregrupper der er de største kilder til fedt.
Mættede fedtsyrer
Læs her om danskernes gennemsnitlige indtag af mættet fedt, og hvilke fødevarer er de største kilder hertil.
Monoumættede fedtsyrer
Det gennemsnitlige indtag af monoumættet fedt, for både mænd og kvinder, ligger indenfor anbefalingerne. Læs mere om monoumættet fedt her.
Polyumættede fedtsyrer
Her kan du læse om omega-3 og omega-6 fedtsyrer, som er essentielle for kroppen.
Transfedtsyrer
Transfedtsyrer kan dannes naturligt og industrielt, og indtaget af dem skal være så lavt som muligt. Læs mere om danskernes indtag af transfedtsyrer.
Kolesterol
Kolesterol er et fedtstof som tilbage i 1970'erne havde en meget negativ klang, men sådan er det ikke i dag. Læs mere om kolesterol her.