Nye gratis plakater om sukker og salt

08. juni 2021

Der er sukker i frugtyoghurt og salt i mange af de animalske fødevarer. Men i modsætning til mange andre sukker- og saltholdige fødevarer bidrager de animalske fødevarer også med vigtige vitaminer, mineraler og næringsstoffer. To nye plakater viser forskellene på en række kendte fødevarer.

Der er ofte minus i ’karakterbogen’ til de fødevarer, der indeholder sukker eller salt. Men produkterne kan ikke skæres over én (usund) kam, for der er stor forskel på sundhedsværdien i de enkelte produkter. Fx er der sukker i frugtyoghurt og salt i ost og kød, men i modsætning til sodavand og saltlakrids indeholder de animalske fødevarer også mange vitaminer, mineraler og gode næringsstoffer.

Det budskab ønsker vi at sætte fokus på ved hjælp af to nye plakater der sammenligner en række fødevarer med et forholdsvist højt indhold af henholdsvis sukker og salt.

På sukkerplakaten kan man se, hvilke vitaminer og mineraler forskellige produkter indeholder. Dem er der fx absolut ingen af i en håndfuld vingummibamser, og selv i et æble får man stort set kun lidt C-vitamin og kalium. Spiser man derimod en skål frugtyoghurt, får man et godt tilskud af især B-vitaminer, calcium, fosfor og kalium. De sukkerholdige mejeriprodukter har altså trods alt en sundhedsmæssig værdi, fordi man ikke kun får tomme kalorier, som hvis man drikker en sodavand eller spiser en håndfuld vingummibamser.

Godt udgangspunkt for dialog

På saltplakaten sammenlignes næringsstofferne protein, kulhydrat og fedt i en række saltholdige fødevarer som skinke, saltlakrids, cornflakes og skæreost. Også her er der tydelig forskel på de sundhedsmæssige fordele ved produkterne.

I forhold til ost, kød og fisk er det vigtigt at huske, at de er kilde til især protein og mange andre næringsstoffer. Så selv om vi skal begrænse indtaget af sukker og salt, er det ikke ensbetydende med, at vi bør afskrive alle sukker- eller saltholdige produkter.

Målgruppen for plakaterne primært er sundhedsprofessionelle medarbejdere, som kan bruge plakaterne som et kommunikationsmateriale i deres dialog med patienter og borgere.

Beregningerne for plakaterne er lavet på baggrund af tal fra Frida fødevaredatabase, DTU Fødevareinstituttet.

Plakaterne er gratis og kan bestilles og downloades her