Monoumættede fedtsyrer

23. januar 2023

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

Monoumættede fedtsyrer (MUFA) kaldes indimellem enkeltumættede fedtsyrer og har en enkelt dobbeltbinding i kulstofkæden. Bortset fra transfedtsyrer, som dannes i små mængder i vommen hos drøvtyggere, er alle naturens MUFA cis-fedtsyrer.

MUFA forbindelse

MUFA er forholdsvis varmestabile, hvorfor fx raps- og olivenolie har god holdbarhed og egner sig til at stege i, og de har en neutral eller positiv effekt på blodlipiderne.

Anbefaling – og danskernes faktiske indtag af monoumættet fedt

  SFA, E%   TFA, E%  MUFA, E%   PUFA, E%  
NNR 2012 Max 10 Så lav som muligt    10-15   5-10 
DK 2011-13   14 0,5 13 5,5

Kilde: Nordic Nutrition recommendations, 2012
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013

Gennemsnitligt får både kvinder og mænd 13 E% MUFA pr. dag, altså indenfor anbefalingerne. Hos ca. 10 % af befolkningen ligger kostens indhold af MUFA tæt på eller under grænseværdierne 10-15 E% og 10 % ligger over.

Hvor får vi det monoumættede fedt fra?

Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013

Det høje bidrag af monoumættet fedt (MUFA) fra kød indebærer, at hvis man skærer ned på fedt kød for at forbedre fedtsyrefordelingen, reducerer man ikke kun mættede fedtsyrer, men også indtaget af monoumættet fedt. Forskydninger i fedtsyrefordeling ved reduceret kødindtagelse er dermed ikke så enkle at forudsige, men må verificeres med en kostberegning.

Eksempler på indhold af enkeltumættede fedtsyrer i produkter

Animalske produkter Indhold af MUFA pr. 100 g 
Okse, entrecote m. kappe, rå  10,2 g 
Bacon i tern  9,16 g 
Marineret sild  8,5 g 
Svinebryst, rullesteg, rå  7,2 g
Ost, feta 40+ 5,2 g
Fiskefrikadelle  3,8 g 
Æg, hele 3,8 g
Lammekølle, rå 3,6 g
Kyllingelår, kød og skind, rå 3,6 g
Gravad laks 2,3 g
Fedtstoffer Indhold af MUFA pr. 100 g
Olivenolie 74,6 g
Rapsolie 55,5 g
Smør, saltet 23,2 g
Solsikkeolie 22 g
Vindruekerneolie 18,2 g
Kokosfedt 5,8 g
Vegetabilske produkter Indhold af MUFA pr. 100 g
Mayonnaise 43,6 g
Pekannødder, tørret 40,6 g
Hasselnødder, tørret 38,1 g
Mandler 27 g
Avokado 11,8 g
Oliven, grønne, konserves 8,2 g
Hørfrø 5,5 g

 

Fedtsyrefordeling i forskellige kødtyper og mejeriprodukter

Læs mere om fedt her...

Måske du også er interesseret i...