Christian Vejlund

Seniorkonsulent

Christian Vejlund

Jernberegner

Prøv jernberegneren og find ud af om din dagskost indeholder nok jern, og hvordan dit jernindtag fordeler sig på dagens måltider.

Testen kan beregne jernindtaget for personer i alderen 2-100 år. Jernindtaget beregnes ud fra en selvrapporteret dagskost, og resultatet kan derfor alene vise jernindtaget samt kvaliteten for den pågældende dag. 

Det individuelle behov for jern kan være påvirket af forskellige helbredsmæssige og aldersmæssige omstændigheder, og dermed afvige fra de generelle anbefalinger. Læs mere om jernbehov for forskellige befolkningsgrupper her.

Beregn dit jernindtag

Sæt jern på menuen

Jern har mange vigtige funktioner. Blandt andet hjælper jern med at transportere ilt rundt i kroppen. Derudover indgår jern i mange af kroppens enzymer, opretholder immunforsvaret og forebygger udmattelse. Jern er også nødvendigt for normal kognitiv udvikling hos bl.a. spædbørn og unge. Derfor er det vigtigt, at man får nok. 

Jernmangel kan heldigvis forebygges, og det er vigtigt at få tilstrækkeligt jern gennem en sund og varieret kost.

Jern i maden findes dels som hæmjern, og dels som non-hæmjern. Hæmjern findes i kød, fjerkræ og fisk, og optageligheden er ca. 25%. Non-hæmjern findes overvejende i vegetabilske produkter, men også i kød, æg og mælk, og optageligheden heraf er 2-20%.

Her kan du finde et udvalg af lækre opskrifter, der både indeholder en masse bælgfrugter og grønt, samt bidrager med jern (og en masse andre nødvendige næringsstoffer). 

Jernmangel

Hvis ikke behovet for jern bliver dækket, kan man risikere at udvikle jernmangel. Jernmangel er den mangeltilstand, som flest mennesker på globalt plan lider af. Op til 40% af danske kvinder har jernmangel i større eller mindre grad. 75% af de 18-35-årige kvinder angiver et indtag på under gennemsnitsbehovet (1).

De mest udsatte for jernmangel er (2):

 • Spædbørn og børn i alderen 6-24 måneder
 • Unge 12-16 år, da de er i hurtig vækst
 • Unge piger pga. menstruation og generelt lavt indtag
 • Kvinder i den fertile alder, af samme årsag som for unge piger
 • Gravide, det er estimeret at halvdelen af gravide i den vestlige verden har jernmangel. Sundhedsstyrelsen anbefaler et jerntilskud til alle gravide på 40-50 mg jern dagligt fra 10. graviditetsuge og resten af graviditeten. 
 • Personer med et lavt energiindtag og/eller en ensidig kost

Får du for lidt jern?

Typiske tegn på jernmangel kan være:

 • træthed
 • åndenød
 • hjertebanken
 • muskelsmerter
 • uro i benene 
 • svimmelhed

Mere viden om jern

Læs mere om jern og hvorfor det er vigtigt at få nok i kosten. 

Du kan også gratis downloade faktaarket 'Vidste du at..' om jern, der illustrerer jernmængden i forskellige fødevarer. Arket er målrettet professionelle og kan bruges i undervisning samt vejledning. 

Pressekit: Fokus på jern i kosten
Herunder kan du finde pressemateriale angående jernkampagnen, hvor fokus er på World Iron Awareness Week og den nyudviklede jernberegner. Du kan både downloade en artikel om jern i kosten, finde grafik samt downloade logoer fra både Landbrug & Fødevarer og fra kampagnen.

Grafik:

Logoer:

Ved brug af elementer fra pressekittet skal Landbrug & Fødevarer akkrediteres korrekt ift. ophavsrettigheder.

Har du spørgsmål eller brug for anden information, kan du kontakte Seniorkonsulent Christian Vejlund på mail chve@lf.dk.