Transfedtsyrer
23. januar 2023
Transfedtsyrer (TFA) dannes naturligt i koens vom, så derfor er mælkefedt og fedt fra okse- og lammekød de eneste reelle kilder til naturlige TFA (RTFA) i Danmark. R’et står for Ruminant, altså fra drøvtyggere. Industrielle transfedtsyrer (ITFA) dannes under hærdning af fedtstoffer til brug i margariner, friturefedt etc. I’et står for industrielt.
TFA har ingen kendt sundhedsmæssig funktion i kroppen, men det har vist sig, at høj forekomst af TFA i kosten er associeret til især hjertekarsygdom. Der er en 10 gange højere risiko for udvikling af hjertekarsygdom forbundet med transfedtsyrer end med tilsvarende mængde mættede fedtsyrer.
Kemisk er TFA en form for monoumættede fedtsyrer, hvis kemiske struktur afviger en lille smule fra den, der er hyppigst forekommende (transkonfiguration omkring dobbeltbindingen i stedet for den almindelige ciskonfiguration). Denne variation giver fedtmolekylet en facon, der ligner mættede fedtsyrers form. De er molekyler med en lige kulstofkæde, der ikke knækker ved dobbeltbindingerne. Dette bevirker, at de har fysiologiske virkninger, der minder mere om de mættede fedtsyrers end om almindelige cis-monoumættede fedtsyrers effekt.
Anbefaling - og danskernes faktiske indtag af transfedtsyrer
|
SFA, E% |
TFA, E% |
MUFA, E% |
PUFA, E% |
NNR 2012 |
Max 10 |
Så lav som muligt |
10–15 |
5–10 |
DK 2011-13 |
14 |
0,5 |
13 |
5,5 |
Kilde: Nordic Nutrition recommendations, 2012
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013
Hvor får vi transfedtsyrerne fra?
Kilde: DTU Fødevareinstituttet - Danskernes kostvaner 2011-2013
I 1991 lå indtagelsen af transfedtsyrer i Danmark på 5 g/ dag, og i 1996 var den faldet til 2,6 g/dag, hvoraf halvdelen skønnedes at være RTFA. Nu er den totale mængde transfedtsyrer i kosten gennemsnitligt 1,4 g pr dag, og hovedparten er fra naturlige kilder.
Industrielle eller naturlige transfedtsyrer?
Sammensætningen af RTFA og ITFA er forskellige, og der foregår konstant en videnskabelig debat omkring, hvorvidt RTFA er lige så sundhedsskadelige som ITFA eller ej. Ny forskning kommer løbende til. Der er store politiske og økonomiske interesser på spil, og forskningsresultaterne anvendes forskelligt i forskellige lande.
Kilde: Ernæringsrådet, 2003 - Transfedtsyrers betydning for sundheden. Opdatering 2003.
I år 2003 udfasede man, i overensstemmelse med bekendtgørelsen fra samme år, brugen af industrielle transfedtsyrer i Danmark, så de højst må udgøre 2 % af fedtet i forarbejdede fødevarer. Naturlige transfedtsyrer er ikke omfattet af lovgivningen, da det lave indhold ifølge Fødevarestyrelsen ikke udgør et sundhedsmæssigt problem.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Eksempler på indhold af naturlige transfedtsyrer i produkter
Indhold af naturligt TFA pr. 100 g
Produkt | Gram TFA pr. 100 gram |
Smør, saltet | 3,53 g |
Lam, bryst, råt | 2,21 g |
Piskefløde | 1,66 g |
Ost, 45+ | 1,12 g |
Oksekød, slag, råt (30% fedt) | 0,89 g |
Lam, kølle, afpudset (5,5% fedt) | 0,35 g |
Oksekød, yderlår, råt (6,2% fedt) | 0,18 g |
Sødmælk | 0,15 g |
Minimælk | 0,02 g |
Læs mere om fedt her...
Måske du også er interesseret i...
Kostanbefalinger
Læs om De officielle kostråd, samt kostanbefalinger til forskellige aldersgrupper; børn, voksne, ældre 65+ år, vegetarer og veganere, samt gravide og ammende.
Makronæringsstoffer
Her kan du dykke mere ned i de energigivende makronæringsstoffer: fedt, protein og kulhydrat.
Mikronæringsstoffer
Her kan du læse om de mange vitaminer og mineraler, vi får gennem kosten. Hvilken funktion har de, og hvad er det anbefalede daglige indtag?
Energi
Her kan du læse vores artikler om madens energiindhold. Dyk ned i viden om energibalance, energibehov og energiindholdet i forskellige fødevarer.
Nudging
Læs vores artikler om nudging her og bliv klogere på bl.a. nudging i foodservice, nudging som metode til vægttab samt nudging og underernæring.
Vægttab
Her kan du gå i dybden med vægttab og få tips til gode spisevaner. Se også en tabel over energiindhold i forskellige fødevarer og få konkrete dagskostforslag.