Monoumættede fedtsyrer
23. januar 2023
Monoumættede fedtsyrer (MUFA) kaldes indimellem enkeltumættede fedtsyrer og har en enkelt dobbeltbinding i kulstofkæden. Bortset fra transfedtsyrer, som dannes i små mængder i vommen hos drøvtyggere, er alle naturens MUFA cis-fedtsyrer.
MUFA er forholdsvis varmestabile, hvorfor fx raps- og olivenolie har god holdbarhed og egner sig til at stege i, og de har en neutral eller positiv effekt på blodlipiderne.
Anbefaling – og danskernes faktiske indtag af monoumættet fedt
SFA, E% | TFA, E% | MUFA, E% | PUFA, E% | |
NNR 2012 | Max 10 | Så lav som muligt | 10-15 | 5-10 |
DK 2011-13 | 14 | 0,5 | 13 | 5,5 |
Kilde: Nordic Nutrition recommendations, 2012
Kilde: DTU, Fødevareinstituttet - Danskernes Kostvaner 2011-2013
Gennemsnitligt får både kvinder og mænd 13 E% MUFA pr. dag, altså indenfor anbefalingerne. Hos ca. 10 % af befolkningen ligger kostens indhold af MUFA tæt på eller under grænseværdierne 10-15 E% og 10 % ligger over.
Hvor får vi det monoumættede fedt fra?
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013
Det høje bidrag af monoumættet fedt (MUFA) fra kød indebærer, at hvis man skærer ned på fedt kød for at forbedre fedtsyrefordelingen, reducerer man ikke kun mættede fedtsyrer, men også indtaget af monoumættet fedt. Forskydninger i fedtsyrefordeling ved reduceret kødindtagelse er dermed ikke så enkle at forudsige, men må verificeres med en kostberegning.
Eksempler på indhold af enkeltumættede fedtsyrer i produkter
Animalske produkter | Indhold af MUFA pr. 100 g |
Okse, entrecote m. kappe, rå | 10,2 g |
Bacon i tern | 9,16 g |
Marineret sild | 8,5 g |
Svinebryst, rullesteg, rå | 7,2 g |
Ost, feta 40+ | 5,2 g |
Fiskefrikadelle | 3,8 g |
Æg, hele | 3,8 g |
Lammekølle, rå | 3,6 g |
Kyllingelår, kød og skind, rå | 3,6 g |
Gravad laks | 2,3 g |
Fedtstoffer | Indhold af MUFA pr. 100 g |
Olivenolie | 74,6 g |
Rapsolie | 55,5 g |
Smør, saltet | 23,2 g |
Solsikkeolie | 22 g |
Vindruekerneolie | 18,2 g |
Kokosfedt | 5,8 g |
Vegetabilske produkter | Indhold af MUFA pr. 100 g |
Mayonnaise | 43,6 g |
Pekannødder, tørret | 40,6 g |
Hasselnødder, tørret | 38,1 g |
Mandler | 27 g |
Avokado | 11,8 g |
Oliven, grønne, konserves | 8,2 g |
Hørfrø | 5,5 g |
Fedtsyrefordeling i forskellige kødtyper og mejeriprodukter
Links til mere viden:
Læs mere om fedt her...
Måske du også er interesseret i...
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.