Ny undersøgelse: 7 ud af 10 unge skipper morgenmaden

19. september 2022

Katrine Langvad

Seniorkonsulent

Katrine Langvad

En ny undersøgelse fra Arla kortlægger unges forhold til morgenmad. Undersøgelsen viser, at 7 ud af 10 unge springer morgenmaden over og oplever negative bivirkninger i dagens løb.

Analysen baserer sig på 1.028 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinion i perioden den 23. maj - 30. maj 2022. 

Læs Arlas pressemeddelelse om analysen her

Svært for de unge at prioritere morgenmaden

Analysen viser, at det er svært for særligt de unge at prioritere morgenmaden i hverdagen, hvilket, ifølge de unge selv, går ud over blandt andet energi- og koncentrationsniveauet.

  • 8 ud af 10 unge i alderen 18-35 år svarer, at det er vigtigt at spise morgenmad for at få en god start på dagen. Alligevel er de unge også den gruppe af danskere, der oftest dropper morgenmaden, og som samtidig oplever flest negative bivirkninger i løbet af dagen.
  • 7 ud af 10 unge svarer i undersøgelsen, at de oplever negative konsekvenser som fx træthed, lavt energiniveau og koncentrationsbesvær, når de ikke spiser morgenmad. Til sammenligning gælder det for 57 procent i alderen 36-55 år og 40 procent af danskerne over 56 år.

De dropper morgenmaden, fordi de har travlt

Ca. halvdelen (49 procent) af de unge svarer i undersøgelsen, at de spiser morgenmad alle ugens hverdage, og det er særligt travlhed, der er årsag til det.

Ifølge undersøgelsen svarer halvdelen af de unge, at de dropper morgenmaden, fordi de har travlt, eller fordi de ikke er sultne. Hver fjerde af de unge prioriterer desuden at sove længe fremfor at spise morgenmad.

Highlights fra undersøgelsen:

  • 81 procent af danskerne i alderen 18-35 år synes, det er meget vigtigt, vigtigt eller nogenlunde vigtigt spise morgenmad for at få en god start på dagen. Det samme gælder for 87 procent i alderen 36-55 år og 88 procent i alderen 56
  • 49 procent af danskerne i alderen 18-35 år spiser morgenmad alle uges hverdage. Det samme gælder for 64 procent i alderen 36-55 år og 81 procent i alderen 56+
  • Primære årsager til, at de 18-35-årige springer morgenmaden over
    • Jeg er ikke sulten: 50 procent
    • Jeg har for travlt om morgenen: 48 procent
    • Jeg prioriterer at sove længe: 26 procent
  • 69 procent af danskerne i alderen 18-35 år oplever negative, når de springer morgenmaden over. Det samme gælder for 57 procent i alderen 36-55 år samt 40 procent i alderen 56
  • Primære negative bivirkninger som de 18-35-årige oplever, når de springer morgenmaden over:
    • Jeg har lavt energi-niveau: 46 procent
    • Jeg bliver træt: 37 procent
    • Jeg har svært ved at koncentrere mig: 32 procent

En befolkningsanalyse fra Landbrug & Fødevarer fra 2015 viste, at 32% af befolkningen sprang morgenmaden over min. 1 gang om ugen - det var især de unge. Med den seneste befolkningsanalyse fra Arla lader det altså til, at andelen af unge, der springer morgenmaden over, er steget. 

Måske du også er interesseret i...